Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Komfort Eko 20 Kw / Nz + K1P V4/

bykmark

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Proszę uprzejmie o pomoc w ustawieniu parametrów na sterowniku TECH K1P v4 pieca Defro Komfort Eko 20 kW NZ.

Ekogroszek do spalenia to znany i proponowany Retopal.

Interesuje mnie praca i ustawienia bez PID'a :) na razie tryb letni do grzania wody w 300l zasobniku

Za wszystkie informacje, wskazówki dziękuję.

Proszę o wyrozumiałość dla raczkującego w temacie.

Opublikowano

Jeźeli posiadasz ster z pidem to czemu chcesz palić w dwustanie,przy uźyciu pida nic nie ustawiasz ,jedynie jedziesz na ustawieniach fabrycznych,pozdro.

Opublikowano

Bo grzanie wody na pid nie za bardzo ekonomiczny, dlatego szukam ustawień manualnych.

Ponadto w pidzie też są ustawienia mocy kotła, i korekty powietrza.

Teraz ciągle żarzący się węgiel mam wewnątrz retorty (płaska ilość paliwa) a najlepiej czytałem, aby to był to kopczyk.

Obecne ustawienia:

Temperatura bojlera zadana (a tym samym kotła) 60 C

Histereza kotła 2 C
Histereza CWU 3 C

Czas podawania 7 sek
Przerwa w podawaniu 71 sek
Siła nadmuchu 40 % 

Praca w podtrzymaniu 7 sek
Przerwa w podtrzymaniu 30 min

Wentylator w podtrzymaniu - czas pracy 15 sek
Wentylator w podtrzymaniu - czas przerwy 12 min

Opublikowano

Czy ktoś pomorze początkującemu palaczowi :( ? 

Opublikowano

Ja mam defro i pale latem na PID. W trybie letnim piec nie chodzi zawsze non stop tylko się odstawia na jakiś czas więc z utrzymaniem cały czas dużego kopczyka na retorcie granicy z cudem. U mnie często gęsto schodzi poniżej retorty. Pzdr Arek.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Panowie jakie zastosować ustawienia /Defro Komfort Eko 20kW NZ z K1Pv4 / przy paleniu na PID gdy nie ma  kopczyka?

Wszystko pali się  do poziomu górnej krawędzi płyty palnika retortowego.

Ustawienia bieżące to 95% moc kotła i odbiory to: drabinka i podłogówka w łazience + zbiornik CWU 

Proszę o wskazówki ?

Opublikowano

Proponuję przełączyć na PID. Defro ma to do siebie, że ustawienia fabryczne są właściwie dobrane przez producenta i to jest punkt wyjścia do kosmetycznych zmian. Te ustawienia, które wypisałeś wyżej są przekombinowane.

Ustaw pracę kotła na moc 50% która jest optymalna.

Gdy zastosujesz ustawienia fabryczne i moc 50% i daj znać po 3-5 dniach jakie masz spalanie na dobę.

Podpowiem w ciemno tylko tyle, jeśli będzie nadal zapadał się kopczyk tj. po 3 dniach to wejdź w ustawienia serwisowe kodem 5162 i zmień podawanie z 2-5 sek (takie powinieneś mieć fabryczne) na 3-5 sek oraz zmień czas podawania z 1 sek na 3 sek i przerwę z 3 min na 6 min. (z tego co pamiętam fabryczne ustawienie nadzoru to jest podawanie 1 sek a przerwa 3 min) chyba że coś zmienili od ubiegłego roku.

WYKONUJ TE CZYNNOŚCI POJEDYNCZO W ODSTĘPACH MIN. 72h ABYŚ WIEDZIAŁ, KTÓRY CZYNNIK ZADZIAŁAŁ POMYŚLNIE LUB POGORSZYŁ SPRAWĘ.

Nie licz na to, że w ciągu 20 min lub 24h będziesz miał zmianę, po której będziesz mógł cokolwiek ocenić. Kocioł musi wejść w swój rytm.

Jeśli  się zapadnie to podnieś go na ustawieniach ręcznych i niech dalej podaje w automacie.

Podaj jakie masz ustawienia fabryczne jeśli różnią się od moich, które opisuję?

Jakie masz aktualnie spalanie na dobę?

Opublikowano
W dniu 16.09.2018 o 23:29, mazima napisał:

e Proponuję przełączyć na PID. ..............

Kolego mazima.

Przecież piszę "jakie zastosować ustawienia /Defro Komfort Eko 20kW NZ z K1Pv4 / przy paleniu na PID gdy nie ma  kopczyka?" .

