Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaka Pompka Grundfos Alpha 2 25-40 Czy 25-60

Grześ83

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie proszę o pomoc w doborze pomp do instalacji podłogowego ogrzewania (16x2 prandelli pex/al/pex). Mam trzy rozdzielacze: 1 nad garażem 50m2 (5 pętli od 66m do 73m w sumie 350mb), 2 na poddaszu ok 100m2 (11 sekcji: 18m grzejnik drabinkowy od 42 do 79m w sumie 660mb) 3 na parterze oraz czesc piwnicy ok 120m2 (14 sekcji: 7m grzejnik drabinkowy pozostałe od 41 do 77m w sumie 798mb). Mam bufor 1000l i z niego poprzez dwa zawory termostatyczne mieszajace ESBE VTA572 20-55oC chciałem zasilić te rozdzielacze tzn. Rozdzielacz 1 i 2 podłączyć razem i zasilić jednym zaworem i pompka natomiast rozdzielacz 3 poprzez drugi zawór i pompkę. Pytanie czy mogę tak zrobić i jakie pompki muszę zastosować ?? Proszę was o szybką pomoc. Dziękuję.

Opublikowano

Policz zakładane przepływy i opory! Nie wdając się w szczegóły jest duże prawdopodobieństwo że obie wymienione przez ciebie pompy będą za małe. To  duża instalacja i można popełnić błąd. Dlatego trochę matematyki jest niezbędne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.