siwek25pl Opublikowano 3 Października 2017 #1 Opublikowano 3 Października 2017 Witam bardzo serdecznie Od prawie roku użytkuje ten kociołek na pellet od jakiegoś czasu pojawiły się problemy z rozpalaniem czasem podczas rozpalania tak jakby kocioł był zasypywany pelletem i niemół się rozpalić (Za mało tlenu za dużo pellletu) .Straszne zadymienie w kotłowni i po chwili wielkie BOOM!!!! i już sie pali normalnie. Często miałem dużo pellletu w popielniku.Czasem musiałem wygrzebać pellet z palnika by sie rozpalił () był cały zasypany , a czasem jest wszystko ok Rozpala sie się bardzo ładnie bez problemów. Zima idzie i strach to zostawić bez nadzoru . Co może być przyczyną ? Ustawienia czy może ta zapalarka coś szwankuje a może czujnik płomienia czy jakoś tak????? Za wszelkie info będę bardzo wdzięczny i z góry dziękuje
rymol Opublikowano 3 Października 2017 #2 Opublikowano 3 Października 2017 Napisz jakie masz ustawienia dla rozpalania: Czas wstępnego zasypu:? Moc wentylatora:? Max.czas pracy grzałki:? Jaka moc kotła? Czy problemy z rozpalaniem nie pojawiły się od czasu kiedy zmieniłeś pellet? Może palisz zawilgotniałym, zeszłorocznym?
MARCINWM Opublikowano 26 Października 2017 #4 Opublikowano 26 Października 2017 Witam,Podobnie jak forumowicz siwek25pl. mam podobny problem. Wersja oprogramowania 25.07.2017 po aktualizacji przez serwisanta. Problem zaczął się po aktualizacji, choć problemy są też inne ale to w innym temacie. Może ktoś podpowie jakie zrobić nastawy do rozpalania. Sas Bio Solid MULT I FUN pellet
rymol Opublikowano 26 Października 2017 #5 Opublikowano 26 Października 2017 1. Czas przedmuchu komory: 15 s 2. Czas wstępnego zasypu: 45 s 3. Moc wentylatora: 40 % 4. Max.czas pracy grzałki: 2 m 5. Temperatura wyłączenia grzałki: 5 °C 6. Czas pracy podajnika: 2 s 7. Czas postoju podajnika: 50 s 8. Czas pełnego rozpalania: 6 m 9. Temperatura zakończenie: 5 °C Proponuję zacząć od powyższych ustawień. Parametry nr 2, 3 i 4 są najważniejsze. Test rozpalania należy zaczynać upewniwszy się, że rura podajnika jest wypełniona pelletem (chodzi o to, żeby "czas wstępnego zasypu" wynosił pełne 45s)
RobikF Opublikowano 26 Października 2017 #6 Opublikowano 26 Października 2017 Rymol STOP . Proszę użytkowników MarcinNWM i siwek25pl o adresy maile wyślę wam poprawiony program. Proszę o podanie mocy kotłów.
RobikF Opublikowano 26 Października 2017 #7 Opublikowano 26 Października 2017 1. Czas przedmuchu komory: 15 s 2. Czas wstępnego zasypu: 45 s 3. Moc wentylatora: 40 % 4. Max.czas pracy grzałki: 2 m 5. Temperatura wyłączenia grzałki: 5 °C 6. Czas pracy podajnika: 2 s 7. Czas postoju podajnika: 50 s 8. Czas pełnego rozpalania: 6 m 9. Temperatura zakończenie: 5 °C Proponuję zacząć od powyższych ustawień. Parametry nr 2, 3 i 4 są najważniejsze. Test rozpalania należy zaczynać upewniwszy się, że rura podajnika jest wypełniona pelletem (chodzi o to, żeby "czas wstępnego zasypu" wynosił pełne 45s) Zależy jaki palnik 23kW i wyżej no może być chociaz grzałka 3 min i czas postoju 20s. Zasyp dla tego palnika 51s i wentyl na 47-51%. Dla mniejszych to co napisałeś ale grzałka 3min . Po wgraniu nowego programu jak będą chcieli jest dłuższy czas oczekiwania na wzrost temp. spalin , żeby 2 raz nie sypał i nie załączyła się grzałka.
MARCINWM Opublikowano 27 Października 2017 #8 Opublikowano 27 Października 2017 Rymol STOP . Proszę użytkowników MarcinNWM i siwek25pl o adresy maile wyślę wam poprawiony program. Proszę o podanie mocy kotłów. 19 kw SAS BIO SOLID NA PELLET mjpmarcin@wp.pl
MARCINWM Opublikowano 27 Października 2017 #9 Opublikowano 27 Października 2017 podpytam jeszcze, może udzielisz mi informacji jakie ustawienia powinny być również w ustawieniach serwisowych rozpalania 19801 i w ustawieniach 19800 bo tu również mam, co już zauważyłem ustawienia błędne. np ochrona 20sC, chciał bym to sprawdzić. Pozdrawiam
RobikF Opublikowano 30 Października 2017 #10 Opublikowano 30 Października 2017 19 kw SAS BIO SOLID NA PELLETmjpmarcin@wp.pl Program wysłany przywróć Swoje ustawienia .
