Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stalmax Max12 /25 Kw Ustawienia

jack71

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich postanowiłem coś napisać na ten temat gdyż niedawno sam przeglądałem fora i poza paroma wpisami nic konkretnego nie znalazłem.Po pierwsze bardzo suchy opał 23 Mj Piast będzie bardzo dobry, większość jednak to jakieś mieszanki. Niestety panowie od opału strasznie oszukują więc znalezienie dobrego składu to sukces.Ja pale piastem 23 eco /390pl.Tona jest najlepszym rozwiązaniem coś droszego to strata pieniędzy (24Mj /25Mj) nie polecam 19Mj strasznie dużo szlaki (piasku i kamienia) Teraz to co jest najważniejsze ustawienia ja mieszkam 100 letnim domu grubośc ścian ok 60cm nowy dach plastikowe okna drzwi

czas pracy 65  nie mniej jak 60.

Czas przerwy 2minuty 40sek jak opał jest suchy takie ustawienie mam obecnie przy temperaturze na zewnątrz 5-10 C w domu 23 /24  na zaworze cztero-drogowym na 4 termometr przy zaworze wskazuje 42 stopnie C na dom im dom jest bardziej nowoczesny i dobrze ocieplony to zaoszczędzamy paliwo bo piec będzie załaczał się bardzo rSadko i na krótko ja obecnie zużywam z  gorącą wodą 6 osób okło 25 kg na dobę   

Gdy temperatura na zewnątrz jest wysoka to wydłużamy czas przerwy jednak nie możemy przesadzić bo piec może zgasnąć 

np teraz było parę dni ciepłych na zewnątrz było 25C ja na piecu miałem 60czas pracy 3min 30sek czas przerwy na zaworze cztero-drogowym na 3 w domu 22C w pokojach od południa 15 kg miału na dobe

Siła nadmuchu 20 jak komin jest wąski (rura ceramiczna) to można podnosić do max 40  najlepiej podnosic co 5 np 25,30,35,40 ale należy obserwować czy opał  nie za szybko się spala a ciepło nie ucieka do komina jak ogień jest na wysokości drugiej półki to jest OK (obserwować przez 12 godzin min,zalecana doba) może nastąpic cofanie spalin przy szufladzie podajnika wtedy nalezy zmniejszyć siłę nadmuchu  ( to raczej występuje bardzo rzadko) może być też przyczyną niskiego komina i małego cugu

moc przedmuchu 75

praca w podtrzymaniu20 sek

przerwa w podtrzymaniu 20 minut 

Gy kupiłem ten piec to w piwnicy posiadałem trzy miały Janina 23Mj/23Mj piast i mieszaną 19Mj i wszystkie były do .upy mimo długiej pracy czas przerwy 3minuty 40 sek nie potrafiłem spalić miału a w popielniku był nie spalony drobny węgielek i dopier teraz palę bez stresu spalanie super Piast 23 Mj eko miał w popielniku drobny popiołek

Najważniejszy bardzo dobrej jakości opał nie od oszustów którzy dodają piasek mieszają to z miałem z Australii ,Ukrainy i Bóg raczy wiedzieć co tam dodają bo dla nich liczy się tylko zysk. Temperatura minimalna na piecu-53C. Wszystko reguluję zaworem cztero-drogowym.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Bardzo szczegółowy opis, w temacie który przeszukuję i który właśnie ćwiczę.

Kupiłem Stal-maxa 11 25 kW,ogrzewam piętrowy dom z płaskim dachem ,w połowie ocieplony białą dychą o powierzchni 2x80m2.

Odbiór to ok 90 żeberek żeliwnych na każdym poziomie mieszkalnych.

Opał to miał 25 z.... no właśnie to mój pierwszy sezon więc nie zakodowałem skąd, nastawy:

• temp zadana 53stopnie
  • temp CWU - 50stopni (w tej chwili bez odbioru)
  • czas pracy 60s
  • czas przerwy 1min 10s
  • siła nadmuchu 50 (tym parametrem prawdopodobnie muszę popracować)
  • czas przerwy 25 min
Spalanie (bardzo wstępnie ponieważ to w zasadzie moje próby z tym kotłem) ok 30 kg/dobę przy temp zewn ok 8stopni (tą wartość podaję bardzo szacunkowo, ponieważ jeszcze nie paliłem dłuższy okres czasu i wymaga ona doprecyzowania)

Zawór 4D - ustawiony max.

W wyniku spalania tworzą się spieki, ilość popiołu jak na razie b.duża (1 pojemnik na dobę).

Tak jak pisałem kocioł dopiero ustawiam, i będę ćwiczył, jak i nastawy tak i obsługę (zawór 4d).

Jeżeli ktoś ma podpowiedzi w tym temacie chętnie skorzystam (część uwag jack-a zastosuję napewno)

Opublikowano

Ja bym wstawil pompę kotlowa z zaw 3 d .Ja tak mam i jestem zadowolony przy tych

temp. Spalam 13/14 kg Paliwo pellet Varmo. Temat zaw.4 d walkowany na tym forum .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.