Bartek305 Opublikowano 6 Października 2017 #1 Opublikowano 6 Października 2017 Witam serdecznie ! Jestem posiadaczem nowego pieca na ekogroszek i nie mogę z nim dojść do ładu . Mianowicie robią się kolosalne spieki wielkości piłki . Pod wieczór wyczyszczę retortę a rano zastaję taki widok jak na zdjęciu . Piec grzeje ciepłą wodę oraz grzejniki . Zawór mieszalny ustawiony na 3 w 10 stopniowej skali . Bardzo proszę Was o pomoc gdyż ja na niego nie mam już sił. Może metodą prób i błędów dojdę z nim do ładu . Nastawienie kotła 57 stopni Obroty dmuchawy 40% Krotność podawania 2 Czas oczekiwania w podt. 18 minut Czas pauzy podajnika 50 sekund Czas pracy 7,5 sekundy Obroty dmuchawy podt. 40% Czas dmuchawy podt. 25 sek Histereza 2 stopnie
Gość Opublikowano 6 Października 2017 #2 Opublikowano 6 Października 2017 Jakim opałem karmisz tego potwora? ;) Jest to najprawdopodobniej b. spiekający się węgiel. Możesz spróbować na początek zmniejszyć nadmuch na 30%,a czas podawania opału ustaw na 5s,reszta bez zmian. Zgarnij z retorty spieki i daj czas nowym ustawieniom do rana,jak nie będzie lepiej będziesz musiał pomyśleć o zmieszaniu tego opału z niskokalorycznym,niespiekającym się płomiennym węglem typu jaret,retopal albo rusek z dobrego źródła.
Bartek305 Opublikowano 6 Października 2017 Autor #3 Opublikowano 6 Października 2017 Powiem Ci kolego że węgiel jest raczej dobry . Pół mojej rodziny tym węglem pali i znajomi i nie mają problemów z nim tylko u mnie wychodzą takie ceregiele . zmienię nadmuch i zobaczę co się będzie działo . Dziękuję
Gość Opublikowano 6 Października 2017 #4 Opublikowano 6 Października 2017 Dobry tzn. jaki? parametry węgla z jakiej kopalni itd. Aha,najprawdopodobniej retorta jest u Ciebie obrotowa,żeby lepiej wzruszyć żar na retorcie ustaw podawanie 3s co 25s.
Bartek305 Opublikowano 6 Października 2017 Autor #5 Opublikowano 6 Października 2017 Ma 27Kj spiekalnosc maks 0-3 a popiol 4% źródła kopalni nie wiem .
Gość Opublikowano 6 Października 2017 #6 Opublikowano 6 Października 2017 Kupowałeś przez internet,czy na lokalnym składzie?jaka jet nazwa handlowa?
Bartek305 Opublikowano 6 Października 2017 Autor #7 Opublikowano 6 Października 2017 Ten kupiłem na lokalnym składzie . Miał być lepszy od ekobrana którego też wziąłem na sprobowanie . Jak spale też cały zasobnik to może zasypać ekobranem i zobaczyć co się bedzie dzialo ?
Gość Opublikowano 6 Października 2017 #8 Opublikowano 6 Października 2017 Oczywiście,będziesz miał porównanie,jak będzie lepiej wtedy mieszać 1:1
Bartek305 Opublikowano 6 Października 2017 Autor #9 Opublikowano 6 Października 2017 Rozumiem . zmieniłem opcje tak jak powiedziales. Wyczyscilem retorte i na chwilę obecną wygląda to tak . temp 53.5 tak retorta jest obrotowa
Gość Opublikowano 6 Października 2017 #10 Opublikowano 6 Października 2017 Retorta musi się wypełnić,otwory mają być zasłonięte,widać jeszcze na zdjęciu dosyć ostry ogień,zmniejsz nadmuch do 25% i daj kilka godz. sobie i kociołkowi. Rano,zdecydujemy co dalej,w którą stronę iść.
Bartek305 Opublikowano 6 Października 2017 Autor #11 Opublikowano 6 Października 2017 Dobrze . Mam nadzieję że teraz temperatura podejdzie do góry :)
Bartek305 Opublikowano 7 Października 2017 Autor #12 Opublikowano 7 Października 2017 Witam ponownie ! Nastał Nowy dzień więc poszedłem sprawdzić co i jak a w retorcie zostałem taki oto widok .
Gość Opublikowano 7 Października 2017 #13 Opublikowano 7 Października 2017 "Piękny" kopczyk,są 2 przyczyny albo coś nie tak z palnikiem(źle złożony,krzywy,otwory nie tak jak trzeba i dmucha tam gdzie nie trzeba) albo opał. Podejrzewam to drugie,że ktoś sprzedał mocno spiekający się węgiel typu 33 np. "słynny" Tauron" w różowych majtkach(kopalnia Brzeszcze właśnie typ 33) lub inny badziew. Jeżeli z palnikiem wszystko O.K., to zmiana opału. Ile tego masz?możesz reklamować niech sprzedawca zabiera dziadostwo z powrotem...
Bartek305 Opublikowano 7 Października 2017 Autor #14 Opublikowano 7 Października 2017 Kupiłem dwie tony tego . Wypale cały zasobnik i zasypie go ekobranem . Wtedy zobaczymy co i jak . W ustawieniach nic nie będę zmieniał . Zostaje tak jak podałeś czyli 3 sekundy podaje co 25 sekund i nadmuch 25% . Napiszę ponownie po zasypaniu a narazie bardzo Tobie dziękuję za dotychczasową pomoc :)
Gość Opublikowano 7 Października 2017 #15 Opublikowano 7 Października 2017 Jeżeli węgiel jest dopalony i kocioł osiąga temp. zadaną zmniejsz jeszcze nadmuch na 20% i ocenisz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.