Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zestaw Podajnikowy Do Defro Optima 20Kw

Gość berthold61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowi po wielu bitwach myślowych a to kupno dolniaka a to przerobienie GS na DS postanowiłem zamontować gotowy zestaw podajnikowy do kotła defro optima komfort 20kw , i teraz zaczynają się schody dla mnie bo chciałbym aby spalać nie tylko sam eko ale też zwykły groszek oraz miał i teraz mam pytania laika bo przeglądając te zestawy to pisze 15-25kw i nie wiem jak to rozumieć ? czy ta moc jest dostępna tylko od 15kw skoro ja będę potrzebował maxymalnie 8kw ,  następne co mnie nurtuje a tego nie wiem czy kocioł sam wychamowuje jak już wszystko się nagrzeje mam na myśli podłogówkę , wiem że kocioł musi być podniesiony na jakiejś ramie-skrzyni bo ma ruszt wodny , nigdy nie miałem do czynienia z podajnikowcami z tąd takie pytania

Opublikowano

Najlepiej poszukaj fachowca i wytnijcie ruszt wodny i palnik dać tak jak sie zaczyna plaszcz wodny w piecu jak wsadzisz

Pod rusztcto musisz zarobić skrzynie pod piec i ona bedzie sie nagrzewac niepotrzebnie

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie jestem przekonany do wycinania rusztów wodnych z dwóch powodów , pierwszy to możliwość puszczenia spawów a drugie to to że ten kocioł ma  płaszcz wodny na około siebie i zaczyna się od właśnie tych rusztów wodnych

Opublikowano

Jeśli masz takie zapotrzebowanie na ciepło,może warto się zastanowić na palnikiem na pellet i wpakować w drzwiczki nad rusztem wodnym,jest on do niczego nie potrzebny.

Daj sobie spokój z miałem,który będzie wycofany ze sprzedaży i innymi wynalazkami.

Poniżej link do gotowego zestawu na pellet:

http://www.sklep-witkowski.pl/pl/kipi/362-zestaw-kipi-5-16-kw.html

jak ciut droższy to taki palnik:

http://www.sklep-witkowski.pl/pl/zestawy-automatyki/57-zestaw-kipi-5-20-kw.html

a jak nie chcesz pelletu tylko "wyngiel" to zamów zestaw u Witkowskiego z koszem sterownikiem,podbudową pod Twój kocioł i z takim np. palnikiem,który może pracować również na małych mocach,w 4 tyś się zmieścisz:

http://www.sklep-witkowski.pl/pl/podajniki/160-rondo-19-kw.html

Opublikowano

spalać nie tylko sam eko ale też zwykły groszek oraz miał i

Do Dakona Dora dołożyłem podajnik Ardeo Iron 15kW z obrotowym rusztem.

Czeka złożony na podłączenie do instalacji.

Palniki ardeo są dobre, używam dwóch obrotowych większej mocy i działają w poprawnie.

Ruszt bym jednakowoż wyciął, chyba, że umieścisz palnik na tyle nisko, aby Ci się deflektor zmieścił pod rusztem. Między górą palnika a deflektorem musi być min. 30 cm

Opublikowano

Między górą palnika 30cm to chyba ciężko będzie bo kocioł już jest dosyć wysoki a piwnica to 180cm wys

Zestaw peletowy sobie raczej daruję bo 6 tys za sam zestaw to trochę przegięcie ale to moje zdanie , a  sam pelet też do najtańszych nie należy jak porównać kaloryczność węgla i pelletu

Opublikowano

chyba że inna opcja , sprzedać ten kocioł górniak i kupić inny używany niższy

Opublikowano

Do Dakona Dora dołożyłem podajnik Ardeo Iron 15kW z obrotowym rusztem.

Czeka złożony na podłączenie do instalacji.

Palniki ardeo są dobre, używam dwóch obrotowych większej mocy i działają w poprawnie.

Ruszt bym jednakowoż wyciął, chyba, że umieścisz palnik na tyle nisko, aby Ci się deflektor zmieścił pod rusztem. Między górą palnika a deflektorem musi być min. 30 cm

ewentualnie kupić taki kociołek https://www.olx.pl/oferta/piec-kociol-c-o-10-kw-z-podajnikiem-automatycznym-CID628-IDaeUqz.html#cc57b1e4ce jest tańszy niż sam zestaw do pelletu a potem ewentualnie dołożyć ten palnik ardeo bo tu już bez przeróbek jak by ten zabudowany ori nie za bardzo banglał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.