PagerOwski Opublikowano 22 Marca 2017 #1 Opublikowano 22 Marca 2017 Witam , otóż od 2 tygodni jestem w posiadaniu pieca Defro Agro Uni 25kw. Do ogrzania jest dom jednorodzinny o powierzchni: Parter: okoloło 170mkw Poddasze : 200mkw(po podłodze) użytkowe ze względu na skosy myślę , że około 100mk2. Dom w chwili obecnej nie jest zamieszkiwany (trwają prace wykończeniowe ) Poddasze bez uruchomionych grzejników , na parterze 4 grzejniki(+ drabinkowy - który nie jest uruchomiony) - reszta podłogówka. Grzejniki otwarte na maxa - bez termostatów. Na podłogówce 29C W pomieszczeniach około 22-23C Nie wiem skąd jest EKOGROSZEK otrzymałem informację , iż posiada 26 kJ Na początku posiadałem takie usatwienia:(od razu zaznaczę , iż wcześniej nie miałem styczności z piecami na ekogroszek czy inne paliwo stałe) Zadana temp. 60C Czas podawania 5 sekund Przerwa podawania 65 sekund Siła nadmuchu 30 Histeryza kotła 2 C Praca podtrzymania: 3s - co ten parametr w ogóle daje? Przerwa w podtrzymaniu 15min wentylator w podtrzymaniu : czas pracy 12 sekund czas przerwy 7 min Co zaobserowałem : Piec w podtrzymaniu wytrzymuje około 8 minut (ustawione 15) po tym czasie temperatura mimo pracy kotła spada do 55C(nagrzanie ponowne do 60C to czas od 20-30minut) Ekogroszek spala się w całości (ale spieka się ) p.s. jaka jest różnica między spiekaniem, a żużlowaniem/szlakowaniem? Z racji tego , iż tak długo trwało "dobicie"temperatury do zadanej (doszedłem do wniosku , że coś ttzeba zmienić ... tylko co laik ma zmienić , żeby było dobrze ;D) Zadana temp. 60C Czas podawania 10 sekund Przerwa podawania 80 sekund Siła nadmuchu 30 Histeryza kotła 2 C Praca podtrzymania: 10s Przerwa w podtrzymaniu 20min (uruchamia się dopiero po około 23min bo temperatura utrzymuje się ) wentylator w podtrzymaniu : czas pracy 20 sekund czas przerwy 7 min Efekt? Dobicie temperatury w jakieś 8 min czyli niby super , ale spieki są nadal i na dodatek mnóstwo niedopalonego ekogroszku. Zatem ponowna zmiana: Zadana temp. 60C Czas podawania 7 sekund Przerwa podawania 85 sekund Siła nadmuchu 30 Histeryza kotła 2 C Praca podtrzymania: 10s Przerwa w podtrzymaniu 20min (uruchamia się po niespełna 14 min) wentylator w podtrzymaniu : czas pracy 20 sekund czas przerwy 5 min Efekt? Dobicie temperatury w około 15 minut , spieki nadal występują i ekogroszek raczej całkowicie wypalony. Osłona na wentylatorze calkowicie otwarta (czyli odsłania ponad połowę - ustawione oryginalnie) Patrząc od strony ekonomicznej to lepiej podawać mniej , a częściej czy odwrotnie? Co zmienić aby temperatura szybciej dochodziła do zadanej i nie było strat przez niewypalony ekogroszek? W załączniku nagranie , które ukazuje jak rozłożony jest ekogroszek na palenisku i jak wygląda kwestia płomienia ( czy nie za mocno dmucha ? tyle tylko , że jak wcześniej zmniejszałem siłe nadmuchu to piec jeszcze dłużej dochodził do zadanej temperatury). IMG_9760.MOV
MikiQ Opublikowano 26 Marca 2017 #3 Opublikowano 26 Marca 2017 Zmieniasz zawsze tylko jeden parametr - podawanie albo przerwę. Przymknij przesłonę na wentylatorze i zwiększaj przerwę podawanie o 1 sekundę. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
PagerOwski Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor #4 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Wentylator całkiem zasłonić ? Pytam , gdyż w instrukcji Defro jest napisane , iż wentylator ma być odsłonięty (reguluje się go jedynie podczas palenia na ruszcie awaryjnym) Po 2 zwiększyć przerwę podawania jeśli chodzi o te nastawy które napisałem na końcu?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.