Darstar Opublikowano 3 Września 2017 #1 Opublikowano 3 Września 2017 Witam wszystkich Mam mały problem z kotłem Twin Bio który jest wyposażony w sterownik jak w temacie. Mianowicie tworzą mi się spieki w palniku pellet jak używam to Fabich raczej jest to pellet dobrej jakości czy spotkaliście się z taką sytuacją. Druga sprawa czy ktoś wie jakie jest hasło serwisowe do tego sterownika, bo chciałem sprawdzić nastawy nadmuchu i tlenu bo to również może być przyczyna tworzenia się spieków. Z góry dzięki za wszelkie informacje.
Gość robin60 Opublikowano 4 Września 2017 #2 Opublikowano 4 Września 2017 Hasło do ustawień serwisowych 0000 Gratuluję instalatora, był bardzo kompetentny i Ci ustawił proces spalania paletu na tym przedpotopowym palniku. Jeżeli na takim palecie są spieki to znaczy , że nic nie jest ustawione. Proponuje Ci sprowadzić kompetentnego człowieka który wstawia palniki i Ci to ustawi. Chyba , że jesteś kumaty i sam do tego dojdziesz ale uważam , że nie do końca sobie poradzisz.
Darstar Opublikowano 4 Września 2017 Autor #3 Opublikowano 4 Września 2017 Dzięki wielkie za odpowiedz myślałem o jakimś innym specu od pieca ale nie bardzo mogę kogoś w okolicy znaleźć uważam się za w miarę kumatego ale niestety nie mam dostępu do ustawień serwisowych ponieważ hasło które podałeś nie pasuje. Może ktoś ma jakieś inne. Z góry dzięki
Gość robin60 Opublikowano 4 Września 2017 #4 Opublikowano 4 Września 2017 4096 jeżeli ten nie pasuje to zadzwoń do PLuma i Ci podadzą być może coś zmienili w nowych sterownikach.
Topiel Opublikowano 20 Września 2017 #5 Opublikowano 20 Września 2017 Witam wszystkich Mam mały problem z kotłem Twin Bio który jest wyposażony w sterownik jak w temacie. Mianowicie tworzą mi się spieki w palniku pellet jak używam to Fabich raczej jest to pellet dobrej jakości czy spotkaliście się z taką sytuacją. Druga sprawa czy ktoś wie jakie jest hasło serwisowe do tego sterownika, bo chciałem sprawdzić nastawy nadmuchu i tlenu bo to również może być przyczyna tworzenia się spieków. Z góry dzięki za wszelkie informacje. Wprawdzie mój nowy Twin Bio Luxury 16kW pracuje raptem drugą dobę, ale mój pellet (na oko) wyglądający gorzej od produktu Fabicha jest spalany do popiołu zbliżonego do popiołu z papierosa. BTW: Jaki masz palnik ? Bo robin60 zaintrygował mnie nazywając Twój palnik "przedpotopowym". Skoro masz Ecomax 860P to chyba nie możesz mieć palnika przedpotopowego. Tomek
MarekMK Opublikowano 21 Września 2017 #6 Opublikowano 21 Września 2017 U mnie na palniku tworzyło się takie coś Gdzieś wyczytałem, że konieczne są usprawnienia, czyli wyeliminowanie lewych wiatrów. Wziąłem sznur taki do szyb kominkowych, rozplotłem go i do dzieła Póki co testy trwają, ale wygląda to lepiej, póki co :-) Klucz do "umysłu" pieca, odezwij się na priv. Napisz skąd jesteś Efekt po dwóch dniach palenia
sajmon2004 Opublikowano 7 Lutego 2018 #7 Opublikowano 7 Lutego 2018 Witam . Czy orientuje się ktoś jaki jest najnowszy numer serwisowy do kostrzewa twin bio luxury na ecomax 860 p3 i palniki VG ? Wszędzie szukam i dzwonie ale nie mogę go uzyskać . Niby tylko może go znać serwis Kostrzewy. Ale nie kupowałem pieca aby z każdym pierdołem dzwonić do serwisu żeby przyjechali . Z góry dziękuję i Pozdrawiam
Peeter Opublikowano 7 Lutego 2018 #8 Opublikowano 7 Lutego 2018 Spróbuj 1978. Przy okazji pytanko. Jak sprawuje się palnik VG?
Gość robin60 Opublikowano 7 Lutego 2018 #9 Opublikowano 7 Lutego 2018 Niestety będziesz musiał dzwonić ponieważ tylko Kostrzewa zna kody serwisowe , przed zakupem trzeba było się nad tym zastanowić. Nawet użytkownicy Ci nie podadzą bo sami nie wiedzą. A jak już go uzyskasz to radze nie sprowadzać serwisanta ponieważ zmieni Ci na inny tylko znany dla serwisu.
sajmon2004 Opublikowano 7 Lutego 2018 #10 Opublikowano 7 Lutego 2018 Palnik VG jak narazie sprawuje się dobrze. Tylko podawanie peletu jest za częste ,chciałem to pozmieniać . A kody są przypisane początkowo takie same ,dzwoniłem do Kostrzewy i próbowałem uzyskać kod . Niestety bez efektu
Gość robin60 Opublikowano 8 Lutego 2018 #11 Opublikowano 8 Lutego 2018 No to nie stety Panowie musicie się szarpnąć z kasą żeby coś zmienić w ustawieniach swego palnika. Mam dla Was jedynie taką radę. Musicie dobrze gadać z wezwanym serwisantem błagać o kod i nikomu go nie udostępniać bo jak inaczej, to i tak go wam zmienią poprzez swoją aktualizacje przez econet jak pobierzecie.
MarekMK Opublikowano 30 Czerwca 2018 #12 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Dziś czyściłem piec po kilku miesiącach pracy. Może wspomnę o zmianach od poprzedniego postu. W bocznych otworach zamiast sznura zastosowałem silikon do czopuchów, następnie podniosłem nadmuch o 5% do 45ciu. Lekko sfazowałem te trzy otworki od strony grzałki, tak aby ułatwić przepływ powietrza. Sama grzałka wymagała "wycentrowania", przez to że dotykała ścianki był mały problem z rozpalaniem Od ostatniego czyszczenia wypalone około 300kg pelletu. Efekt widać poniżej, lepiej już chyba nie będzie :-) Nie zauważyłem wzrostu temp. spalin ani większego apetytu na paliwo
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.