Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wilo Stratos Pico Vs Grundfos Alfa 2 Autoadaptacja

zippo68

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W ubiegłym roku zamontowałem nowy kocioł i przerabiałem instalację.

W starym rozwiązaniu była jedna pompa Grundfos UPS 25-40 na c.o i c.w.u, obecnie pracuje ona na zasilaniu bojlera, a do c.o. jest Grundfos Alfa 2 autoadapt.

W sterowniku kotła jest możliwość ustawienia pracy:

- pompa c.w.u priorytet, czyli jak startuje c.w.u to wyłącza się pompa c.o

- praca równoległa obu pomp

Nie mogę ustawić pracy równoległej, ponieważ pompa starszej generacji jest za mocna i "kradnie wodę" tej nowej która pracuje w autoadapt. i pobiera 5W.

Mam zamiar kupić nową pompę do c.u.w i teraz mam dylemat-brać drugą Alfę czy może Wilo Stratos Pico.

Z pompami Wilo nie miałem nigdy styczności, zawsze były Grundfosy.

Może czas na zmiany? Ma ktoś doświadczenie z Wilo?

Opublikowano

mam 3 pompy WILO - STRATOS i YONOS i mogę tylko chwalić. z GRUNDFOSEM nie miałem doczynienia więc nie będę się wypowiadał.

WILO pracuje u mnie już 2-3 lata i nie miałem żadnych problemów. AUTOADAPT ustawiony na CO, na OP mam stały przepływ tak samo jak na CWU. koioł pracuje na POMPY RÓWN.

Opublikowano

Z mojego doświadczenia w pracy wiem że wilo o wiele wytrzymalsze od grundfoss są. Co prawda droższe, ale jak do tej pory bezawaryjne.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

Chyba wezmę Wilo, zobaczymy ile lat wytrzyma.

Grundfosy od 1990 r. przerobiłem trzy, z czego ostatnia UPS 25-40 jest jeszcze całkowicie sprawna.

Niestety planowane starzenie produktów zawładnęło już wszystkimi dziedzinami naszego życia i tak długiej, i bezawaryjnej eksploatacji się już nie spodziewam.

• 1 rok później...
Opublikowano

Jeżeli zasyfiona instalacja dolewka wody b.twardej to nie ma się co dziwić

Ciężko u kogoś znalesc filtry zazwyczaj siatkowe w kiepskim stanie ,albo już siatka w pompie :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.