Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Zimnym Kaloryferem, Prosze O Pomoc

Dankle0006

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum, mam problem z kaloryferem, zleciłem pewnemu "fachowcowi", podłączenie kaloryfera w łazience. Mam piec centralny na węgiel w pywnicy, 4 kaloryfery starego typu, żeliwne, w łazience nie było żadnego ogrzewania, więc chciałem 5 kaloryfer w łazience, owy fachowiec podłączył 5 żeliwniak w łazience, w ten sposób że pociągnął rurki z tworzywa od innego najbliższego kaloryfera, tym sposobem 2 kaloryfery sa połączone tymi rurkami, połaczenie szło jakieś 10 cm poziomo, po czym szło pionowo i obie rurki z dopływem i odpływem szły razem na dole, po czym górna zaś została pociągnięta w pionie do tego doczepionego, nieznam sie zbytnio na podłączeniach, ale wszystkie 4 żeliwniaki mają rułki podłączone prosto bez żadnych wywijasów i grzeją. Sam na własną rekę załatwiłem zgrzewarke i kolege z którym poprowadziliśmy górną rułke doprowadzającą w poziomie tak jak są poprowadzone w innych żeliwniakach, ale dalej niegrzeje, jestem już zdesperowany niemam już kasy na nowego fachowca, idzie zima, w łazience zimno a ja mam w domu małe dziecko, mugłbym sam pokombinować jeszcze przerobić podłączenie ale potrzebuje fachowej porady jjak to zrobić, dołącze zdjęcia podłączeń i info na temat pompki i pieca, prosze o odpowiedz i pomoc, z góry dziekuje za porady.

Opublikowano

Kocioł wodny c.o. typ KDO-U

Pompka GRUNDFOS typ UPS 25-60 130

Opublikowano

Dodaje zdjecia wiekszy grzejnik to ten do którego jest doczepiony ten w łazience, ten mniejszy to ten 5 doczepiony

post-74786-0-19251900-1506414564_thumb.jpg

post-74786-0-10426400-1506414586_thumb.jpg

Opublikowano

Bo źle podłączone tak nie będzie grzało. Na początek przełóż powrót ostatniego grzejnika po przekątnej z zasilaniem. Ewentualnie trójnik przed poprzedzającym grzejnikiem i zasialanie żeby nie było "przedłużeniem"

Opublikowano

Bardzo dziękuje za odpowiedz, pokombinuje z tym może wtedy zacznie grzać i jeszcze jedno pytanko czy rułki mogą być pp i o jakiej średnicy wybrać

Opublikowano

mogą być, tylko do ciepłej wody lepiej używać stabi. pp20 = 1/2" lub pp25 = 3/4". ale taniej chyba wyszłoby pex'em i mniej roboty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.