pietia200 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 #1 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Witam Wszystkich nazywam się Piotr, dokładnie jak w temacie im bardziej zagłębiam się w tematykę jaki piec wybrać do domu, wydaje mi się że wiec coraz mniej... Dlatego postanowiłem napisać... może ktoś mądrzejszy rozświetli mi mroki "jaki piec kupić" wiem... tematów jest ogrom w sieci ale chciałbym delikatnego indywidualnego podejścia do mojego dylematu :) Jestem na etapie "kończenia budowy" albo siebie... dobrnąłem do etapu kupna pieca. Mieszkam na Podkarpaciu okolica Mielca, powierzchnia użytkowa 160m2, dom z poddaszem użytkowym, strop betonowy ocieplony styropianem 14cm, podłoga poddasza ocieplona styropianem 10cm, podłoga parteru 12cm styropianu. Na całej powierzchni domu posiadam podłogówkę plus trzy grzejniki naścienne do 2 łazienek i holu. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2lm1 Z racji braku sieci gazowniczej piec gazowy odpada, nurtuje mnie pytanie czy przy ogrzewaniu podłogówką jest sens kupowanie pieca na paliwo stałe czy jest rozsądna logiczna alternatywa? Czy w moim przypadku kocioł elektryczny albo pompa ciepła (powietrzna) jest dobrym rozwiązaniem dla 4 osobowej rodziny? Mój budżet oscyluje w granicach 8 tyś zł. (wiem szału pewnie nie ma) Zaznaczę że jako kierowca tira często jestem poza domem, szukam rozwiązania "prostego i łatwego" dla reszty rodziny. Z góry dziękuję za zainteresowanie moim postem i rady. Pozdrawiam Piotr
Bolczaczko Opublikowano 6 Sierpnia 2017 #2 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Budżet na pompę ciepła nie pozwoli, pozostałe warunki na ogrzewanie pompą wydają się spełnione ;) Jak wielkość kotłowni pozwoli to coś z podajnikiem na groszek lub pellet. Ale pracy w załadunku i czyszczeniu sporo. Może bufor ciepła z grzałką w drugiej taryfie, inwestycyjne chyba najtaniej, a wg. mnie lepsze niż kocioł elektryczny. Albo bufor, grzałka i kocioł na mrozy, ale to już kwotowo i pracy będzie jak przy podajnikach. Warto pochylić się nad pompą, zrobić OZC, poszukać instalatora który dobierze pompę i jej moc, może nie zrujnuje to tak maksymalnie portfela.
pietia200 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Autor #3 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Budżet na pompę ciepła nie pozwoli, pozostałe warunki na ogrzewanie pompą wydają się spełnione ;) Według ciebie Bolczaczko :) jakim budżetem musiałbym dysponować interesując się pompą ciepła dobraną do moich wymagań? :)
Bolczaczko Opublikowano 6 Sierpnia 2017 #4 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Nie wiem musiał bym gdybać, to zależy co powiedziało by ozc, bo jeżeli faktycznie potrzeba 15 kw z cwu to pompa robi się już droga, +/- 20 tyś . Na forum są osoby które montują pompy, automatyk na przykład montuje samsunga.
elfuczi Opublikowano 22 Grudnia 2017 #5 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Kup se Pan używkę pompe i bedziesz zadowolony za cene gazioka idzie juz coś kupic. Piec z podajnikiem drogi paliwo do niego tez wymaga obsługi i dużo drogiego osprzętu. Pompa 2 taryfa super sprawa. Pompa kocha podłogówki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.