Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Signum 700 Problemy Z Błędną Konfiguracją

pawciok26

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W ostatnim czasie kilku "fachowców" przewinęło się przez Nasz dom, ponieważ tata nie mógł Sobie poradzić z ustawieniami regulatora, wizyty nie odniosły pozytywnego skutku. Zależy mi na Waszej pomocy, aby poprawnie skonfigurować regulator do potrzeb. 5 letni dom o powierzchni użytkowej 200m2, ocieplony styropianem 15, pod większością pokoi podłogówka. Regulator obecnie ustawiony w trybie zima, zależy nam głównie na ciepłej wodzie i lekkim dogrzaniu domu żeby oscylowało ok 21 stopni. Prędzej spalał ok 35kg ekogroszku na dzień. 
Kocioł KTM 25kw, regulator signum 700. + zawór 4d

Przepraszam za takie proste słownictwo, ale jestem laikiem w tych sprawach, podam wszelkie potrzebne informacje. Pozdrawiam i z góry dziękuje za chęć pomocy.

Opublikowano

Zadźwoń do producenta kotła na serwis - na pewno najlepiej pomogą.

A Czy ta ilość co napisałeś to chyba w mrozy zimą bo teraz chyba nie bo byłaby to tragedia ???  

Opublikowano

Ta ilość spalania była przy zwykłej temp 0 stopni. Jak wspomniałem, zależy mi na lekkim dogrzaniu domu, nie mam nawet we wszystkich pokojach włączonych grzejników. A odnośnie zaworu 4d, sterowanie mam ręczne, w którą stronę mam kręcić żeby np zmniejszyć temp na kaloryferach i podłogówce ?

Opublikowano

Co rozumiesz pod pojęciem regulatora bo jak sterownik kotła to ja bym nic nie kręcił gdy chodził wcześniej dobrze. Tylko ewent. trzeba zmiejszyć temp. wody idącej na grzejniki to np. na zaworze 3 lub 4 drogowym - gdy go masz. Może całkowicie wyłączyć grzejniki a pozostawić podłogówkę?  No i zmniejszyć temp. na ogrzewaniu podłogowym gdy nie ma automatyki na podłogówce. A pompa do podłogówki jest  - ?? Tak w ciemno jak się nie widzi instalacji to trudno cokolwiek doradzić.  Szukaj na forum podobnych tematów i czytaj porady już udzielane powinieneś coś znaleźć.

Sterownik/programator  (jak ty to nazywasz regulator) bym nie ruszał 

• 2 lata później...
Opublikowano

Moje ustawienia:
Krotność podawania   6-10 mam 8
Czas oczekiwania - 3 minut
Czas pauzy  - 13 minut
Czas dmuchawy w podtrzymaniu - 45 sekund

[Obroty dmuchawy 13 bieg . -podtrzymanie 11 bieg ] zależne od typu dmuchawy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.