Neqiu Opublikowano 31 Października 2017 #1 Opublikowano 31 Października 2017 Witam wszystkich serdecznie, Na początku chciałbym się przywiać z całą społecznością forum :) Posiadam w domu kocioł SAS UWG 23kw. Ze względu na moją pracę chciałem wydłużyć czas palenia i dołożyłem do niego podajnik samoczyszczący z firmy stalkot, do tego sterownik NEGROS. Próbuję ustawić komplet by działał jak najlepiej ale mam kilka problemów z którymi nie mogę się poradzić. Stąd moja prośba o pomoc. Moje obecne nastawy:Temperatura zadana: 56*CTemperatura włączenia pompy C.O.: 35*C Czas podawania: 10s Czas między podawaniem 90s Krotność podawania: 8 (co ile przedmuchów ma być podane paliwo przy podtrzymaniu) Czas przedmuchu 60s Czas pomiędzy przedmuchami 120s Obroty dmuchawy 60% Obroty dmuchawy w czasie nadzoru: 60% Histereza: 3*C Co ważne zmieniłem ustawienia serwisowe w sterowniku dla nadmuchu Minimalna moc dmuchawy: 30 Maksymalna moc dmuchawy: 55 Poprzednio było analogicznie 19 i 35 i nie chciało się zbytnio palić. Nie wiem co to za jednostki (w instrukcji zaznaczone jako %). Może sam wentylator stwarza problem? 1. Ciągle powstaje żużel przy paleniu po około 8 godzinach. Próbowałem zmieniać nastawy ale nie wiele to daje. Przy zakupie podajnika, polecano mi wentylator WPA06 z regulacją (klapka) natomiast obecnie mam WPA117 bez żadnej regulacji. Może tutaj ewentualnie pies pogrzebany. Co robię źle? Zakupiony węgiel - rzekomo ma mieć parametr RI1. 2. Po ostatnich wichurach ponad doba nie było w domu prądu. Temperatura w domu spadła do 17 *C. Od wczoraj próbuję nagrzać dom, jednak piec nie potrafi dojść do temperatury powyżej 48*C. Wygląda jakby pobór był zbyt duży jak na sprawność kotła. Poprzedniej zimy paliłem ręcznie było ok nawet przy mrozach, jednak chciałem zapewnić teraz dla domowników stałą temperaturę w domu. Palnik wstawiłem w drzwi nad ruszt wodny. Pali się żywym ogniem. Nie wiem co jeszcze poprawić, zmienić by było dobrze. Proszę o pomoc. Czy da się coś z tym zrobić, czy jedynie wymontować całość i palić ręcznie? Czytałem temat na tym forum o tym podajniku, jednak podane parametry nie pomogły mi.
Neqiu Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor #2 Opublikowano 1 Listopada 2017 Dodam jeszcze po dzisiejszych obserwacjach - zmieniłem opał, zakupiłem węgiel z kopalni Chwałowice. Nie powstaje żużel, jest natomiast bardzo dużo posklejanych węglików ze sobą (nie wiem jak to nazwać) ze sobą i węgla niedopalonego. Czy znajdzie się ktoś chętny by pomóc rozwiązać problem "zielonemu". Będę niezmiernie wdzięczny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.