Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Sas Slim 17 Kw Na Pellet Ze Sterownikiem Tech St-450 Z Pid

andman

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie 

Mam taki mały problem .Posiadam dom drewniany 175 mk 90 mkw podłogówki 4 grzejniki pokojowe i 2 łazienkowe Piec Sas bio slim17 kw sterownik tech ST-450 z PID podajnik rynnowy instalator twierdził iz  piec sam dobiera sobie powietrze oraz paliwo  I rzeczywiście wystarczy tylko uzupełniać tylko pellet do zbiornika tylko ilość tego peletu jaką zużywa w ciągu doby jest 5 worków  po 15 kilo więc wychodzi 75 kg na dobę temperatura na zewnątrz jest+5 stopni a nie -30 stopni .Instalator powiedział że musi się rozruszać wtedy ustabilizuje się i spadnie spalanie to było 3 dni temu  A dziś spala 4 worki na dobę  czy jest to normalne? Proszę o radę z góry dzięnkuję za jakieś wskazówki

post-75764-0-11170700-1510506836_thumb.jpg

Opublikowano

Witam,

Zdecydowanie jest to spore spalanie. Dom jest nowy? czym docieplony? ściany, podłogi, dach... 

jak wygląda instalacja? jakieś zawory 3D, 4D? Zdjęcie jest niewyraźne :) czujnik zewnętrzny, czujnik wewnętrzny ? 

Z tego co piszesz to pracujesz na PID. Jakie ustawienia PID ? wsp. wentylacji i podawania. Jaki pellet? 6, 8 mm większy? :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Dziękuje za zainteresowanie

Otóż dom jest nowy 2016 rok konstrukcja szkieletowa 20 cm wełny elewacja drewniana grubość 8 cm  całkowita grubość ściany to 33,cm  a dach 30cm docieplenia kryty dachówką cementową. Ddom z poddaszem uzytkowym 175 mkw powierzchnia  na dole przedpokój podłogówka, salon z kuchnią podłogówka, pokój podłogówka i dwie łazienki podłogówka, Kotłownia jest z pralnią 1 grzejnik łazienkowy ,na piętrze 4 pokoje z grzejnikami +łazienka podłogówka i grzejnik łazienkowy  1 zawór 3D ustawiony na 9 i 1 4D ustawiony 7. Pellet 6 mm nie posiadam żadnych czujników oprócz regulacji podłogówki Zbiornik ciepłej wody 300 litrów ogrzewany solary i prąd Można też grzać wodę z pieca na pelet Oto kilka zdięć 

Pozdrawiam

Opublikowano

post-75764-0-58784200-1510700384_thumb.jpgpost-75764-0-10176300-1510700237_thumb.jpgpost-75764-0-80877700-1510700252_thumb.jpgZapomniałem o zdjęciach to chyba przez tą godzinę 

post-75764-0-74115900-1510700268_thumb.jpg

post-75764-0-41223500-1510700296_thumb.jpg

post-75764-0-61318300-1510700313_thumb.jpg

post-75764-0-30015600-1510700342_thumb.jpg

post-75764-0-74519700-1510700364_thumb.jpg

Opublikowano

Witam,

Pierwsze co mi się rzuca... temperatura zadana na kotle to producent zaleca prace 60-80st. Przestaw z 54 na min 60st. 

Zawór 4D polecił bym przestawić na 4. Jeżeli w domu zrobi się zimniej przestaw na 5, ale wydaje mi się że masz nowy dom to powinno być OK. Jeśli będzie OK to możesz spróbować przestawić na 3. U mnie teraz siłownik ustawił mu otwarcie na 30%.

Nie mam zaworu na podłogówkę, ale zawór 3D na podłogówkę otwarty na 90% (9) to sporo. Przestaw też na 4 i obserwuj temperaturę podłogówki. Jak coś to obniż.

Jeszcze PID... podmuch nie wyrzuca Ci niedopalonego pelletu z paleniska ? Jeżeli tak to na początek przestaw wsp. wentylacji na -5.

Obserwuj :)

Im mniejsze otwarcie na zaworach tym mniejsze spalanie, ale też woda idąca na grzejniki/podłogówkę jest chłodniejsza

Odnośnie instalacji to tutaj musiałby się wypowiedzieć ktoś kto bardziej się na tym zna :) Sambor? :)

Opublikowano

post-75764-0-42088300-1510782591_thumb.jpgWitam

Dziękuje za wskazówki oczywiście wszystko przestawiłem według zaleceń . Pellet faktycznie był niedopalony zmieniłem na -5  Jutro będę obserwował  jak si e dopala. Czy powinienem zamontować jakiś czujnik temperatury np; zewnętrzny?  czy jest to niekonieczne? W  całym budynku są 4 termostaty do podłogówki ,a każdy grzejnik  posiada swoją regulację temperatury .

