poll Opublikowano 14 Listopada 2017 #1 Opublikowano 14 Listopada 2017 Witam mam nową instalacje wykonaną i niestety od niedawna kiedy zwiększyłem temperaturę na piecu z 60-65 na 70'C , codziennie zapowietrza mi siępompa CWU. Wydaje mi się że instalacja jest źle wykonana nie ma płaszczyzny , jak możecie rzucie okiem na zdjęcie ? Czy można zamontować odpowietrznik automatyczny tak jak przy grzejnikach w pompie ? Czy bez przeróbek się nie obejdzie co radzicie ? Czy wystarczy wymienić na nową pompę która sama się odpowietrza ?
audilhr Opublikowano 14 Listopada 2017 #2 Opublikowano 14 Listopada 2017 Kolego ja juz 4 sezon walcze odpowietrznikow mam ze w niektórych sklepach jest mniej a i tak zwiekszenie tem. do 60 zapowietrza sie pompa co i cwu moi sie odwrucili chydraulicy a inni mowia ze nie wiedza o co chodzi. Dodam jeszcze ze napelnialem instalace ze 4 razy bardzo wolno bo myslalem ze robi sie poduszka nic nie pomoglo.
shogunzlasa Opublikowano 14 Listopada 2017 #4 Opublikowano 14 Listopada 2017 Jeśli pompa jest najwyższym punktem instalacji to zapowietrzać się będzie. Jak masz odpowietrznik automatyczny po stronie ssawnej pompy to też. Jak masz za nisko zbiornik wyrównawczy i połączenie blisko tej pompy to też się zapowietrzy - lub jak masz za mało wody w naczyniu itp itd.Ze zdjęć tego nie wywnioskujemy. Zrób schemat instalacji i przenieś to na dział instalacje CO na tym forum.
poll Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 14 Listopada 2017 Jaki to wymiennik? Pompa c.o. DIAMOND 25/60
konopka Opublikowano 14 Listopada 2017 #6 Opublikowano 14 Listopada 2017 Chodziło mi o wymiennik-bojler
poll Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #7 Opublikowano 14 Listopada 2017 ok wszystko jasne :) stan "nieokreślony" bynajmniej szybko się nagrzewa i długo trzyma tyle wiem
Gość vmilo Opublikowano 14 Listopada 2017 #8 Opublikowano 14 Listopada 2017 od niedawna kiedy zwiększyłem temperaturę na piecu z 60-65 na 70'C , codziennie zapowietrza mi się pompa CWU. Zwiększyłeś temp, i woda "gazuje", normalne. W końcu przestanie, o ile nie dolewasz świeżej. Czym wyższa temp, tym szybciej. Tak czy inaczej, szkoda że nie masz odpowietrznika na obiegu CWU, wystarczy trójnik, kawałek rurki i ręczny odpowietrznik.
konopka Opublikowano 14 Listopada 2017 #9 Opublikowano 14 Listopada 2017 Jeżeli już to wstawiłbym automat.
poll Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #10 Opublikowano 14 Listopada 2017 Zwiększyłeś temp, i woda "gazuje", normalne. W końcu przestanie, o ile nie dolewasz świeżej. Czym wyższa temp, tym szybciej. Tak czy inaczej, szkoda że nie masz odpowietrznika na obiegu CWU, wystarczy trójnik, kawałek rurki i ręczny odpowietrznik. Czyli z czasem powinien ten problem ustąpić?
poll Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #11 Opublikowano 14 Listopada 2017 Jeżeli już to wstawiłbym automat. Jak wygląda taki automat ?
