arekglo Opublikowano 20 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Witam od kilku tygodni mam problem ze sterownikiem. Zadana temperatura to 62 C, histereza to 2 C. Zdarza się, że pomimo spadku temperatury do 56 C piec nie włącza dmuchawy. Podajnik chodzi. Mam wrażenie, że piec chodzi nadal w podtrzymaniu. Dmuchawa się załącza od czasu do czasu. Problem nie występuje ciągle. Temperatura spada w okolice pięćdziesięciu paru stopni i piec zaczyna działać poprawnie. Zdarza się, że dogrzeje do 66 C. Tak jakby nie widział parametrów zadanej temperatury. Piec Ekocentr 15KW. Taśma ze sterownikiem wyciągnięta na zewnątrz bo poprzednio taśma nie wytrzymywała temperatury. Dodam, że w tym roku piec raz zagrzał wodę do ponad 90 C. Bezpiecznik dopiero to przerwał. Myślałem, że to jednorazowo coś nie zadziałało ale widzę, że problem narasta. Czasami na retorcie jest pełno węgla piec podaje ale nie rozdmuchuje.Macie jakieś pomysły?
broda1301 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Moze czas na zmiane sterownika?
arekglo Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Autor #3 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Rzeczywiście sterownik nie jest najlepszy. Ale on działa w porządku. Lampka od wentylatora się pali ale wentylator nie chodzi. Wymieniłem na razie przekaźnik i obserwuje. Na razie jest ok.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.