Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Na Pellet

kamil141

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

jestem tu nowy ale już po dużej lekturze forum :)

mniej więcej wiedziałem czego chcę miała być tekla 12kw ale...

no właśnie dostałem dofinansowanie i trochę się namieszało. zacznijmy od początku - dom do ogrzania to około 106m wydaje się średnio ocieplony okna oczywiście plastikowe (szczegółów nie znam nie ja go budowałem,obecny piec węglowy 16-18kw spokojnie wystarcza do ogrzania )piec jaki mi zaproponowano to 15kw :

http://kotstal.pl/kotstal-pelet-duo-automatyczny-kociol-peletowy-palnikiem-samoczyszczacym-ecomat/

w zasadzie nic o tym w necie nie mogę znaleźć kolega w zeszłym roku dostał z dofinansowania ten sam piec tylko model 23kw ale on ogrzewa 240m ( jest z niego zadowolony,  jak mu go ustawili tak przez rok nic nie zmieniał i wszystko jest ok )

ja się obawiam że ten który mi zaproponowali będzie dla mnie za duży 

nadmienię że planuję aby piec działał także latem do grzania cwu

proszę fachowców o opinie i radę :)

pozdrawiam

Kamil

Opublikowano

Policz zapotrzebowanie na ciepło budynku, i do zapotrzebowania kupuj kocioł. Jak masz 106 m2 do ogrzania to "na oko" twoja pierwsza propozycja była właściwa, ale to jest "na oko" A że nie radzę posługiwać się metodą na oko to wykonaj obliczenia. Wykorzystaj jeden z darmowych programów dostępnych w internecie albo można też zlecić

Opublikowano

ok policzę 

lecz nie zmienia to faktu że innego poza tym 15kw z dofinansowania nie dostanę

więc pytanie czy jest sens abym brał większy kocioł niż powinienem

co sądzicie o samym kotle, brak gdziekolwiek info na temat tej firm, choć sam palnik wydaje się ok.

pozdrawiam

Opublikowano

A czemu niby na inny nie dostaniesz ?? nigdzie i nigdy nie było tak że dofinansowanie jest na konkretny kocioł .

Opublikowano

przysłali mi umowę na ten właśnie piec

u nas jest tak że to gmina szuka wykonawcy podpisuje z nim umowę i w zasadzie wyboru nie ma 

przysłali mi umowę do podpisania na ten właśnie piec

Opublikowano

zapotrzebowanie policzone pokazuje 11kw

sam nie wiem co teraz zrobić 

co o tym myślicie ?

Opublikowano

Gmina jedynie może narzucić wykonawcę ale nie materiał od kogo ma być , mi się wydaję że to jest sprzeczne z prawem , jeżeli inny producent spełnia kryteria to nie można go nie wybrać , walcz o swoje ( mi to wygląda tak że producent dał w łapę i teraz tylko on jedyny jest ok dla gminy ) ale to podpada pod prokuratora 

sory za aluzje ale pewnie u ciebie rządzi PIS który ma tylko swoje zdanie i wybiera tylko swoich. heh 

Opublikowano

z tym PiS-em to całkiem prawdopodobne :)

w poniedziałek mam podpisanie umowy będę pytał o co chodzi 

w sumie to teraz się zastanawiam czy nie zaryzykować tych 4kw więcej 

do dopłaty miałbym 2k ( dobrą cenę na ten piec wynegocjowali )

z drugiej strony nikt nie zaleca przewymiarowanego kotła na pellet

co sądzicie o tej nadmiarowej mocy ?

Opublikowano

jeżeli instalacja po stronie automatyki będzie ok , to przewymiarowanie kotła nic złego nie narobi , chodzi mi o to że jak będziesz miał termostat pokojowy który będzie wyłączał kocioł po uzyskaniu odpowiedniej temperatury w domu to większy ( tutaj bez przesady ) porostu szybciej nagrzeje instalacje a co za tym idzie mieszkanie . przewymiarowanie kotła zasypowego było dużym błędem bo kocioł się dusił a nikomu się nie chciało co jakiś czas wygaszać i na nowo rozpalać a przy pellecie to jak przy gazie . 

z drugiej strony mocniejszy kocioł = droższy kocioł

Opublikowano

czyli ryzykować ( w zasadzie zestaw tak jak pisałem kosztuje mnie 2k reszta dofinansowanie normalna cena u producenta tego zestawu to 8,5k dzwoniłem dzisiaj aby się czegokolwiek o tym zestawie dowiedzieć  )

co do termostatu pokojowego to czy jest sens go montować jak na każdym grzejniku w domu mam założony termostat i to on steruje temperaturą, może pomyśleć o pogodówce

Opublikowano

Wystarczy  Ci pogodówka.

