Yabol Opublikowano 26 Listopada 2017 #1 Opublikowano 26 Listopada 2017 Witam serdecznie, Mam do ogrzania lokal usługowy o powierzchni 25m. Mieści się on na parterze kamienicy, a więc sąsiedzi nie dojrzewają. Jedyną możliwością ogrzewania jest ogrzewanie elektryczne że względu na rodzaj planowanej działalności (salon kosmetyczny). Jaki rodzaj pieca/grzejnika będzie najlepszy aby zapewnić przyjemną temperaturę w czasie pracy zakładu i przy tym utrzymać koszty na relatywnie niskim poziomie? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Gość Opublikowano 27 Listopada 2017 #2 Opublikowano 27 Listopada 2017 Jeżeli instalacja el.w lokalu jest 3 fazowa i odpowiedni przekrój kabli,można pomyśleć o piecu akumulacyjnym z dynamicznym rozładowaniem. Grzejnik ładuje się w tańszej taryfie nocnej,w dzień korzystasz z nagromadzonego ciepełka wg potrzeb.
Yabol Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 28 Listopada 2017 niestety instalacja 230V bez 3 fazy. Czy w związku z takim rozwiązaniem jest jakaś alternatywa? Dodatkowo czytałem opinie, że piece akumulacyjne to "stara technologia" i się nie opłaca. Sam jestem laikiem w tej kwestii, więc postanowiłem zapytać na forum, żeby zdobyć informacje od bardziej kompetentnych osób.
Gość Opublikowano 28 Listopada 2017 #4 Opublikowano 28 Listopada 2017 Piecyk automatyczny na pellet,potrzebny dopływ pow. zewnątrz i ujście spalin,na szczęście nie są potrzebne duże przekroje. Automatyczny z termostatem,może pracować na najniższej mocy ok. 2,8kW,worek pelletu(15kg) starczy na dobę. Innych pomysłów nie mam.
Yabol Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 29 Listopada 2017 To wiąże się po pierwsze że źródłem ognia (co w wypadku salonu kosmetycznego odpada), a po drugie z potrzebą wykonania otworu na dopływ powietrza, a to niestety też nie wchodzi w grę :(. Czyli na 230v nie ma nic sensownego, co mogłoby ogrzać pomieszczenie?
Gość Opublikowano 29 Listopada 2017 #6 Opublikowano 29 Listopada 2017 http://kurtyny-nagrzewnice.pl/nagrzewnice-elektryczne-frico-kot/
Marekhydraulik Opublikowano 1 Marca 2018 #7 Opublikowano 1 Marca 2018 A może gazowe? TO mże tez być ok tylko musisz zadbać o wentylację!
tyczkowski Opublikowano 26 Kwietnia 2018 #8 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Kolanin podbijam Twoją wypowiedz to dobre rozwiązanie. Kiedyś widziałem coś takiego w cukierni gdzie kolegi ciotka miała cuś takiego
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.