Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Honeywell Cmt727 - Włącza Piec Na Bardzo Krótko, Ale Często

kpyrdol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich

Posiadam od niedawna piec gazowy kondensacyjny Ariston i sterownik jak w temacie. Problem na jaki natrafiłem, to brak możliwości dogrzania do temperatury zadanej. Mianowicie:

1. Ustawiam temperaturę zadaną na 22 stopnie w pomieszczeniu jest 20 stopni

2. Piec włącza się, grzeje aż do 21.5 stopnia (pełną mocą, temperaturą np. 50 stopni) i sterownik go wyłącza

3. Cały czas (losowe przerwy, przynajmniej czasowo nie znalazłem dla nich stałej przerwy) sterownik włącza piec, ale tylko na chwilę (czasami jest to nawet czas gdzie woda podgrzeje się tylko do 30 stopni) i wyłącza go. Potem znowu i znowu. I tak sobie cyka cały czas.

Wydaje mi się, że nie jest to korzystne dla pieca kondensacyjnego takie włączanie / wyłączanie na minutę, dwie, trzy, czasami kilkanaście sekund. W układzie jest jeszcze ogrzewanie podłogowe, co przy takim działaniu pieca nigdy nie doprowadzi do jakiegokolwiek zagrzania podłogi.

Czy posiadacie jakieś doświadczenia z tym sterownikiem? Może ja coś źle "myślę". Wcześniej w mieszkaniu miałem euroster, który włączał się -0,5 od zadanej i wyłączał +0,5 od zadanej. Teraz pożyczyłem taki sterownik i tak właśnie działa.

Czy może HONEYWELL zrobił na tyle dobry sterownik że taki sposób grzania jest bardzo ekonomiczny?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.