Zauważyłem  na   sterowniku u samej góry   (Ogrzewanie domu 0%) Co to oznacza ?                                                                                             

Pozdrawiam

Opublikowano

0% to jest wskaźnik zużycia paliwa. Aktualnie nie masz go skalibrowanego :)

Ładujesz zasobnik, klikasz w menu instalatora -> zasobnik pełny. Potem jak zejdzie Ci pellet z podajnika, klikasz w menu instalatora -> zasobnik pusty. Ładujesz pellet i wtedy klikasz zasobnik pełny ale nie ten z menu instalatora tylko ten co jest bezpośrednio po kliknięciu impulsatora.... 3-4 pozycja... jakoś z brzegu :)

Też mam grzejniki z głowicami, ale ostatnio stwierdziłem, że te grzejniki nie są podłączone rozdzielaczowo, tylko trójnikowo i... mimo że głowica zamyka mi grzejnik to ta woda i tak krąży po instalacji i wytraca ciepło ;) temu też dobrze jest ustawić odpowiednio zawór 4D...

Czy czujnik? Można żyć bez czujnika, ale w zależności od temperatury na zewnątrz będziesz musiał go przestawiać ręcznie;-) bardziej otwierać lub mniej ;) można z tym żyć.

Z czujnikiem miałbyś już z automata to ustawione. Oczywiście musiałbyś też siłownik dokupić do zaworu 4D, aby zawór automatycznie się otwierał i zamykał. Czujnik wewnętrzny, też się przydaje ;)

U mnie całość działa tak: zawór mam z siłownikiem do tego czujnik zewnętrzny i wewnętrzny. Na sterowniku mam ustawioną pogodówkę, że dla określonej temperaturyzewnętrznej woda wpływająca do grzejników jest o określonej temperaturze, np. dla +0st na zewnątrz to 32st na grzejniki, dla -10st/36st itd. Czujnik wewnętrzny dodatkowo wprowadza mi korektę do temperatury wody wpływającej do grzejników w zależności od temperatury w domu, np. jeżeli w domu temperatura spadnie 0,1st od temperatury zadanej na czujniku to woda wpływająca na grzejniki jest o +1st cieplejsza od zadanej przez pogodówkę. Gdy w domu temperatura urośnie o 0,1st to woda na grzejniki spadnie o 1st, itd. :)

Natomiast w okresie przejściowym gdy nie trzeba grzać cały czas to czujnik reguluje mi kiedy kocioł ma się uruchomić i dogrzać dom, a kiedy ma stać w stanie spoczynku - oszczędności w opale :)

...i tak to działa:)

Przez przypadek tu trafiłem i niedawno zobaczyłem, że Twój temat jest w dziale "Przywitaj się"

Powinieneś go wstawić do "kotły z podajnikiem" - więcej osób by go zobaczyło. Może jakiś moderator go zobaczy i przerzuci, chyba, że Ty masz możliwość go przerzucenia?

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam 

Co do przeniesienia naszej rozmowy, to nie posiadam takiej możliwości.

Zdecydowanie bardzo ładnie  się spala pellet zostaje sam popiół .Ilość pelletu jaką spala przy tych ustawieniach to podam jak zużyje cały zasyp .Zauważyłem że na tych ustawieniach PID dobija temperatura do 63/64 i zwalnia ale się nie wyłącza ani nie przechodzi w nadzór.Czy jak bym ustawił te ustawienia na manualne to czy utrzymał by temperaturę czy wygasł? Lepiej palić na PID czy też na manualu?

post-75764-0-39040600-1510906433_thumb.jpg

post-75764-0-13236000-1510906457_thumb.jpg

Opublikowano

Witam

Czemu 54st? :P Tutaj i tak wodę wychodzącą na grzejniki reguluje zawór 4D, a na podłogówkę 3D. Temperatura 60st jest zdrowa dla kotła :) W dawnych czasach regulowało się temperaturę kotłem. Nawrzucał węgla, czy drzewa, na kotle 40st i tyle poleciało w grzejniki. Teraz na kotle 60st, a na grzejniki idzie 30st ;) i jest podobnie, ciepło, ale bezpieczniej dla kotła.

Co do lokalizacji tematu - to już ktoś Cię przerzucił w dobry dział :)

PID tak działa jak piszesz... stara się w miarę trzymać temperaturę zadaną i nie przejdzie Ci w nadzór (prócz pierwszego rozpalenia, ale nie wiem czemu to ma służyć). Takie tego było założenie, aby trzymać jednostajną temperaturę.

W manualu wygląda to inaczej. Jest praca i podtrzymanie. Kocioł pracuje aż osiągnie temperaturę zadaną, potem przechodzi w podtrzymanie. Na podtrzymaniu potrafi jeszcze kilka stopni w górę pójść, a potem spada. Jak spadnie do temperatury zadanej "minus" histereza, to znowu przechodzi w tryb pracy... i tak w kółko.