MARCINWM Opublikowano 2 Listopada 2017 #11 Opublikowano 2 Listopada 2017 dziękuję bardzo, Wysłałem również do Pana wiadomość na e-mail, proszę zerknąć. Pozdrawiam
RobikF Opublikowano 3 Listopada 2017 #13 Opublikowano 3 Listopada 2017 Witam bardzo serdecznie Od prawie roku użytkuje ten kociołek na pellet od jakiegoś czasu pojawiły się problemy z rozpalaniem czasem podczas rozpalania tak jakby kocioł był zasypywany pelletem i niemół się rozpalić (Za mało tlenu za dużo pellletu) .Straszne zadymienie w kotłowni i po chwili wielkie BOOM!!!! i już sie pali normalnie. Często miałem dużo pellletu w popielniku.Czasem musiałem wygrzebać pellet z palnika by sie rozpalił () był cały zasypany , a czasem jest wszystko ok Rozpala sie się bardzo ładnie bez problemów. Zima idzie i strach to zostawić bez nadzoru . Co może być przyczyną ? Ustawienia czy może ta zapalarka coś szwankuje a może czujnik płomienia czy jakoś tak????? Za wszelkie info będę bardzo wdzięczny i z góry dziękuje Czy Twoje problemy znikły ?
brychu7 Opublikowano 4 Listopada 2017 #14 Opublikowano 4 Listopada 2017 Witam RobikF proszę mi również wysłać poprawną aktualizację. Piec sas bio slim 14kW mam juz zamówiony i zabawę zacznę aktualizując oprogramowanie. przpie@gmail.com Pozdrawiam
brychu7 Opublikowano 4 Listopada 2017 #15 Opublikowano 4 Listopada 2017 *Piec Sas bio solid 14kW - sorki za spam
MARCINWM Opublikowano 7 Listopada 2017 #17 Opublikowano 7 Listopada 2017 U mnie zmiany są widoczne, dzięki RobikF i wciąż działamy.
Toldi84 Opublikowano 12 Listopada 2017 #18 Opublikowano 12 Listopada 2017 Witam serdecznie.Prosze też o poprawną aktualizacje. konrad_forys@o2.pl
Rycerzrecalart Opublikowano 10 Grudnia 2017 #21 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Witajcie, Robik czy aktualne oprogramowanie jest ważne, mam oprogramowanie z tamtego roku, mieszkam od sierpnia dopiero teraz zacząłem palić, palę na pidzie ale malo jestem zadowolony ze spalania na 24h pali mi z 50kg przy aktualnej temperaturze, wydaje mi sue ze dużo, ogrzewam 140m2 podlogowka + 2 grzejniki(lazienka pralnia) czy moglbys mi cos podpowiedziec co do ustawień pieca ? Z góry dziękuję za pomoc...
RobikF Opublikowano 13 Grudnia 2017 #22 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zdjęcia instalacji, trochę opisów co masz zainstalowane i jak podpięte
Tedisan Opublikowano 13 Grudnia 2017 #23 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Wybaczcie offtop ale... Od tego roku użytkuję kociołek z palnikiem trio i PIDem od TECHa i obawiałem się, że PID sobie nie poradzi, będzie szalał i będzie problem z ustawianiem czy niedogrzaniem a grzeję 130+ metrów prawie nieocieplonego domu (ściana trzywarstwowa z pustką powietrzną), kilka okien jeszcze drewnianych, połowa stropu jeszcze nieocieplona, i spala mi 28 kg/dobę taniego ekogrochu z rosji (720 PLN za tonę). Zero spieków, szary nalocik w kotle, co pięć dni 5 minut serwisu. Spalę pewnie z 3.5t w tym sezonie. Wiem, że jak ocieplę strop, nieocieploną część posadzki i wymienię okna, zjadę jeszcze niżej. Dodam, że sąsiad wymieniał piec na pelleciaka i ma stróżkę białego dymu cały czas praktycznie. ja od odpalenia pieca nie widziałem ani razu dymu z komina. Cierpliwości i powodzenia życzę!!
blos73 Opublikowano 26 Lutego 2019 #24 Opublikowano 26 Lutego 2019 W dniu 5.11.2017 o 19:03, RobikF napisał: ja tez potrzebuje ustawień.. witam posiadam sas bio compact peler 12kw użytkuje go noe caly rok i przez caly czas mam problem z odpalanoem ,jak kest okres ze odpala normalnie to po nastepnym zasypaniu przestaje ...masakra prosze o porade oprogramowanie ST550 WERSJA 1.0.26/8 Z PID1.6.1
MateoGorek Opublikowano 13 Listopada 2019 #25 Opublikowano 13 Listopada 2019 Witam mógłbym prosic o wyslanie poprawionej wersji aktualizacji do sas bio slim 14kw na mateo66691@o2.pl oraz od kiedy wygrałem nowa aktualizacje ze str to mam problem ze zbyt wysoką temp. podajnika i piec mi sie wyłącza :( podpowiecie jak sobie z tym poradzic z gory dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.