Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dwie Strefy A Piec Kondensacyjny Jednofunkcyjny

jorgen01

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W domu który kupiłem zastałem piec kondensacyjny jednofunkcyjny i dwie strefy tzn piętro i poddasze jedna strefa parter druga poddasze . Moje pytanie czy jest sens na takie rozwiązanie ponieważ jak czytam to przy kondensacie lepiej mieć więcej wody w obiegu a tu jest podzielone na strefy wiec wychodzi jedna strefa 4 grzejniki druga 10grzejnikow . Wszystko dZiala na dwóch termosach pokojowych sterujących zaworami.

b31cacbcb8da2d28bde269b6c41cf41d.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

Wielka Brytania? Tam sie tak robi i jest to odbierane przez serwisantow i traktowane jako poprawnie wykonana instalacja. Taka specyfika tamtejszego rynku i nie wiem czy jakis lokalny fachowiec z uprawnieniami GAS Safe Register przerobi Ci to na taka wersje jaka stosujemy w kontynentalnej Europie.

Zreszta, jak wspomnialem, to nie jest blednie wykonane i moze tak zostac :-).

Swoja droga - skad konkretnie jestes? Moze bede mial jakas znajoma lokalna firme w Twoich okolicach, zeby podjechac i upewnic Cie, ze wszystko jest okej.

Opublikowano

Jestem z Hull.

Narazie otworzyłem obydwa zawory wiec jak włącza termostat to pracują oba obiegi. Ale powiedz co jest bardziej ekonomiczne zostawić podzielone strefy czy otworYc zawory i zablokować . Przy czterech grzejnikach to piec traktuje

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

Niestety nie mam nikogo w tych okolicach. Myslalem, ze moze Londyn. Bezpieczniej dla kotła i ekonomiczniej bedzie grzac na otwartych strefach. Taktowanie nie jest zbyt zdrowe dla bebechow kotla, nie wspominajac o tym, ze kociol zuzywa duzo wiecej gazu podczas rozruchu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.