Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palenie Og Góry. Moje Wnioski.


maciej1007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po wielu różnych kombinacjach przy kotle, polegających na modyfikacjach komory spalania, zmniejszaniu w różnych kierunkach cegłami szamotowymi, wróciłem do zabudowy tylko ściany tylnej na szerokość cegły. Wysokość prawie pod pierwszą półkę.

Od zawsze kupowałem najgrubszy węgiel na składzie, z jak największą ilością kęsów.

Teraz okazyjnie odkupiłem tonę orzecha koksującego dwójki.

Przechodząc do meritum, najlepsze efekty daje mi następujący zasyp. Najpierw jak największe kawałki węgla, kęsy. Na uzupełnienie i przykrycie warstwy obecny orzech. Na górę zasypu po obwodzie niedopalony skoksowany węgiel. Orzech bardzo ładnie się zapala i wystarczają mi dwie krótkie klapki do zapalenia zasypu.

Wnioski mam następujące. Zasyp tylko z drobniejszych kawałków i drobniejszych frakcji pali się krócej niż ten z dużymi kęsami. Bardzo zauważalna różnica.

Na drobnym węglu spalanie średnio 2,5 kg. Na godzinę. Przy udziale grubych kawałków poniżej 2 kg. na godzinę.

Także stwierdzam że gruby węgiel w połączeniu z tym orzechem daje u mnie najlepszy efekt.

Nie piszę tego z obserwacji na oko, lecz węgiel mam ważony. Waga stoi przy węglu w piwnicy.

Uważam także że nie ma sensu za duże zmniejszanie powierzchni zasypu, szczególnie przy węglu koksującym.

Dorobiłem również w popielniku blachę o grubości 5 mm z otworami 8 mm. Daje mi to taki efekt że mam już w popielniku przesiany popiół. Jeśli ktoś ma ochotę to warto sobie dorobić taki patent. U mnie są dosyć duże przerwy w ruszcie, i było sporo przesiewania na dworze. Teraz już mam to załatwione w komorze popielnika.

Miałem ruchomy mechanizm do odpopielania, lecz raczej z niego nie korzystałem, więc go wyciąłem. Potrafił się bardzo mocno zaklinować i wolałem go dlatego nie używać.

 

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.