Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nastawy W Kotle Elektromet Eko-Kwp 15 Kw Mdp

miszi79

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem Nowy na forum i jestem także świerzym posiadaczem kotła z podajnikiem oraz z palnikiem rynnowym. Użytkuje go od 3 dni, wcześniej kocioł zasypowy. ma pytanie do Was czy moje nastawy są poprawne? Dom z 2012 roku, pustak +9 styropian 12 cm, parterówka, powierzchnia ok 160m2.

W domu jest ciepło bo ok 22-23 stopni. Ale powstaje sporo spieków. Ekogroszek niewiem z jakiej kopalni ale od lokalnego dostawcy od którego zawsze brałem węgiel.

Kocioł: Elektromet EKO-KWP 15 MDP, podajnik rynnowy.

Sterownik Tech EL-483 z PID.

Sterownik pokojowy Tech ST-292 bezprzewodowy.

Moje nastawy:

- czas podawania 15 sek

- czas przerwy 50 sek

- czas podawania w podtrzymaniu 5 sek

- czas przerwy w podtrzymaniu 15 minut

Temp zadania 55st

wentylator 45%.

Czy w w/w nastawach nalezy coś zmienić aby ograniczyć powstawanie spieków?

Opublikowano

witam, nie znam pieca, ale wg zasad które poznałem tu na forum, to dzisiaj wiem że nadmiar powietrza = spieki, 

Z kolei niedosyt wiatru to koks i nie dopalony węgiel w popielniku, oraz sadze w piecu i kominie jak dojdzie jeszcze zbyt niska temp na piecu ...

Poszukaj tematów omawiających problemy spalania. Znajdziesz w nich wiele przydatnych informacji które pomogą Ci dobrać odpowiednie proporcje paliwa, wiatru i czasów. Ja szukając wiadomości w tym zagadnieniu, nie ograniczałem się tylko do tematu kotła jaki posiadam i sterownika, ale szukałem właśnie takich informacji i później wcielałem je w życie. 

Na pewno kartka i długopis muszą być pod ręką, by cały czas notować najistotniejsze informacje ze sterownika, od temp, na kotle po temp na zewnątrz + to wszystko co ustawiasz. No i korekty robić małymi "krokami" i czekać minimum po 2, 3 godziny by dostrzec minimalny efekt.

Nie ma gotowej recepty, kierunek to zmniejszenie wiatru i dopasowanie dawki paliwa.

Powodzenia.

Opublikowano

OK, a pytanie mam odnośnie sterownika pokojowego, czy sterownik powinien przełączać w stan podtrzymania w momencie osiągnięcia zadanej temparatury w pomieszczeniu?

Opublikowano

aaaa i czy ktos z uzytkowników podajnika rynnowego mógłby pokazać zdjęcia jak u niego wygląda płomień?

Opublikowano

Kolego sterownik pokojowy ma co najwyżej wyłączać pompę po osiągnięciu temp. zadanej w pomieszczeniu lub obniżać temp. zadaną na zaworze jeśli takowy posiadasz najlepsza opcja a kocioł ma mieć stałą temp.

Opublikowano

Witam, 

Mam piec z podajnikiem ślimakowym, ale myslę, że zasada działania jest taka sama ;)

Skoro nie znasz groszku, ja bym spróbował pierw od krótkich cykli podawania np 5 sekund. 

Najlepiej jest dla pieca i dla groszku jak piec bardzo rzadko wchodzi w stan podtrzymania (nadzoru). 

Przez tą zimę przetestowałem 87354376 sposobów na oszczędne palenie groszkiem i widzę, że jak piec jest mało w spoczynku a pracuje cały czas, przy minimalnych nastawach, jest bardzo dobrze.

Tzn:

Wcześniej miałem ustawienia:

10 s podawanie

40 s przerwa

30-40 % nadmuch 

Piec dochodził do zadanej temperatury w około 10-12 minut, trzymał też 10-12 minut i zaczynał pracę. 

Wydawałoby się to fajnym rozwiązaniem, ale weź to pod uwagę, że przez to podtrzymanie temperatura spadała nawet o 10 stopni, gdzie piec musiał "dobić" do tej temperatury aby się wyłączył. Z początku miało to dla mnie sens i stwierdziłem, że będę dążył do tego, że skoro temperatura aż tak jest w stanie spaść, to będę tak kombinował aby spadła jak najmniej, a piec szybciej dochodził do zadanej temperatury. Dupa zbita :D ok. 9-10 minut to jest czas gdzie piec dochodził do zadanej temperatury niezależnie w jakim nastawie (wiadomo im dłuższa przerwa była tym dłużej dochodził). Czytając "cały internet" zacząłem wyciągać wnioski, że najlepiej dla kieszeni i dla pieca będzie jak będzie on pracował non stop (tryb podtrzymania np 2-3 razy na dobę starcza). 

Obecnie mam ustawienia: 

temp. zadana 58 st

5 s podawanie

60 s przerwa

20% nadmuch

Przesłona wentylatora przysłonięta prawie na MAX. mała szczelina około 1 cm jest :D

Czopuch w 80%  przymknięty

Histereza C.O. 2 stopnie

Histereza C.U.W. 5 st

temperatura na C.W.u. 50 st

Zawór 3D

podłogówka ustawiona na 33 stopnie

Spalam dosłownie na pył/piach nie wiem jak to nazwać. -> jeśli chcesz zdjęcia pisz śmiało, pokażę :D

Wczoraj tak dla testów chciałem sprawdzić, czy zwiększając temperaturę na podłodze do 37 -38 stopni, piec da sobie radę utrzymać temperaturę zadaną, okazuje się, że nie. A więc te ustawienia (wg mnie) są najbardziej optymalnymi na taką temperaturę na podłodze i na spalanie. Jak się okazuje, skracając przerwę podawania do 50 sekund, piec spokojnie daje sobie radę i powolutku łapie taką temperaturę jaką ma zadaną: 58 st. 

Dodam jeszcze, że dom mam nie ocieplony, budowa zakończona w październiku 2016, mieszkam tam od grudnia. Powierzchnia jaką ogrzewam to 180 m2 (powierzchnia użytkowa domu 240 m2). 

Twoje nastawy są dobre ale na mrozy -20 stopni :D

Spieki Ci się robią najprawdopodobniej z dużej ilości podawania groszku oraz z dużego przedmuchu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, mam pytanie odnośnie ustawień w sterowniku/ach Tech w kotłach eko kwp multi, mdp, czy wycofanego ze sprzedaży multi dual premium. W menu mamy wybór paliwa ekogroszek, węgiel kamienny, brunatny, pellet. Sprawdziłem po zmianie na eko, pellet czaasy podawania i przerwy podawania są takie same a producent informuje w instrukcji że parametry ulegają zmianie. Czy ktoś użytkuje na eko i pellecie i zna ustawienia na jednym albo drugim paliwie ? Interesują mnie czas podawania, przerwa podawania, moc dmuchawy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.