bykmark Opublikowano 18 Sierpnia 2017 #1 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Witam. Proszę uprzejmie o pomoc w ustawieniu parametrów na sterowniku TECH K1P v4 pieca Defro Komfort Eko 20 kW NZ. Ekogroszek do spalenia to znany i proponowany Retopal. Interesuje mnie praca i ustawienia bez PID'a :) na razie tryb letni do grzania wody w 300l zasobniku Za wszystkie informacje, wskazówki dziękuję. Proszę o wyrozumiałość dla raczkującego w temacie.
segal21 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 #2 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Jeźeli posiadasz ster z pidem to czemu chcesz palić w dwustanie,przy uźyciu pida nic nie ustawiasz ,jedynie jedziesz na ustawieniach fabrycznych,pozdro.
bykmark Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Autor #3 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Bo grzanie wody na pid nie za bardzo ekonomiczny, dlatego szukam ustawień manualnych. Ponadto w pidzie też są ustawienia mocy kotła, i korekty powietrza. Teraz ciągle żarzący się węgiel mam wewnątrz retorty (płaska ilość paliwa) a najlepiej czytałem, aby to był to kopczyk. Obecne ustawienia: Temperatura bojlera zadana (a tym samym kotła) 60 C Histereza kotła 2 CHistereza CWU 3 C Czas podawania 7 sekPrzerwa w podawaniu 71 sekSiła nadmuchu 40 % Praca w podtrzymaniu 7 sekPrzerwa w podtrzymaniu 30 minWentylator w podtrzymaniu - czas pracy 15 sekWentylator w podtrzymaniu - czas przerwy 12 min
bykmark Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Autor #4 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Czy ktoś pomorze początkującemu palaczowi :( ?
Arczi82 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 #5 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Ja mam defro i pale latem na PID. W trybie letnim piec nie chodzi zawsze non stop tylko się odstawia na jakiś czas więc z utrzymaniem cały czas dużego kopczyka na retorcie granicy z cudem. U mnie często gęsto schodzi poniżej retorty. Pzdr Arek.
bykmark Opublikowano 15 Września 2018 Autor #6 Opublikowano 15 Września 2018 Witam. Panowie jakie zastosować ustawienia /Defro Komfort Eko 20kW NZ z K1Pv4 / przy paleniu na PID gdy nie ma kopczyka? Wszystko pali się do poziomu górnej krawędzi płyty palnika retortowego. Ustawienia bieżące to 95% moc kotła i odbiory to: drabinka i podłogówka w łazience + zbiornik CWU Proszę o wskazówki ?
mazima Opublikowano 16 Września 2018 #7 Opublikowano 16 Września 2018 Proponuję przełączyć na PID. Defro ma to do siebie, że ustawienia fabryczne są właściwie dobrane przez producenta i to jest punkt wyjścia do kosmetycznych zmian. Te ustawienia, które wypisałeś wyżej są przekombinowane. Ustaw pracę kotła na moc 50% która jest optymalna. Gdy zastosujesz ustawienia fabryczne i moc 50% i daj znać po 3-5 dniach jakie masz spalanie na dobę. Podpowiem w ciemno tylko tyle, jeśli będzie nadal zapadał się kopczyk tj. po 3 dniach to wejdź w ustawienia serwisowe kodem 5162 i zmień podawanie z 2-5 sek (takie powinieneś mieć fabryczne) na 3-5 sek oraz zmień czas podawania z 1 sek na 3 sek i przerwę z 3 min na 6 min. (z tego co pamiętam fabryczne ustawienie nadzoru to jest podawanie 1 sek a przerwa 3 min) chyba że coś zmienili od ubiegłego roku. WYKONUJ TE CZYNNOŚCI POJEDYNCZO W ODSTĘPACH MIN. 72h ABYŚ WIEDZIAŁ, KTÓRY CZYNNIK ZADZIAŁAŁ POMYŚLNIE LUB POGORSZYŁ SPRAWĘ. Nie licz na to, że w ciągu 20 min lub 24h będziesz miał zmianę, po której będziesz mógł cokolwiek ocenić. Kocioł musi wejść w swój rytm. Jeśli się zapadnie to podnieś go na ustawieniach ręcznych i niech dalej podaje w automacie. Podaj jakie masz ustawienia fabryczne jeśli różnią się od moich, które opisuję? Jakie masz aktualnie spalanie na dobę?
bykmark Opublikowano 22 Września 2018 Autor #8 Opublikowano 22 Września 2018 W dniu 16.09.2018 o 23:29, mazima napisał: e Proponuję przełączyć na PID. .............. Kolego mazima. Przecież piszę "jakie zastosować ustawienia /Defro Komfort Eko 20kW NZ z K1Pv4 / przy paleniu na PID gdy nie ma kopczyka?" . Nie chodzi mi o ustawienia pracy w dwu stanie o które pytałem rok temu. Ponadto moc 50% która jest optymalna - skąd takie informacje ? Jak wskazał mi kiedyś gość z Defro to muszę zwiększyć moc gdy zapada się kopczyk.
