Matis456 Opublikowano 14 Listopada 2017 #1 Opublikowano 14 Listopada 2017 Witam, prosiłbym o pomoc przy doborze nastaw wstępnych w instalacji C.O. Dane instalacji: Zasilanie: kocioł dwufunkcyjny Fondital Antea KC28 (Pmin=3,3kW, Pmax=28kW, temperatura zasilania uzależniona od temperatury zewnętrznej - czujnik pogodowy, Załącznik 5) Ilość grzejników w instalacji: 14 Marka i typ grzejników: Buderus C-Profil (w łazience Enix Aster) - dokładne parametry grzejników zostały wyszczególnione w Załączniku 1 (plik excel z obliczeniami) Marka i typ głowic termostatycznych: Comap R858 1/2" (Krzywe nastawy Kv dostępne w Załączniku 4/ str. 7) Na podstawie danych producenta grzejników i projektowego obciążenia cieplnego udało mi się obliczyć przepływy w każdym z grzejników (dla grzejników na klatce schodowej przyjąłem ich maksymalną moc zamiast projektowego obciążenia cieplnego). Do poprawnego wyznaczenia nastawy z wykresu producenta zaworów brakuje mi jedynie wartości nadmiaru ciśnienia do zdławienia na zaworze. Bardzo bym prosił o pomoc w wyznaczeniu chociaż jednej nastawy i wytłumaczeniu sposobu wyznaczania (wtedy prawdopodobnie z resztą nastaw poradzę sobie sam). Z góry przepraszam jeśli momentami użyłem nieodpowiednich terminów ale jestem laikiem w temacie i starałem się jak najlepiej opisać problem. Jeśli w moich obliczeniach znajdują się jakieś błędy również proszę o uwagi i korektę. Jeśli brakuje jakichś danych lub istotnych informacji proszę o pytania, postaram się udzielić jak najwięcej dodatkowych informacji w miarę możliwości. Z góry dziękuję za pomoc. Załącznik 1 - Obliczenia nastaw.pdf Pod tym linkiem można znaleźć wersję Excel gdyby ktoś chciał sprawdzić obliczenia https://drive.google.com/file/d/1GnCmHvCglyt1Wiih-RHGO6bdPQ00uZb-/view?usp=sharing Załącznik 2 - Grzejniki Buderus.pdf Załącznik 3 - Enix Aster.pdf Załącznik 4 - Zawory termostatyczne.pdf Załącznik 5 - Fondital ANTEA KC 28 kW.pdf
Tedisan Opublikowano 15 Listopada 2017 #2 Opublikowano 15 Listopada 2017 A opcja- empirycznie, wg zapotrzebowania na ciepło w danym pomieszczeniu, nie wchodzi w grę? Ja tak u siebie zrobiłem (10 grzejników, 2 drabinki) i, hmm, udało się właściwie. Pozdr!
Gość mak Opublikowano 15 Listopada 2017 #3 Opublikowano 15 Listopada 2017 Patrz załacznik Nr 4 Druga tabela na stronie 10. założyłeś delta 10 K pierwsza kolumna to moce grzejników poz.1 1037W najbliższa wartość mocy z tabelki 1100 nastawa 4-2/3 i tym sposobem dobrać resztę Nie traktuj nastaw "jak kapliczki" po uruchomieniu instalacji być może trzeba będzie wprowadzić korekty
Matis456 Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor #4 Opublikowano 15 Listopada 2017 Tedisan - zakładając ten temat miałem właśnie nadzieję, że da się jakoś ustalić nastawę wstępną na zasadzie obliczeń, jeśli okażę się, że nie jest to takie proste to prawdopodobnie zostaje wspomniana przez Ciebie metoda empiryczna :) mak - kilka pytań: 1. Na stronie 10 przed tabelkami zostało napisane, że są to wartości nastaw (prawdopodobnie?) dla instalacji nieprzekraczającej 10 grzejników. Pytanie brzmi czy ta tabelka ma również zastosowanie dla mojej instalacji w której mam ich 14? Jeśli tak to problem byłby z głowy, sam się zastanawiałem nad tym i gdyby nie te wspomniane max. 10 grzejników to bez wahania bym dobierał nastawy na podstawie tej tabelki; 2. Producent mówiąc delta P ma na myśli nadmiar ciśnienia do zdławienia na zaworze czy coś innego? Jeśli tak to czy faktycznie można zrobić ogólne założenie, że przy każdym grzejniku będzie taka sama wartość ciśnienia do zdławienia?
shogunzlasa Opublikowano 15 Listopada 2017 #5 Opublikowano 15 Listopada 2017 Zanim to policzysz to obrócisz wszystkie zawory w domu... 3 razy... Ustaw coś, otwórz piwo nie excela :D
Tedisan Opublikowano 15 Listopada 2017 #6 Opublikowano 15 Listopada 2017 Tak jak kolega wyżej pisze, prawidłowość nastaw i tak zweryfikuje rzeczywistość, czy grzejniki równo grzeją w każdym pomieszczeniu czy nie. A piwo wypić zawsze wporzo, pozdrawiam toastem :-) Co do prostoty rozwiązań, Twoje jest zdecydowanie trudniejsze. Pozdr!
Matis456 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #7 Opublikowano 16 Listopada 2017 Kurcze, myślałem, że jest może jakiś uproszczony sposób obliczenia ciśnienia na zaworze, w końcu po coś producent podaje wykresy żeby można z nich odczytać wartości nastawy dla konkretnego ciśnienia i przepływu ;) No nic, poczekam jeszcze na wypowiedź kolegi mak'a w temacie tych tabel i zobaczymy co dalej. Jeśli ktoś jeszcze ma jakieś pomysły lub chce się podzielić uwagami będę wdzięczny :) Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.