grzegorz37 Opublikowano 22 Września 2017 #1 Opublikowano 22 Września 2017 Witam, mam prośbę dotyczącą możliwego postępowania. Podczas remontu łazienki zdecydowałem się na przeniesienie i zamianę istniejącego grzejnika (zamiana na drabinkowy z bocznym doprowadzeniem). Instalator omyłkowo podłączył zasilanie do dolnego króćca grzejnika (tam gdzie jest zawór odcinający). Zawór termostatyczny umieszczony jest w górnej części grzejnika. W rezultacie ogrzewanie jest bardzo nieefektywne (delikatnie mówiąc). Nie mam dostępu do szybu, w którym znajdują się przewody CO (mieszkam w bloku).W związku z powyższym mam pytanie: Czy można uzyskać poprawę obecnego stanu przez: - zamianę miejscami zaworu termostatycznego z zaworem odcinającym, lub - wstawienie w miejsce zaworu termostatycznego zwykłego zaworu, np. kulowego, tak aby zmniejszyć oporu przepływu i tym samym zwiększyć przepływ wody grzejnej (od dołu do góry)? Będę zobowiązany za pomoc. GD
besix Opublikowano 22 Września 2017 #2 Opublikowano 22 Września 2017 Myslę , że samo odkręcenie na max tego zaworu termostatycznego, juz pomoże w dogrzaniu tego pomieszczenia , a przy okazji gdy bedzie mozliwość zrobisz sobie tak jak powinno być
grzegorz37 Opublikowano 22 Września 2017 Autor #3 Opublikowano 22 Września 2017 Wielkie dzięki za odpowiedź. Niestety przez cały czas głowica (Danfoss) jest otwarta na 5. Ponadto ustawiłem wstępne kryzowanie w pozycji maksymalnej. I wygląda, że nic to nie pomogło.
Jureq Opublikowano 22 Września 2017 #4 Opublikowano 22 Września 2017 jeśli możesz podłączyć zasilanie i powrót po przeciwnych stronach grzejnika to powinno jakoś grzać
grzegorz37 Opublikowano 22 Września 2017 Autor #5 Opublikowano 22 Września 2017 Bardzo dziękuje za podpowiedź. Ale może być z tym trochę kłopotu bo łazienka jest świeżo po remoncie i wolę uniknąć rozkuwania kafelek.
besix Opublikowano 22 Września 2017 #6 Opublikowano 22 Września 2017 Nie ma złotej recepty, albo rozkręcmy grzejnik czyli woda z ukaładu idzie weck :0 albo udajemy że to działa :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.