Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Lokal Usługowy 25M

Yabol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Mam do ogrzania lokal usługowy o powierzchni 25m. Mieści się on na parterze kamienicy, a więc sąsiedzi nie dojrzewają. Jedyną możliwością ogrzewania jest ogrzewanie elektryczne że względu na rodzaj planowanej działalności (salon kosmetyczny). Jaki rodzaj pieca/grzejnika będzie najlepszy aby zapewnić przyjemną temperaturę w czasie pracy zakładu i przy tym utrzymać koszty na relatywnie niskim poziomie?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli instalacja el.w lokalu jest 3 fazowa i odpowiedni przekrój kabli,można pomyśleć o piecu akumulacyjnym z dynamicznym rozładowaniem.

Grzejnik ładuje się w tańszej taryfie nocnej,w dzień korzystasz z nagromadzonego ciepełka wg potrzeb.

Opublikowano

niestety instalacja 230V bez 3 fazy. Czy w związku z takim rozwiązaniem jest jakaś alternatywa? Dodatkowo czytałem opinie, że piece akumulacyjne to "stara technologia" i się nie opłaca. Sam jestem laikiem w tej kwestii, więc postanowiłem zapytać na forum, żeby zdobyć informacje od bardziej kompetentnych osób.

Opublikowano

Piecyk automatyczny na pellet,potrzebny dopływ pow. zewnątrz i ujście spalin,na szczęście nie są potrzebne duże przekroje.

Automatyczny z termostatem,może pracować na najniższej mocy ok. 2,8kW,worek pelletu(15kg) starczy na dobę.

Innych pomysłów nie mam.

Opublikowano

To wiąże się po pierwsze że źródłem ognia (co w wypadku salonu kosmetycznego odpada), a po drugie z potrzebą wykonania otworu na dopływ powietrza, a to niestety też nie wchodzi w grę :(. Czyli na 230v nie ma nic sensownego, co mogłoby ogrzać pomieszczenie?

• 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kolanin podbijam Twoją wypowiedz to dobre rozwiązanie. Kiedyś widziałem coś takiego w cukierni gdzie kolegi ciotka miała cuś takiego

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.