cad Opublikowano 9 Września 2017 #1 Opublikowano 9 Września 2017 Witam, Ze względu na odrzucenie wniosku na instalacje gazową obecnie poszukuję kompaktowego pieca na pellet. Dom z Ytong 24cm + 15cm ocieplenia. Parter + poddasze. Na poddaszu ocieplenie pianą poliuretanową. Powierzchnia 154m2, przy wysokości pokoi ~2,6m. dół - ogrzewanie podłogowe, góra grzejniki. Dom to kopia projektu Dario, który został w długości bryły powiększony o 1m. ...i teraz pytanie, prośba o pomoc, czy piec Defro Eko Slim 10kw będzie dobrym wyborem? -> http://www.defro.pl/p,173,eko-slim.html?idk=17 uprzedzając uwagi, w kotłowni jest mało miejsca. Założeniem było ogrzewanie gazowe :( Niestety większa moc już nie pasuję. Mam także ograniczony wybór z powodu otworu w kominie systemowym na wysokości 1185mm
Artex1 Opublikowano 9 Września 2017 #2 Opublikowano 9 Września 2017 A czy brałeś pod uwagę panele fotowoltaikę panele słoneczne i piec indukcyjny ? Czysto ekologicznie bez roboty i przede wszystkim tanio. Ja założyłem instalacje prawie 8Kw i spokojnie pokrywa moje zapotrzebowanie na energie elektryczną, zestaw pracuje od kwietnia br. i na dzień dzisiejszy mam 2,4Mw zapasu energii co prawda na tę chwile jeszcze nie ogrzewam domu ale planuje w przyszłym roku rozbudować system do 12Kw i przejść na ogrzewanie elektryczne , Najważniejsze że instalacja jest bez inwestycji spłata rozłozona na 15 lat i na te chwile rata jest mniejsza niż wcześniej miałem rachunki za energię , a tych od kwietnia ie płaće? w razie pytań pomogę podpowiem skontaktuje niezobowiązująco z przedstawicielem firmy który przyjedzie , wyliczy moc wyceni instalacje a decyzja zostanie dla ciebie :))
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.