piastun Opublikowano 9 Maja 2017 #1 Opublikowano 9 Maja 2017 Witam, Panowie mam problem z jednyn pęknięciem jakie pojawia się na goncie bitumicznym. Generalnie problemem jest wiek gontu ~20lat, mały kąt nachylenia dachu no i podłoże z desek, które w danym miejscu tworzy takie mini tamę dla spływającej wody. Do tej pory próbowałem łatać to: dysperbitem - dno i pół metra mułu uszczelniaczem do rynien - troszkę lepiej niż dysperbit ale na długo nie wystacza plan na teraz mam taki: w tą szczelinę wpuszczę piankę niskoprężną, następnie chciałbym to posmarować czymś i tutaj mam rozterkę bo znalazłem takie produkty: masa butylowa Izofol Dach AKRYLOWA MASA USZCZELNIAJĄCA Arbolex Aqua Stop MASA ASFALTOWO-KAUCZUKOWA co z tych trzech produktów najlepiej sprawdzi się przy takim rozwiązaniu? Ew. może macie jakieś swoje typy? pozdrawiam
Gość Opublikowano 9 Maja 2017 #2 Opublikowano 9 Maja 2017 Jak szerokie jest to pęknięcie? Wg. mnie powinna wystarczyć taśma dekarska,przyklejona na oczyszczoną,suchą powierzchnię,najlepiej w słoneczny dzień kiedy gont jest trochę podgrzany,np taka: http://folnet.pl/towar/bitape-bitumiczna-tasma-dekarska-75mm-x-10m?gclid=CJLO7YqZ4tMCFUO1GAodBgkFwg
piastun Opublikowano 9 Maja 2017 Autor #3 Opublikowano 9 Maja 2017 pęknięcie jest małe może z 1-3mm ale za to umieszczone w takim jak to już pisałem wgłębieniu (pod gont było zrobione deskowanie, które nie jest idealnie równe na całej połaci). Kiedyś stosowałem taką taśmę ale ta co miałem najzwyczajniej w świecie się odklejała po jakims czasie. Czy to normalny objaw? Ta taśma z której korzystałem mogła mieć nawet >10lat.
Gość Opublikowano 9 Maja 2017 #4 Opublikowano 9 Maja 2017 10 lat w technologii to baardzo długi okres,produkowane obecnie z pewnością się nie odkleją. Można dla pewności zastosować 2 paski na zakładkę zgodnie z kierunkiem spływu wody,uważam ten sposób naprawy za najtańszy. Ale decyzję musisz podjąć sam. Pozdrawiam.
piastun Opublikowano 9 Maja 2017 Autor #5 Opublikowano 9 Maja 2017 w mrówce da radę kupić coś takiego czy zamówić coś renomowanej firmy przez internet?
Gość Opublikowano 9 Maja 2017 #6 Opublikowano 9 Maja 2017 Lepiej dołożyć parę groszy i kupić dobrej jakości,poszukaj może znajdziesz jeszcze lepszą niż ta,na którą dałem namiary.
piastun Opublikowano 9 Maja 2017 Autor #7 Opublikowano 9 Maja 2017 Możesz powiedzieć co rozumiesz przez lepszą? Marka, skład?
Gość Opublikowano 9 Maja 2017 #8 Opublikowano 9 Maja 2017 Porównaj u producentów opis,grubość taśmy itp.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.