Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Hef 38Kw A Ocieplony Dom

staryk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

po pierwszym roku ciesz się jeśli oszczędzisz 500 zł. DLACZEGO.Tynk wapienny i cegła zawsze chłonęła wodę, obecny sezon będzie jak w domu "surowym " mur będzie od nowa się suszył od wewnątrz aż do ocieplenia. po kilku latach mur wyrówna stopień"wilgoci " na całej swej szerokości - ocieplenie zacznie na siebie " zarabiać".Miałem identyczny problem. Po zamieszkaniu dom został otynkowany na zewnątrz po 8 latach od zamieszkania,ale ściana od strony północnej była zimniejsza niż zachodnia, wschodnia. Po tynkowaniu temperatura się wyrównała. Pomimo tego że ściana ma "ocieplenie " pomiędzy dwoma murami.Dzisiaj obie mają tę samą temperaturę. ten problem został rozwiązany ale po latach. W domu mieszkam przeszło 20 lat.

Też na to liczę że po ocieplenie tj tak triche jak z nowym domem. Niemniej jednak obecnie nie spalilem jeszcze tony od kiedy zakupiłem groszek tj połowa sierpnia. Dla wielu a pewnie i większości to żadne osiągnięcie l, ale bez ocieplenia podejrzewam że byłbym jakoś w okolicach 1,5 teraz więc jakiś efekt już widać. Wiadomo że porównać można po sezonie, ale samo odczucie w domu jest inne. Teraz jest wręcz aż za ciepło ale to tylko ze względu na to że nie chce kręcić zaworem a i tak idzie na kaloryfery 32 stopnie.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Noi wiadomo bujnac taki zlad wody też ileś grochu pójdzie i to nie mało stąd nie wyłącza kotła

Opublikowano

Sterowanie kotłem nie jest łatwe. W każdym paleniu najważniejsze jest POWIETRZE. ilość decyduje czy opał jest spalony, tworzy się żużel, (nadmiar)drobny pył (prawidłowo) niedopalony węgiel, sadza (niedobór). Całą sztuka jest w jego ustawieniu. Ciąg kominowy to wypadkowa temperatury zewnętrznej, wewnętrznej, wiatru,nasłonecznienia.im zimniej na zewnątrz ciąg się zmaga. Przesłoną ustawiłem ilość powietrza aby płomień nie kopcił ale również nie wypalał nadmiernie węgla ( kopczyk musi się palić ale nie zapadać w retortę). Ecoal na czujnik temperatury(co powoduje że sam dobiera sobie prędkość wentylatora i zapotrzebowanie powietrza w zależności od temperatur zewnątrz budynku, temperatury na kociołku,temperatury powrotu, na wymienniku.Całość została opisana algorytmem, w którym mogę część parametrów ustawiać. Jak będzie zobaczymy wiosną ale jestem dobrej myśli Dzisiaj w domu ostro wieje wentylator podaje powietrze z prędkością ok 35-40%. Wczoraj dobijał do 80%. Stąd decyzja o zakupie tego sterownika, aby nie męczyć się przy ewentualnych zmianach parametrach opału,wiatru,zapotrzebowania na ciepło.

Opublikowano

Ecoal dodatkowo steruje 4d z algorytmu.Zadajesz parametry zaworu, wielkość kroku, różnicę temperatury i tyle.resztę robi sterownik. Zawór 4d to wynalazek z energetyki profesjonalnej zaadaptowanej do domów. Ma za zadanie utrzymać temperaturę za na ustalonej wartości ,Stąd jego odpowiednie sterowanie. Przez kilka lat miałem zainstalowany zawór bez siłownika ustawiony na 75% podawania wody na układ. powrót był ciepły ale sadzy nadal było dużo w kotle. po zmianie sterownika i montażu siłownika popiół i widok palnika przedstawiłem na fotkach. Jak będzie zobaczymy (Defro i Biecz montuje go w swych kotłach seryjnie).

Opublikowano

Też mam 4d. Tylko wg mnie częste 'machanie' zaworem ma sens przy małym zladzie wody u mnie mala zmiana zaworem tj potrzebne około 2h na ustabilizowanie układu po zmianie.

Opublikowano

Zgadza się

Opublikowano

Też mam 4d. Tylko wg mnie częste 'machanie' zaworem ma sens przy małym zladzie wody u mnie mala zmiana zaworem tj potrzebne około 2h na ustabilizowanie układu po zmianie.

zmieniłem grzejniki ( układ miał 500 l teraz 200 l wody) siłownik do 4 d sam załatwia sprawę grzania układu.

Opublikowano

Jak najbardziej Ci wierzę szukam tylko rozwiązań nie tak bardzo finansochlonnych :)

Opublikowano

Przy zmianie grzejników zamontowałem termostaty i koniecznie pompę elektroniczną na zasilaniu co za kociołkiem (pamiętaj aby wysokość podnoszenia wody przez pompę była wyższa niż położenie najwyższego grzejnika!). Gdy zawory się pozamykają zanika odbiór i zwykła pompa zaczyna wyć ( niesie się po rurach-znam z autopsji). Sterownik podaje tylko sygnał do startu pompy i mierzy temperaturę za zaworem 4d. Ale przy zamkniętych termostatach i "postoju "pompy sterownik notuje temperaturę realną na zaworze, stąd 'błędny" odczyt temperatury. Jednak gdy następuje pobór ciepła zawór się otwiera tak aby za była wartość ustawiona 57 st.

Wszystkie moje "WYNATURZENIA" na tym forum to przeszło 20 letnie korzystanie z układu co , jego modernizacji, regulacji,ustawieniach. Wszystko to metodą prób i błędów, nierzadko wiedzy innych użytkowników  .Mam nadzieje że wielu użytkowników się z tym zapozna i będzie korzystać z tej wiedzy gromadzonej latami na razie tyle 

z poważaniem

kazimip.

Opublikowano

Jak najbardziej Ci wierzę szukam tylko rozwiązań nie tak bardzo finansochlonnych :)

moją drogę w modernizacji i zdobywaniu finansów opisałem powyżej. Powodzenia.

kazimip

Opublikowano

moją drogę w modernizacji i zdobywaniu finansów opisałem powyżej. Powodzenia.

kazimip

zawsze możesz oszczędzać - ale wierz mi czasami  NIE WARTO (uszczelnienie okien, pompa elektroniczna, termostaty) - za chwilę to nowe będzie standardem a ty zostaniesz z dylematem - zmieniać dopiero co zmieniane czy pozostać z dotychczasowym -droższym w użytkowaniu  Wybór zależy od ciebie. Moje zdanie znasz.Już teraz wchodzą nowe normy czystości spalania węgla.trzeba się będzie do nich przystosować albo mieć wizyty kontrolerów w kotłowni.(czym, co, jak , i gdzie palisz).

Opublikowano

A niech przyłaza jak się jest fair nie ma co się bać. Tak nadmienię tylko że właśnie oglądam grzejniki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.