Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec/kocioł Co Do Ogrzewania Basenu 6400L - Kilka Pytań

AAmator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w zeszłym roku 2016 eksperymentowałem z podgrzaniem wody w basenie okolo 6000l. Wpierw myślałem o panelach grzejnikowych lecz zbyt dużo miejsca potrzeba, jeszcze zabudować je za szybą. Potem przez myśl przeszedł zakup paneli solarnych dedykowanych do basenu z zgrzewanej folii lub coś podobnego, pomysł odpadł ze względu na tak samo zbyt dużą powierzchnię potrzebną do ogrzania basenu, w dodatku w chwili gdy słońce zasłonięte chmurami oddaje zgromadzone ciepło, trzeba by kombinować z sterownikami, koszt nie akceptowalny.

Ostatecznie zobaczyłem jak na filmiku z YT koleś zrobił ognisko, włożył grzejnik łazienkowy i podgrzewał wodę, więc w myśl tego zrobiłem konstrukcję piecyka. nad paleniskiem umieściłem chłodnicę z skody fabia czy coś zakupioną za 40zł. obudowałem blachą aby płomień nie uciekał i ciepło bokiem. W ten sposób momentalnie uzyskałem gorącą wodę podpinając pompkę basenu do chłodnicy z jedne strony, a druga do dyszy w basenie.

Mimo wszystko sporo energii uciekało bokiem szparami, bądź przy chłodnicy. ogólnie temp nad chłodnicą letnia.. idealnie odbierała ciepło. Problem zatykających się otworow między blaszkami, co jakiś czas trzeba było ubyć blaszki. 

W tym roku nowa koncepcja.

Mianowicie  posiadam już kilka elementów jak wymiennik ciepła 15-20kW. Pompke obiegową CO.

Teraz chcę kupić piec/kocioł nie wielkich wymiarów np Olsztyn Ski 6-7kW. 

Podłączyć do niego mały zbiornik wyrównawczy 12l. pompkę, i do wymiennika ciepła do jednego z obiegów, do drugiego obiegu wymiennika z jednej strony pompka basenu, z drugiej strony już do basenu.

Dzięki piecowi CO powinienem o wiele więcej ciepła odzyskać niż z chłodnicy i odpada problem zatykania się ..

Teraz moje pytanie. Piec taki wymaga komina o wysokości 5m.

No bez jaj nie będę stawiał takiej wierzy w ogrodzie :)  mam zamiar wysunąć rurę 3-3,5m w górę ..oczywiście ciąg może być za maly..ale czy mogę to zrekompensować poprzez zamontowanie dmuchawy co?  w sumie wg mnie mogę dzięki temu uzyskać odpowiednią prędkość wychodzenia spalin z komina.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.