Nie chodzi mi o ustawienia pracy w dwu stanie o  które pytałem rok temu.

Ponadto moc 50% która jest optymalna - skąd takie informacje ? Jak wskazał mi kiedyś gość z Defro to muszę zwiększyć moc gdy zapada się kopczyk. 

Opublikowano

Można słuchać ludzi z defro ale można również posłuchać praktyków i próbować.

Poniżej napisałem właśnie co należy zrobić w ustawieniach zPID aby utrzymać kopczyk.

A informacja z 50% również jest moja i nie tylko ponieważ inni użytkownicy również na niej pracują w dodatku cały rok.

Poczytaj w instrukcji gdzie również jest napisane, że najlepiej kiedy w sezonie zimowym kocioł będzie pracował na 80% a latem można zmniejszyć do 50%.

Moc można zwiększać ale gwarantuję, że wtedy sekwencje podawania wydłużają się w sekundach i stąd będziesz miał wyższe spalanie.

Sam testowałem zimą prawie wszystkie ustawienia i stąd wiem, że 50% mocy jest optymalne w moim przypadku a nie 80% jak sugeruje producent.

Podpowiem w ciemno tylko tyle, jeśli będzie nadal zapadał się kopczyk tj. po 3 dniach to wejdź w ustawienia serwisowe kodem 5162 i zmień podawanie z 2-5 sek (takie powinieneś mieć fabryczne) na 3-5 sek oraz zmień czas podawania z 1 sek na 3 sek i przerwę z 3 min na 6 min. (z tego co pamiętam fabryczne ustawienie nadzoru to jest podawanie 1 sek a przerwa 3 min) chyba że coś zmienili od ubiegłego roku.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Drodzy forumowicze

Mam pytanie o zdjęcia wentylatora do pieca Defro Komfort Eko 20kW NZ z K1Pv4

a dokładnie o ustawienia klapki wentylatora w stosunku do osi pręta gwintowanego ( którego ustawienie kontruje się jedną z nakrętek) mając na uwadze mocowanie wentylatora pod kątem ?

W załączeniu informacje innego producenta wentylatorów, który jednoznacznie wskazuje, że położenie pręta gwintowanego w stosunku do klapki zależy od jego pozycji montażu.

Jak ma być w przypadku Defro i wentylatora z turbinką EWMAR - NESS RVT12ARd-G ??

1.jpg

KLAPKA poradnik.pdf

02.jpg

Opublikowano

Kolejne foto po demontażu wentylatora .

Czy ktoś zna odpowiedź ??

03.jpg

wersja aa.jpg

wersja bb.jpg

wentylator.JPG

Opublikowano

Kolego w pracy pid ma być ona otwarta na stałe , w pracy dwustanowej ma się zamknąć po przejściu w podtrzymanie i otwierać w trakcie ruszenia wentylatora.

Opublikowano

Można to sprawdzić w bardzo prosty sposób. Podczas pracy kotła np gdy jest dogrzewanie cwu to kocioł pracuje mocniej. Otwórz wtedy drzwiczki i popatrz jak będzie się zmieniał płomień gdy będziesz ustawiał ta klapkę w różnych pozycjach. Wnioski nasuną się same.

Miałeś odkrecona dmuchawę to przecież widać kiedy jest otwarta a kiedy zamkniętą. Przy PID ma być otwarta i zblokowana.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Koledzy.

Pytam o pracę w dwu stanie i ustawienie pręta gwintowanego w stosunku do położenia klapki.

Czy ktoś z Was zapoznał się z wytycznymi jednego z producentów wentylatorów załączona wyżej --->> KLAPKA poradnik.pdf <<----  ??

Proszę o konkrety jak mają to ustawione użytkownicy pieców Defro z  wentylatorem z turbinką EWMAR - NESS RVT12ARd-G.

Z góry dziękuje.

Opublikowano

Brak słów ten pręt  gwintowany może być przestawiony wiec tak jak ci wszyscy piszą ustawiasz przez obserwacje. Kocioł tez będziesz ustawial tak jak w instrukcji i co zrobisz jak spali Ci więcej jak instrukcja mówi.

Opublikowano

W dwustanie również powinna być otwarta. Zamknieta wtedy gdybyś palil na ruszcie awaryjnym bez użycia dmuchawy.524d6ca39b06167b60cb3add80b49be8.jpg&key=9bb5a4b85eb095cdd84406770c3c5576dd3caf8ae1dd66894db7ef97878f5c31

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

PID i dwustan to tryb automatyczny. Nawet w dwustanie dążymy aby kocioł się nie odstawiał. Taka jest zasada prawidłowego i ekonomicznego palenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.