Co jest lepsze? trudno określić. Ładniejszy płomień osiągam w ustawieniach manualnych, ale spalanie jest dość podobne....

W tej chwili pracuję na manualu i próbuje coś z tego wycisnąć. Lepiej rozwiązane to ma sterownik Recalart, który obsługuje też SASa. Koledzy na forum z tym sterownikiem to schodzą ze spalaniem w aktualnych temperaturach poniżej 15kg/dobę.

Opublikowano

Przepraszam pomyłka zdjęcia i jeszcze kłopoty z kompem .Ciekawe czy te 15 kg na dobę to samo ogrzewanie czy z ciepłą wodą

post-75764-0-72977900-1510913494_thumb.jpg

Opublikowano

z wodą :)

Opublikowano

Powiem Ci, że ciągle jeszcze walczę z tym sterownikiem (3-ci sezon.... ). Może coś się jeszcze z nim zmieni, jakieś oprogramowanie i sposób palenia, ale póki co... trzeba z tym żyć i spróbować znaleźć na niego sposób ;)

Zamówiłem RCK (regulator ciągu kominowego) podobno on jeszcze wspomaga pracę i sprawność kotła, no i mówią w tematach, że to podstawa dla kotłów na pellet ;) zamontujemy zobaczymy.

Odnośnie jeszcze zdjęcia to temperatura wychodząca na podłogówkę wydaje mi się wysoka - http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-podlogowe/wodne-ogrzewanie-podlogowe-optymalna-temperatura-podlogi,34_2311.html

W tym też komentarze na końcu artykułu.

Opublikowano

Cały czas walczę z tym piecem i nie wierzę że kidyś mi się uda go nastawić żeby palił 15 kg na dobę?????

zato znalazłem film wart chyba obejrzenia  

Polecam i czekam na recenzje  czy to jest możliwe?

Opublikowano

To jest sterownik Recalart, o którym wspominałem wyżej. 

Ile Tobie teraz spala ? 

Opublikowano

Cały czas testuje  ale jest progres 30 kg na dobę ,bez ciepłej wody samo ogrzewanie ,może tu jest błąd/?

Opublikowano

podawanie 2 sek  przerwa 13 sek  moc wentylatora 25 przerwa w podawaniu 7sek co 3 minuty Nie mogę znaleźć sposobu aby przyspieszyć wzrost temperatury po tym jak przechodzi w stan podtrzymania histereze mam na 3 st  a i tak spada o 6 7 stopni jak miałem ustawioną na 5 stopni to spadała temperatura nawet o 10 st piec na 60 st samo CO

Opublikowano

CWU teoretycznie zwiększy spalanie :)

ja mam tak manualne na mojego 17kW: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20550-sas-slim-17kw-muli-flam-na-pellet/page-6?do=findComment&comment=331181

EDIT: Wg mnie to trochę za dużo sypiesz na podtrzymaniu. 4 sek co 3 min lub 8sek co 6 min - do tego jeszcze nadmuch dobrać.

Opublikowano

Czy to coś by zmieniło jeśli bym zamontował koguta obrotowego na kominie?? <_<  

Zmieni  się spalanie ??

Opublikowano

spróbuję 4 sek co 3 min  boję się że w nocy wygaśnie  a idzie mróz.Dam znać jutro ile spalił

Opublikowano

Nie mam pojęcia czy Kogut coś zmieni :) regulator ciągu kominowego podobno pomaga. Niedawno zamontowałem i... się okaże :) jak na razie nie widzę różnicy w temperaturze spalin :PP

Podtrzymanie powinno być ok. Jakby co to możesz spróbować mojego podtrzymania ;)

Opublikowano

I znów zawód 13 kg peletu na 10 godz temperatura na zewnątrz -3 st temperatura wewnątrz 23 st brakuje mi już pomysłów.

Piec przechodził w podtrzymanie co 25 minut na 15 minut, teraz to odwrócić .Tylko jak ?

Łatwo powiedzieć.

Opublikowano

Najlepiej się sprawdza spalanie po całej dobie, bo tak cząstkowe to różnie wychodzą :)

Próbowałeś obniżać jeszcze temperaturę na zaworze? 

Jakie masz teraz podawanie i przerwę w pracy oraz w podtrzymaniu ?

Opublikowano

Nie zmieniałem podawania mam 4 sek co 3 minuty

Zawór 4D mam ustawiony na 4 a 3D na 3 zmniejszyłem nadmuch na 23 bieg

Opublikowano

Możesz spróbować pracę: 2s co 8 sek.

Tylko patrz jaka temp. spalin. Powinno być tak 130-150st

Opublikowano

Temperatura na piecu wzrasta do 63/64 st i spada do 54/55 st  ale histereza ustawiona na 3 

Co jeszcze można by zmienić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.