Opublikowano

czyli ryzykować ( w zasadzie zestaw tak jak pisałem kosztuje mnie 2k reszta dofinansowanie normalna cena u producenta tego zestawu to 8,5k dzwoniłem dzisiaj aby się czegokolwiek o tym zestawie dowiedzieć  )

co do termostatu pokojowego to czy jest sens go montować jak na każdym grzejniku w domu mam założony termostat i to on steruje temperaturą, może pomyśleć o pogodówce 

to wszystko zależy jaki układ ma dom ile jest pokoji jaka instalacja itd , faktycznie z punktu widzenia regulacji temperatury w domu do termostaty spełniają swoje zadanie ale nie sterują pracą kotła ( który może się okazać że będzie pracował wtedy kiedy w domu masz ciepło i  mógłby się wygasić a będzie w podtrzymaniu ( a za tym idzie większe spalanie ) 

Opublikowano

ok. Panowie zatem dzięki waszej pomocy chyba zapadła decyzja i mimo przewymiarowania zdecyduję się na ten zestaw

może wiecie jeszcze coś na temat samego palnika - Ecomat i sterownikach firmy KEY 

Opublikowano

3 czy 4lata temu miałem ecomata u siebie zamontowanego, jeszcze przed aktualnym liftem.

Prosty w serwisowaniu, z czyszczeniem, łatwy dostęp do wymiany zapalarki

Sterownik wyglądem nie powala na kolana, ale działa.

z Ecomatu jest taki fajny miły Pan Strzelecki się nazywa jak pamiętam i dbał o to, aby były dobre nastawy wyjściowe, potrafi tez pomóc przez fona, co nie jest bez znaczenia (mówię o pomocy czy pytaniach przy sterowniku key-a) np. na tle pluma, tam to wolą odsyłać do instrukcji i generalnie czasu nie mają (taki wywiad ok.2tygodnie temu robiłem).

Ja tego key-a tylko delikatnie przestawiłem, bodajże ograniczyłem mu moc na 60 czy 70% i tyle, spalał pellet drzewny no name bez problemu

Opublikowano

z tego co widzę w necie tego ecomata zestawiają tylko z sterownikiem Key 

znalazłem jeszcze 2 znajomych z takim zestawem więc jutro browarek i jadę zaciągnąć języka 

Opublikowano

umowa podpisana :)

moja dopłata to 2k 

okazuje się że gmina wynegocjowała dobrą cenę i gwarancję 5 lat na całość

mam nadzieje że będę zadowolony, piec ma dotrzeć do 15 sierpnia także relacje na pewno zdam 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

witam napisałem że zdam relację :)  więc oto moje pierwsze wrażenia z nowego nabytku

piec zamontowany ( w zasadzie zrobiłem to sam dzięki waszej pomocy przy instalacji - nawet działa i nie cieknie :D )

jak do tej pory ogrzewa w zasadzie tylko CWU i na próbę sterownika temperatury w domu kilka razy uruchomione na CO

z kotła i palnika jestem zadowolony 1 worek 15kg wystarczy na około 3-4 dni przy ogrzewaniu CWU ( 4 osoby - trójka lejąca hektolitry podczas kąpieli  :P ) 

pellett kupiony hurtowo ( w kilka osób ) cena zadowalająca transport gratis 

próbowałem też pelletu z ligninocelulozy ( znam gościa który ogrzewa tym hotel ) wziąłem 2 worki ( po 25kg) na próbę przy pierwszym było ok spalanie nawet nie wiem czy nie niższe ( teoretycznie daje więcej energii ) ale przy drugim były schody był drobniejszy podczas spalania pozostawiał nieduże spieki które powodowały spiętrzanie się pelletu w palenisku a podczas czyszczenia palnik wydawał dźwięki jakby tarł o piasek  ( teoretycznie zwiększenie częstotliwości czyszczenia wyeliminowało problem spiętrzania)

próbowałem zmieszać to z normalnym pelletem ale zablokowało mi to tylko podajnik ( razem wymieszane spowodowało zmielenie w podajniku i takie trociny go zapchały - pellett z ligninocelulozy jest wyraźnie twardszy od zwykłego no i drobniejszy) szkoda bo ta cena hm...

poniżej fotka instalacji

post-73774-0-62287500-1505327279_thumb.jpg

post-73774-0-18315400-1505327294_thumb.jpg

Opublikowano

jeszcze kilka fotek wnętrza pieca

i na koniec mała ciekawostka - zawartość zbiornika CWU w którym 5lat nie wymieniano anody 

post-73774-0-42611100-1505416072_thumb.jpg

post-73774-0-34803600-1505416080_thumb.jpg

post-73774-0-49989400-1505416116_thumb.jpg

post-73774-0-94481300-1505416127_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.