Gość vmilo Opublikowano 14 Listopada 2017 #12 Opublikowano 14 Listopada 2017 Z czasem ustąpi. Automat, to takie ustrojstwo z pływakiem, samo upuszcza powietrze. Ale lubi nawalić :)
poll Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #13 Opublikowano 14 Listopada 2017 czyli uważasz ze sama instalacja jest wykonana dobrze poza wstawieniem odpowietrznika ?
konopka Opublikowano 14 Listopada 2017 #14 Opublikowano 14 Listopada 2017 Tak wygląda.Raczej się nie psuje,tylko zdarza się że otworek zarasta kamieniem,zależne od jakości wody.No i żeby był za pompą.
poll Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #15 Opublikowano 14 Listopada 2017 spoko, szkoda że bez hydraulika się nie obejdzie :) czy dobrze zrobiona instalacja nie wymaga odpowietrznika ?
konopka Opublikowano 14 Listopada 2017 #16 Opublikowano 14 Listopada 2017 Raczej nie.Nawet przy napełnianiu instalacji trzeba wszystko odpowietrzyć.W czasie eksploatacji też może się wytrącać powietrze przy wyższych temp., nawet pompy na wysokich obrotach wytworzą bąbelki,odpowietrzniki na grzejnikach też po coś są.
audilhr Opublikowano 14 Listopada 2017 #17 Opublikowano 14 Listopada 2017 Mam instalacje zamknieta wody nie dolewam bo trzyma te 1.5 bara i zapowietrzanie nie ustepuje przy temp na kotle 55 bedzie chodzilo caly czas a na 60 juz sie zapowietrza. Po wylaczeniu i wlaczeniu pompy pare razy chlupotanie przestaje na pare godzin a gdy zostawilem tak to po paru dniach zapowietrzylo i podlogowke i to byl problem
Gość vmilo Opublikowano 14 Listopada 2017 #18 Opublikowano 14 Listopada 2017 Trochę teorii: http://www.instalator.pl/2015/08/usuwanie-powietrza-z-instalacji/
audilhr Opublikowano 14 Listopada 2017 #19 Opublikowano 14 Listopada 2017 Przeczytalem i dalej nie wiem nic niby wszystko mam dobrze a nawet odpowietrzane bylo wszystko specjalna pompa a nadal zapowietrzaja sie pompy a najbardziej co .
konopka Opublikowano 14 Listopada 2017 #20 Opublikowano 14 Listopada 2017 To niby skąd bierze się powietrze?Pompę też odpowietrzasz jak trzeba?Nie masz przypadkiem odpowietrznika automatycznego przed którąś z pomp?
audilhr Opublikowano 14 Listopada 2017 #21 Opublikowano 14 Listopada 2017 Jak bym wiedział skąd sie bierze to bym nie zaczynał rozmowy wszystkie odpowietrzniki za pompami , pompy odpowietrzone i tak jak mówię kocioł na 55st. i nic się nie zapowietrza przez całą zimę wystarczy ze ustawię na 60 parę godzin i po wszystkim. Moi hydraulicy przyjechali podnieśli ciśnienie do ponad 2bar i owszem przestało się zapowietrzać było lepiej ale opuściłem bo to za dużo ustawione na 1,4bara przestałem już walczyć z tym szkoda moich nerwów. Dodam jeszcze że na samej podłogówce może kocioł mieć i 80 i nic się nie dzieje problem zaczyna się przy włączonej pompie co i adekwatnie zapowietrza się cwu
konopka Opublikowano 14 Listopada 2017 #22 Opublikowano 14 Listopada 2017 Żeby przy 60 powstawały bąbelki......Piec zasypowy czy podajnik?Próbowałeś pompę na róznych obrotach?
audilhr Opublikowano 14 Listopada 2017 #23 Opublikowano 14 Listopada 2017 Z pompami też próbowałem a piec podajnik
konopka Opublikowano 14 Listopada 2017 #24 Opublikowano 14 Listopada 2017 To ciekawe.A próbowałeś zmniejszać ciśnienie?To nie piec gazowy,będzie chodził na 0,5bar
audilhr Opublikowano 14 Listopada 2017 #25 Opublikowano 14 Listopada 2017 im niższe ciśnienie tym bardziej się zapowietrza. Na nowy sezon pójdzie sprzęgło i mam taką cichą nadzieje że to wszystko zagra.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.