Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Konsultację

grzegorz37

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam prośbę dotyczącą możliwego postępowania. Podczas remontu łazienki zdecydowałem się na przeniesienie i zamianę istniejącego grzejnika (zamiana na drabinkowy z bocznym doprowadzeniem). Instalator omyłkowo podłączył zasilanie do dolnego króćca grzejnika (tam gdzie jest zawór odcinający). Zawór termostatyczny umieszczony jest w górnej części grzejnika. W rezultacie ogrzewanie jest bardzo nieefektywne (delikatnie mówiąc). Nie mam dostępu do  szybu, w którym znajdują się przewody CO (mieszkam w bloku).W związku z powyższym mam pytanie: Czy można uzyskać poprawę obecnego stanu przez:

- zamianę miejscami zaworu termostatycznego z zaworem odcinającym,

lub

- wstawienie w miejsce zaworu termostatycznego zwykłego zaworu, np. kulowego, tak aby zmniejszyć oporu przepływu i tym samym zwiększyć przepływ wody grzejnej (od dołu do góry)?

Będę zobowiązany za pomoc.

GD

Opublikowano

Myslę , że samo odkręcenie na max tego zaworu termostatycznego, juz pomoże w dogrzaniu tego pomieszczenia , a przy okazji gdy bedzie mozliwość zrobisz sobie tak jak powinno być 

Opublikowano

Wielkie dzięki za odpowiedź. Niestety przez cały czas głowica (Danfoss) jest otwarta na 5. Ponadto ustawiłem wstępne kryzowanie w pozycji maksymalnej. I wygląda, że nic to nie pomogło.

Opublikowano

jeśli możesz podłączyć zasilanie i powrót po przeciwnych stronach grzejnika to powinno jakoś grzać 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.