DanielGłębokie Opublikowano 6 Września 2017 #1 Opublikowano 6 Września 2017 Witam, mam palnik 38KW zamontowany w uniwersalnym kotle. Chcę kupić nowy kocioł, w którym mógłbym przepalać w okresie przejściowym drewnem. Czy jest sens kupować kocioł z ceramicznym palnikiem typu MPM. Hg-BIO ma to czego szukam, tylko czy góra tego kotła będzie wykorzystywana podczas spalania pelletu? Dom 7 letni 340m2, 15 cm styropianu.
hektoras Opublikowano 6 Września 2017 #2 Opublikowano 6 Września 2017 Ależ po co chesz palić w takim kotle drewnem ?? Wg mnie to jak pellet to nie drewno bo zasyfisz wymiennik . Co skłania Cię do takiej metody palenia?? Ja to ciągle marzę by w okresach przejściowych tj. jesień wiosna gdy nie trzeba mocno grzać mieć taki kocioł jak Ty upatrzyłeś by sam się uruchamiał na te kilka godzin a po nagrzaniu wyłanczał. No jakby jeszcze był przyzwoity bufor to już byłaby rewelacja. Chyba mają zapalarkę do tego palnika pelletowego. A do tego dobry sterownik i to z czujnikami (przedewszystkim spalin) . Gdy nadal chcesz pozostać przy tym drewnie to zapytaj Przemka co on na to.
DanielGłębokie Opublikowano 7 Września 2017 Autor #3 Opublikowano 7 Września 2017 Mam trochę drewna i chciałem je wykorzystać. Palnik sam się rozpala. W moim sterowniku nie ma czujnika spalin, sprzedawca powiedział, że w moim przypadku nie zda egzaminu. Bufor stosuje się w kotłach z podajnikiem? Kocioł dedykowany do palnika na pellet będzie lepiej odbierał ciepło niż kocioł na drewno ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.