tiboqq Opublikowano 13 Listopada 2017 #1 Opublikowano 13 Listopada 2017 Witam. Jestem zainteresowany kotłem firmy MPM Projekt - model MPM Compakt. Jest to połączenie kotła z podajnikiem na ekogroszek z kotłem dolnego spalania MPM DS http://www.mpm-kotly.pl/kociol-mpm-compakt.html Proszę o opinie czy taka konstrukcja jest sensowna. Pozdrawiam
kaniagandzowski Opublikowano 13 Listopada 2017 #2 Opublikowano 13 Listopada 2017 Tak z ciekawości jaki budżet masz? Posiadam MPM tornado. Jedno co zauważyłem, że nie jest tak w szczegółach wykończone jak defro. Głupie śrubki różnej parafii czy nie oszlifowanie z zadziorów po cięciu itd. wiele pierdół, które pokazują, że to pochodzi z lokalnego warsztatu. Ale wiele im nie brakuje aby prześcignąć takie defro. Miałem problem na początku z dyszą. Jest żeliwny a oni ogóle tego nie staczają na tokarce co by wyrównać powierzchnie stykające się z retortą i były między sobą wzajemnie te powieszanie idealnie równoległe. Stąd dysza, która spiera się w dwóch miejscach, idealnie nie przylega do retory. Jak włożyliśmy do tokarki to widać jajo (patrząc zboku na dyszę). Górna część wspiera się na uszczelce ale dolna już nie. A to może powodować, iż ciśnienie w retorze (powietrza) nie będzie równomierne jeśli dysza ułoży tak, że znajdzie ujścia powietrza w innych miejscach niż z tych otworów napowietrzających węgiel. Stąd jak źle ułoży się dysza to możesz mieć problemy ze spalaniem. Miałem tak. Firma jest ok. Ludzie nie wypieli się na mnie, pomogli. Tylko niestety, oni te dysze tylko oszlifują i to wszystko. Jak byś miał duży budżet to bym olał kupowanie pieca na wszystko a tylko szukał co idealnie spali trudny w spalaniu ekogroszek. Czyli taki sas solid potrafi i pełna automatyka. Ja posiadam Techa ST583 (de fakto to jest to samo co tech 580) i uznaje ten sterownik za mega prosty. Tyle, że ma ładny kolorowy wyświetlać. Aby ustawić kalendarz grzania na dom (dzień/noc) trzeba dokupować moduły. A jeszcze jedna rzecz. Taki piec co pali tylko ekogroszek i nie ma rusztów mniej syfi i ma większą sprawność. Tak więc warto zastanowić ile niby oszczędzisz na opale jeśli bedziesz palił na ruszcie i brudził się zamiast zasypać i zapomnieć na tydzień o piecu.
tiboqq Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 14 Listopada 2017 Budżet mam na poziomie 9000 tysięcy, ale im mnie tym lepiej. Ogólnie zainteresowała mnie oferta tej firm z racji pieca MPM DS. Ceny mają również przystępne. Jak długo użytkujesz piec Tornado?
kaniagandzowski Opublikowano 14 Listopada 2017 #4 Opublikowano 14 Listopada 2017 Od końca września. Koszt całości wyniusł 10 tyś zł. Piec, instalator, materiały. Sprawdź cenę z instalacją SAS solid (z czujnikiem żaru) i tego MPM Tornado. Za sas solid przemawia mi pełna automatyka oraz ruchoma dysza co zapobiega spiekaniu. A to ważne bo forum jest pełne płaczu. I uważaj na moce. Abyś nie wpadł w pomysł, że na 120m2 dasz 20kw. Ja mam dom 160m2 z konca lat 70 dach płaski ocieplony 15cm steropianu czarnego z lambdą 0.031. Grzejniki aluminiowe, rury miedziane (Dom typowa kostka) i dałem 17kw. Pali mi teraz 16kg/dobe. W tej chwili zasobnik spokojnie starcza na tydzień. Ja nie bawił bym się w ruszta awaryjne. Bo piece bez tych wynalazków są parę procent sprawniejsze. A i mniej syfią się. Także ceń sobie wygodę a i zastanów się ile to zdrowia tracisz na kombinowaniu na opale oraz wdychaniu tego. Także ludzi rezygnują i wolą wydać więcej na ogrzewaniu niż bawić się w syfie. Ale gdy kupują piec na eko to chcą wszystko w nim spalić. U mnie był płacz, że nic się nie spali. Bo zawsze koło domu znajdzie się drewienko czy papier. Śmieci nigdy nie