Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Duo 15 Kw (Palenie Drewnem)

pawko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na wstępie podam model pieca, mianowicie jest to . Paliłem 2 sezony ekogroszkiem z różnymi efektami wiadomo było kupe z ustawieniami , ale powoli doszedłem do ładu. Aktualnie jestem posiadaczem dość sporej ilości drewna bukowego,świerkowego (różne rodzaje). Chciałbym to spalić w tym piecu i mam pare pytań odnośnie jakichś specjalnych ustawień. Nie zmieniałem nic na sterowniku mam K1PV2, tylko tryb palenie ruszt awaryjny z wentylatorem. Czy trzeba grzebać i zmieniać coś jeszcze? Są jakieś specjalne ustawienia pod spalanie drewna? Dodam, że bojler dosyć długo się grzeje i nie osiąga zadanej temperatury mimo, że jest w priorytecie bojlera. Nie pale bezpośrednio na tych rurach wodnych tylko zrobiłem sobie trochę wyżej ruszt na który mogę nawet wrzucić ekogroszek czy tam węiel i nie pospada to, a na tamtych przeleciał bym pomiędzy odstępami. Ktoś ma jakieś pomysły?

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi , Pozdrawiam  :)

DEFRO DUO 15 kW  

Opublikowano

Jak już chcesz palić to pal na rurach ja próbowałem kiedyś to na standardowych ustawieniach i szło bez problemu dobijał do 85 i alarm hehe moja rada sprzedaj wegiel kup za to sobie groszku bo doczyścić kocioł masakra.

Opublikowano

Zastanawia mnie własnie czy przyczyną tego ze nie pale na rurach jest to ze bojler z wielkim trudem osiaga 42 stopnie.

Opublikowano

Ja mam 300 litrów bojler paliłem drewnem które mi zostało z budowy altanki było mokre i nie miałem problemu rosła az za szybko biłem bojler do 80

Opublikowano

Ja dałem priorytet bojlera w całym domu kaloryfery na full a na bojlerze nie rośnie nie mam pojęcia czemu płomień jest jak cholera

Opublikowano

Co masz na myśli kaloryfery na full. Może masz żle podłączone pompy.

Opublikowano

Wszystkie kaloryfery mam ze grzeją na piatce i grzeją bo startują grzać jak bojler ma 40 stopni a mniej to nie. Chyba ściągnę te ruszta i będę palić na tych rusztach z wodą na tych rurach. Na eko groszku normalne temperatury były osiągane

Opublikowano

Mam defro duo uni 20 kw. Rada taka, sprzedaj drewno i kup groszek. Ja paliłem 2 miesiące drewnem, syf w kotłowni, a w piecu masakra. 3 dni go czyściłem ze smoły, podgrzewając ścianki palnikiem.

Opublikowano

Ja palę drewnem w okresach przejściowych. I nie narzekam. Czasem pale w pid a czasem wyłączam go. Pale oczywiście na rusztach wodnych.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Tez pale czesto drewnem w okresie lato. Powod to taki ze mam je za darmo. I tyle zalet. Moze sprzedam i bedzie na prad latem lub na wegiel zima:)

Wady to nieustanna pracy przy rozpalaniu, czyszczenie pieca i kotlowni.

Sam piec daje rade. Temperatura cwu przy drzewie potrafi szybko wzrosnac i nie ma jak tego "zgasic" trzeba uwazac. Ustawienia pieca to PID z wentylatorem lub recznie klapka w drzwiczkach uchylona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.