Gość berthold61 Opublikowano 15 Października 2017 #1 Opublikowano 15 Października 2017 Panowi po wielu bitwach myślowych a to kupno dolniaka a to przerobienie GS na DS postanowiłem zamontować gotowy zestaw podajnikowy do kotła defro optima komfort 20kw , i teraz zaczynają się schody dla mnie bo chciałbym aby spalać nie tylko sam eko ale też zwykły groszek oraz miał i teraz mam pytania laika bo przeglądając te zestawy to pisze 15-25kw i nie wiem jak to rozumieć ? czy ta moc jest dostępna tylko od 15kw skoro ja będę potrzebował maxymalnie 8kw , następne co mnie nurtuje a tego nie wiem czy kocioł sam wychamowuje jak już wszystko się nagrzeje mam na myśli podłogówkę , wiem że kocioł musi być podniesiony na jakiejś ramie-skrzyni bo ma ruszt wodny , nigdy nie miałem do czynienia z podajnikowcami z tąd takie pytania
damianlupsczyk Opublikowano 15 Października 2017 #2 Opublikowano 15 Października 2017 Najlepiej poszukaj fachowca i wytnijcie ruszt wodny i palnik dać tak jak sie zaczyna plaszcz wodny w piecu jak wsadzisz Pod rusztcto musisz zarobić skrzynie pod piec i ona bedzie sie nagrzewac niepotrzebnie Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Gość berthold61 Opublikowano 15 Października 2017 #3 Opublikowano 15 Października 2017 Nie jestem przekonany do wycinania rusztów wodnych z dwóch powodów , pierwszy to możliwość puszczenia spawów a drugie to to że ten kocioł ma płaszcz wodny na około siebie i zaczyna się od właśnie tych rusztów wodnych
Gość Opublikowano 15 Października 2017 #4 Opublikowano 15 Października 2017 Jeśli masz takie zapotrzebowanie na ciepło,może warto się zastanowić na palnikiem na pellet i wpakować w drzwiczki nad rusztem wodnym,jest on do niczego nie potrzebny. Daj sobie spokój z miałem,który będzie wycofany ze sprzedaży i innymi wynalazkami. Poniżej link do gotowego zestawu na pellet: http://www.sklep-witkowski.pl/pl/kipi/362-zestaw-kipi-5-16-kw.html jak ciut droższy to taki palnik: http://www.sklep-witkowski.pl/pl/zestawy-automatyki/57-zestaw-kipi-5-20-kw.html a jak nie chcesz pelletu tylko "wyngiel" to zamów zestaw u Witkowskiego z koszem sterownikiem,podbudową pod Twój kocioł i z takim np. palnikiem,który może pracować również na małych mocach,w 4 tyś się zmieścisz: http://www.sklep-witkowski.pl/pl/podajniki/160-rondo-19-kw.html
colover Opublikowano 15 Października 2017 #5 Opublikowano 15 Października 2017 spalać nie tylko sam eko ale też zwykły groszek oraz miał i Do Dakona Dora dołożyłem podajnik Ardeo Iron 15kW z obrotowym rusztem. Czeka złożony na podłączenie do instalacji. Palniki ardeo są dobre, używam dwóch obrotowych większej mocy i działają w poprawnie. Ruszt bym jednakowoż wyciął, chyba, że umieścisz palnik na tyle nisko, aby Ci się deflektor zmieścił pod rusztem. Między górą palnika a deflektorem musi być min. 30 cm
Gość berthold61 Opublikowano 15 Października 2017 #6 Opublikowano 15 Października 2017 Między górą palnika 30cm to chyba ciężko będzie bo kocioł już jest dosyć wysoki a piwnica to 180cm wys Zestaw peletowy sobie raczej daruję bo 6 tys za sam zestaw to trochę przegięcie ale to moje zdanie , a sam pelet też do najtańszych nie należy jak porównać kaloryczność węgla i pelletu
Gość berthold61 Opublikowano 15 Października 2017 #7 Opublikowano 15 Października 2017 chyba że inna opcja , sprzedać ten kocioł górniak i kupić inny używany niższy
Gość berthold61 Opublikowano 15 Października 2017 #8 Opublikowano 15 Października 2017 Do Dakona Dora dołożyłem podajnik Ardeo Iron 15kW z obrotowym rusztem. Czeka złożony na podłączenie do instalacji. Palniki ardeo są dobre, używam dwóch obrotowych większej mocy i działają w poprawnie. Ruszt bym jednakowoż wyciął, chyba, że umieścisz palnik na tyle nisko, aby Ci się deflektor zmieścił pod rusztem. Między górą palnika a deflektorem musi być min. 30 cm ewentualnie kupić taki kociołek https://www.olx.pl/oferta/piec-kociol-c-o-10-kw-z-podajnikiem-automatycznym-CID628-IDaeUqz.html#cc57b1e4ce jest tańszy niż sam zestaw do pelletu a potem ewentualnie dołożyć ten palnik ardeo bo tu już bez przeróbek jak by ten zabudowany ori nie za bardzo banglał
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.