palił ojciec. Był to istny dramat. Teraz cieszy a wszystko ląduje do śmietnika. Na pewno nie montuj pieca bez zaworu 4d spiętego ze sterownikiem. Nie dość, że mniej opału idzie to w domu stała temperatura a do tego sterujesz piecem jak gazówką. Na noc obniżasz sobie temperaturę. Nie podsiadam termostatów. Wszystkie grzejniki odkręcone na full na zaworach. Na defro bym nie patrzył. Za drogo i nie wyróżnia się niczym na tle np MPM. SAS Solid / MPM Tornado. Także do tego wszystkiego kupiłem maskę 3m, która zakładam gdy czyszczę piec oraz odkurzacz do kominka. Na piecu mam 68-72 stopnie stąd osad w piecu jest sypki. I jeszcze jedna sprawa. Ciąg kominowy. Warto mieć założony miarkownik ciągu kominowego, oraz wentylacje w kotłowni. MPM nie posiada klapki samo zamykającej się gdy nie dmucha. A w innych piecach nadal stosuje się i uważam, że słusznie. Na pida nie ślinił bym się. Bo często można spotkać, że przechodzą z pida na manual. Ale to za pewne tacy co potrafią czytać i myśleć stąd mają niższe spalanie. Gdy piec ustawiłem na małych mocach małe dawki długie przestoje tak aby cały czas pracował to palił jak smok.
tiboqq Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 14 Listopada 2017 A co myślisz o firmie Stalmark. Zastanawiam się nad modelem Stalmark Pionier. Również ma w razie "W" ruszt awaryjny (co jest ważne dla mnie). Na pokładzie wymiennik pionowy zaś jego waga mowi że jest dość z grubej stali. Jestem początkujący jeżeli chodzi o grzanie ekogroszkiem. Nie chciałbym się uzależnić jednak od jednego paliwa bo dziś jest tanio a nie wiadomo jak dalej będzie Dom jaki chce ogrzewac to na tą chwilę 120mkw plus ogrzewany garaż z kotłowinią. Łącznie około 150mkw.W przyszłości chciałbym również zaadaptować poddasze użytkowe.
kaniagandzowski Opublikowano 14 Listopada 2017 #6 Opublikowano 14 Listopada 2017 Nie analizowałem wiec nie wiem. Według mnie myślisz jak dawniej rodzice, którzy martwili co z dziećmi więc budowali domy duże co by mogły wiele rodzin mieszkać. A czas pokazał, że teraz mieszkają sami w dużych chałupach. A ten twój problem widziałem tak bo sam się zastanawiałem. Drewno, węgiel będzie drożeć. Drewna już nie tak łatwo zdobyć i nie będzie łatwiej. Bo byś musiał kraść. Wszyscy pilnują bo to pieniądz. Opał musisz gdzieś kupić bo ty go nie wyprodukujesz lub się skończy za nie długo dostęp do taniego opału od kolegi. Pelet zdobywa popularność wiec i drenwno na bank nie stanieje. Państwo coraz bardziej przykręca. Tak więc kupisz jakiś piec nie certyfikowany, to za 5 lat każą tobie go wywalić bo umożliwia spalanie śmieci. Coraz więcej ludzie zwracają co sąsiad pali. Oby w końcu zakazali. Co kolwiek wybierzesz to i tak nic nie zrobisz, gdy będzie ciężko z finansami. Jak tym się martwisz to lepiej zainwestuj w dobre ocieplenie. Okna 3 szybowe. Wszystko to co ci pozwoli obniżyć zapotrzebowanie na ciepło twojego domu. A piec bierz dobry do spalania jak najefektywniejszego. A taki piec z rusztem awaryjnym to wyklucza a jest większa nie pewność na ile ci pozwolą go używać! (przepisy). SAS Solid ma o tyle plus od MPM, że lepiej poradzi z gorszym opałem. A na forach często mówią, że ekogroszek z roku na rok coraz gorszy. Jak masz mało kasy a dużo miejsca w kotłowni to może lepiej kup MPM DS i duży bufor. Będzie mniej podatny na awarie i wszystko palne. Załadujesz i starczy ci na kilka dni. A przy okazji nie będziesz tak truł wszystkich i siebie. Także policz ile twój czas jest warty. Ile razy skorzystasz z tego rusztu awaryjnego. Lepiej czas spędzony na kombinowaniu w poszukiwaniu opału przeznacz na to jak zarobić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.