Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podłączenie Grzejnikow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym się poradzić odnośnie podłączenia grzejnikow,mam zamontowane 13 grzejnikow w domu 7 na parterze i 6 na piętrze,czy można podłączyć każdy grzejnik osobno rękami pex16 i poprowadzić to do kotłowni w której będzie rozdzielacz ,czy rozdzielacz musi być w innym miejscu niż kotłownia?

Opublikowano

A dlaczego chcesz zmieniać obecne podłączenie? Coś nie działa? Można, przy grzejnikach nie ma znaczenia gdzie rozdzielacz. Moim zdaniem gdybym robił dla siebie, i jest taka możliwość (miejsce) lepiej zrobić podłączenie do rozdzielaczy miedzią z kotłowni do oddzielnych rozdzielaczy na parter i pietro.

Opublikowano

Kolejny odlotowy pomysł! To że coś można wykonać (żadnym problemem nie będzie znalezienie wielosekcyjnego rozdzielacza i podpięcie każdego grzejnika w domu do tego rozdzielacza) to nie oznacza że tak wykonana instalacja będzie działać. Z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić że nie będzie. Na tym można by zakończyć wywód. Za to radzę przeczytać wytyczne projektowe dla rur pex (pierwsze jakie wyskoczyły mi w wyszukiwarce) i przeczytać od pkt 3.1.2 i troche policzyć i zobaczysz co wyjdzie

http://solter.co/wp-content/uploads/2013/07/Poradnik-system-instalacyjny-Solter-Pex.pdf

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedzi.

W moim domu nigdy nie było centralnego ogrzewania,grzejniki mam zamontowane,wykryte bruzdy na rurki,chciałbym to sam poprowadzić do kotłowni a potem chce wziasc kogoś do podłączenia wszystkiego w kotłowni,sprawa wygląda tak że był fachowiec obliczu wszystko więc kupiliśmy grzejniki takie jakie zalecił niestety po czasie okazało się że owy fachowiec zaczął dodawać kolejne sumy do ustalonych wcześniej,myślałem tez o tym by połączyć 6 grzejnikow po jednej polowie domu systemem rozdzielaczowym a druga połowę systemem trujnikowy Ale nie wiem jakie dobrać średnicę rur itd,czy jest ktoś w stanie mi doradzić i podpowiedzieć?,