Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ekoenergii Nie Dopala Z Jednej Strony

mhosaja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i spieszę z kolejnym tematem i kolejnym pytaniem. Mam palnik Ekoenergii i 2 sezony paliłem ekogroszkiem, a teraz próbuje z pelletem. Pracuję w dwustanie, bo PID mi jakoś nie leżał (Tech St-480). Od początku mam ten sam problem, a na pellecie jest szczególnie widoczny. Otóż palnik nie dopala mi po przeciwnej stronie do podajnika (widać na zdjęciu). Na zdjęciu palnik jest w podtrzymaniu, ale w pracy również pali się tylko z prawej strony... Palnik uszczelniony. Co może być przyczyną? Jak sobie z tym poradzić?a2cc9b8a9458b7152310fb5d3a953cdf.jpg

Opublikowano

A może by tak najpierw poszukac na forum a nie dublowac temat....

Opublikowano

Palnik ekoenergii na pellecie...A ten sam problem był na eko-groszku? Też próbowałem z pelletem i porażka. I stwierdzam że na Eko mniej kłopotu i spała równomiernie na całej koronie palnika. A jak Ci się ślimak podajnika zapiecze od tego pyłu pelletowego to będzie zabawa

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A właśnie na pellecie kolego 161os037 :P A tak na poważnie, to spróbowałem pelletu i się zakochałem w tym paliwie :) Po sezonie planuję wymiane palnika, a narazie próbuje z tym, co mam. Powiem szczerze, że pali się fajnie choć ciut za dużo ~20-25kg na dobę (150m2).  Pellet kupiłem niezły i na chwilę obecną nie ma problemów - nie spieka i nie ma dużo pyłu. Tak, jak napisałem w pierwszym poście problem występował również na eko i jak widać na forum, nie tylko u mnie.

A może by tak najpierw poszukac na forum a nie dublowac temat....

Faktycznie, znalazłem kilka tematów dot. tego problemu. Przepraszam i biję się w pierś. Ale swoją drogą, jak już pokusiłeś się, żeby mnie zganić, to mogłeś coś podlinkować...

Opublikowano

Rozumiem...Pewnie fajne paliwo i jakie ekologiczne i czyste. Jak wybierzesz odpowiedni palnik do pelletu to..." będziesz Pan zadowolony"

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Od strony podajnika zaklej po 2 rzędy pionowych nacięć w dyszy palnika i 2 otworki na górze, połóż na płasko od tej samej strony płytkę szamotową 3cm,powinno pomóc.

Żar przesunie się w przeciwną stronę.

Stanowczo doradzam montaż strażaka przy podajniku!

post-50212-0-48303100-1511956686_thumb.jpg

Opublikowano

Właśnie w tę stronę kombinowałem. Czy konfiguracja otworów do zaklejenia podana przez Ciebie jest sprawdzona, czy to tylko domysły? Myślałem też, że oprócz tego zakleić część otworów pionowych, powiedzmy co drugi, albo co trzeci. Pellet chyba nie potrzebuje tyle wiatru od spodu, a dzięki temu więcej powietrza poleci tymi górnymi otworami, czyli dopalaczami. Co o tym myślisz? Strażak w planach. Narazie ustawiłem alarm podajnika na 50C i czas przewalania 20min, żeby było bezpieczniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.