mazima Opublikowano 22 Września 2018 #9 Opublikowano 22 Września 2018 Można słuchać ludzi z defro ale można również posłuchać praktyków i próbować. Poniżej napisałem właśnie co należy zrobić w ustawieniach zPID aby utrzymać kopczyk. A informacja z 50% również jest moja i nie tylko ponieważ inni użytkownicy również na niej pracują w dodatku cały rok. Poczytaj w instrukcji gdzie również jest napisane, że najlepiej kiedy w sezonie zimowym kocioł będzie pracował na 80% a latem można zmniejszyć do 50%. Moc można zwiększać ale gwarantuję, że wtedy sekwencje podawania wydłużają się w sekundach i stąd będziesz miał wyższe spalanie. Sam testowałem zimą prawie wszystkie ustawienia i stąd wiem, że 50% mocy jest optymalne w moim przypadku a nie 80% jak sugeruje producent. Podpowiem w ciemno tylko tyle, jeśli będzie nadal zapadał się kopczyk tj. po 3 dniach to wejdź w ustawienia serwisowe kodem 5162 i zmień podawanie z 2-5 sek (takie powinieneś mieć fabryczne) na 3-5 sek oraz zmień czas podawania z 1 sek na 3 sek i przerwę z 3 min na 6 min. (z tego co pamiętam fabryczne ustawienie nadzoru to jest podawanie 1 sek a przerwa 3 min) chyba że coś zmienili od ubiegłego roku.
bykmark Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor #10 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Drodzy forumowicze Mam pytanie o zdjęcia wentylatora do pieca Defro Komfort Eko 20kW NZ z K1Pv4 a dokładnie o ustawienia klapki wentylatora w stosunku do osi pręta gwintowanego ( którego ustawienie kontruje się jedną z nakrętek) mając na uwadze mocowanie wentylatora pod kątem ? W załączeniu informacje innego producenta wentylatorów, który jednoznacznie wskazuje, że położenie pręta gwintowanego w stosunku do klapki zależy od jego pozycji montażu. Jak ma być w przypadku Defro i wentylatora z turbinką EWMAR - NESS RVT12ARd-G ?? KLAPKA poradnik.pdf
bykmark Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor #11 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Kolejne foto po demontażu wentylatora . Czy ktoś zna odpowiedź ??
audilhr Opublikowano 5 Grudnia 2018 #12 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Kolego w pracy pid ma być ona otwarta na stałe , w pracy dwustanowej ma się zamknąć po przejściu w podtrzymanie i otwierać w trakcie ruszenia wentylatora.
lechumb Opublikowano 5 Grudnia 2018 #13 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Można to sprawdzić w bardzo prosty sposób. Podczas pracy kotła np gdy jest dogrzewanie cwu to kocioł pracuje mocniej. Otwórz wtedy drzwiczki i popatrz jak będzie się zmieniał płomień gdy będziesz ustawiał ta klapkę w różnych pozycjach. Wnioski nasuną się same.Miałeś odkrecona dmuchawę to przecież widać kiedy jest otwarta a kiedy zamkniętą. Przy PID ma być otwarta i zblokowana. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
bykmark Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor #14 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Koledzy. Pytam o pracę w dwu stanie i ustawienie pręta gwintowanego w stosunku do położenia klapki. Czy ktoś z Was zapoznał się z wytycznymi jednego z producentów wentylatorów załączona wyżej --->> KLAPKA poradnik.pdf <<---- ?? Proszę o konkrety jak mają to ustawione użytkownicy pieców Defro z wentylatorem z turbinką EWMAR - NESS RVT12ARd-G. Z góry dziękuje.
audilhr Opublikowano 6 Grudnia 2018 #15 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Brak słów ten pręt gwintowany może być przestawiony wiec tak jak ci wszyscy piszą ustawiasz przez obserwacje. Kocioł tez będziesz ustawial tak jak w instrukcji i co zrobisz jak spali Ci więcej jak instrukcja mówi.
lechumb Opublikowano 6 Grudnia 2018 #16 Opublikowano 6 Grudnia 2018 W dwustanie również powinna być otwarta. Zamknieta wtedy gdybyś palil na ruszcie awaryjnym bez użycia dmuchawy. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka PID i dwustan to tryb automatyczny. Nawet w dwustanie dążymy aby kocioł się nie odstawiał. Taka jest zasada prawidłowego i ekonomicznego palenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.