marcus93 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor #26 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Witam, koniec z paleniem węgla brunatnego z Brico, strasznie syfił piec, co 2 - 3 dni czyszczenie, teraz pale ruskiem czarna perła i piec czyszczę raz na tydzień, poniżej moje aktualne ustawienia: Temperatura zadana CO - 58 stopni Temperatura bojlera CWU - 48 stopni, histereza 5 stopni Parametry pracy: Histereza - 2 stopnie Podawanie - 5 sek. Pauza - 55 sek. Wentylator - 11% ( przysłona wentyltora wywalona ) Podtrzymanie: Podawanie - 5 sek. Pauza - 10 min. Podtrzymanie lato - pauza 50 min. Podtrzymanie wentylatora: Praca - 60 sek. Pauza - 10 min. Wentylator - 12% Wentylator płynnie - tak Pompa CO - 48 stopni Regulator pokojowy: tak , pompa CO - praca: 240 sek., pompa CO - pauza 5 min. palę aktualnie czarną perłą, spieki znikome, w popielniku trochę niedopalonego węgla, temperatura wychodząca z zaworu 4d na dom 42 stopnie, w domu utrzymywana 22,6 stopnia, spalanie około 25 kg/24h (to wydaje mi się trochę dużo, ale może to wina słabego węgla, chociaż na brunatnym było podobnie tylko syfu więcej w piecu). Może inni koledzy podzielą się swoimi wynikami dla porównania.
Lania12125 Opublikowano 20 Grudnia 2017 #27 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Moje ustawienia na dzień dzisiejszy to Temperatura zadana 63 stopnie Histereza - 2 stopni Podawanie - 5 sek. Pauza - 73 sek. Wentylator - 14% ( przysłona wentyltora otwarta na 2 cm) Podtrzymanie: Podawanie - 3sek. Pauza - 8 min. Podtrzymanie lato - pauza 50 min. Podtrzymanie wentylatora: Praca - 60 sek. Pauza - 6 min. Wentylator - 14% Wentylator płynnie - tak Pompa CO - 58 stopni Regulator pokojowy: tak , pompa CO - praca: 70 sek., pompa CO - pauza 5 min. Spalanie 11 kg na 24 h Węgiel ze składu kupowany luzem 25 mj Sprzedający nie był w stanie mi powiedzieć jak się nazywa. Czasem jakiś kamień się trafi ale może być. Dopala się ładnie tylko po nocy i po całym dniu robi się spiek z popiołu który nie chce spaść do popielnika więc muszę mu pomóc haczykiem. Trochę mnie to irytuje ale może to wina węgla i jego spiekalnosci. Myślę że jakby ten piec miał dalej ścianki od resorty to problemu by nie było bo by sobie spadł sam a tak to opiera się na ścianie pieca i skraju retorty Może ktoś wie w czym tkwi problem?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.