miszi79 Opublikowano 18 Lutego 2017 #1 Opublikowano 18 Lutego 2017 Witam Jestem Nowy na forum i jestem także świerzym posiadaczem kotła z podajnikiem oraz z palnikiem rynnowym. Użytkuje go od 3 dni, wcześniej kocioł zasypowy. ma pytanie do Was czy moje nastawy są poprawne? Dom z 2012 roku, pustak +9 styropian 12 cm, parterówka, powierzchnia ok 160m2. W domu jest ciepło bo ok 22-23 stopni. Ale powstaje sporo spieków. Ekogroszek niewiem z jakiej kopalni ale od lokalnego dostawcy od którego zawsze brałem węgiel. Kocioł: Elektromet EKO-KWP 15 MDP, podajnik rynnowy. Sterownik Tech EL-483 z PID. Sterownik pokojowy Tech ST-292 bezprzewodowy. Moje nastawy: - czas podawania 15 sek - czas przerwy 50 sek - czas podawania w podtrzymaniu 5 sek - czas przerwy w podtrzymaniu 15 minut Temp zadania 55st wentylator 45%. Czy w w/w nastawach nalezy coś zmienić aby ograniczyć powstawanie spieków?
PrzeMal Opublikowano 18 Lutego 2017 #2 Opublikowano 18 Lutego 2017 witam, nie znam pieca, ale wg zasad które poznałem tu na forum, to dzisiaj wiem że nadmiar powietrza = spieki, Z kolei niedosyt wiatru to koks i nie dopalony węgiel w popielniku, oraz sadze w piecu i kominie jak dojdzie jeszcze zbyt niska temp na piecu ... Poszukaj tematów omawiających problemy spalania. Znajdziesz w nich wiele przydatnych informacji które pomogą Ci dobrać odpowiednie proporcje paliwa, wiatru i czasów. Ja szukając wiadomości w tym zagadnieniu, nie ograniczałem się tylko do tematu kotła jaki posiadam i sterownika, ale szukałem właśnie takich informacji i później wcielałem je w życie. Na pewno kartka i długopis muszą być pod ręką, by cały czas notować najistotniejsze informacje ze sterownika, od temp, na kotle po temp na zewnątrz + to wszystko co ustawiasz. No i korekty robić małymi "krokami" i czekać minimum po 2, 3 godziny by dostrzec minimalny efekt. Nie ma gotowej recepty, kierunek to zmniejszenie wiatru i dopasowanie dawki paliwa. Powodzenia.
miszi79 Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor #3 Opublikowano 22 Lutego 2017 OK, a pytanie mam odnośnie sterownika pokojowego, czy sterownik powinien przełączać w stan podtrzymania w momencie osiągnięcia zadanej temparatury w pomieszczeniu?
miszi79 Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor #4 Opublikowano 22 Lutego 2017 aaaa i czy ktos z uzytkowników podajnika rynnowego mógłby pokazać zdjęcia jak u niego wygląda płomień?
audilhr Opublikowano 22 Lutego 2017 #5 Opublikowano 22 Lutego 2017 Kolego sterownik pokojowy ma co najwyżej wyłączać pompę po osiągnięciu temp. zadanej w pomieszczeniu lub obniżać temp. zadaną na zaworze jeśli takowy posiadasz najlepsza opcja a kocioł ma mieć stałą temp.
miszi79 Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor #6 Opublikowano 22 Lutego 2017 Zawor 4 drogowy posiadam. A tylko w ustawieniach musze zmienic aby sterownik wylaczal pompe c.o.
jar87 Opublikowano 23 Lutego 2017 #7 Opublikowano 23 Lutego 2017 Witam, Mam piec z podajnikiem ślimakowym, ale myslę, że zasada działania jest taka sama ;) Skoro nie znasz groszku, ja bym spróbował pierw od krótkich cykli podawania np 5 sekund. Najlepiej jest dla pieca i dla groszku jak piec bardzo rzadko wchodzi w stan podtrzymania (nadzoru). Przez tą zimę przetestowałem 87354376 sposobów na oszczędne palenie groszkiem i widzę, że jak piec jest mało w spoczynku a pracuje cały czas, przy minimalnych nastawach, jest bardzo dobrze. Tzn: Wcześniej miałem ustawienia: 10 s podawanie 40 s przerwa 30-40 % nadmuch Piec dochodził do zadanej temperatury w około 10-12 minut, trzymał też 10-12 minut i zaczynał pracę. Wydawałoby się to fajnym rozwiązaniem, ale weź to pod uwagę, że przez to podtrzymanie temperatura spadała nawet o 10 stopni, gdzie piec musiał "dobić" do tej temperatury aby się wyłączył. Z początku miało to dla mnie sens i stwierdziłem, że będę dążył do tego, że skoro temperatura aż tak jest w stanie spaść, to będę tak kombinował aby spadła jak najmniej, a piec szybciej dochodził do zadanej temperatury. Dupa zbita :D ok. 9-10 minut to jest czas gdzie piec dochodził do zadanej temperatury niezależnie w jakim nastawie (wiadomo im dłuższa przerwa była tym dłużej dochodził). Czytając "cały internet" zacząłem wyciągać wnioski, że najlepiej dla kieszeni i dla pieca będzie jak będzie on pracował non stop (tryb podtrzymania np 2-3 razy na dobę starcza). Obecnie mam ustawienia: temp. zadana 58 st 5 s podawanie 60 s przerwa 20% nadmuch Przesłona wentylatora przysłonięta prawie na MAX. mała szczelina około 1 cm jest :D Czopuch w 80% przymknięty Histereza C.O. 2 stopnie Histereza C.U.W. 5 st temperatura na C.W.u. 50 st Zawór 3D podłogówka ustawiona na 33 stopnie Spalam dosłownie na pył/piach nie wiem jak to nazwać. -> jeśli chcesz zdjęcia pisz śmiało, pokażę :D Wczoraj tak dla testów chciałem sprawdzić, czy zwiększając temperaturę na podłodze do 37 -38 stopni, piec da sobie radę utrzymać temperaturę zadaną, okazuje się, że nie. A więc te ustawienia (wg mnie) są najbardziej optymalnymi na taką temperaturę na podłodze i na spalanie. Jak się okazuje, skracając przerwę podawania do 50 sekund, piec spokojnie daje sobie radę i powolutku łapie taką temperaturę jaką ma zadaną: 58 st. Dodam jeszcze, że dom mam nie ocieplony, budowa zakończona w październiku 2016, mieszkam tam od grudnia. Powierzchnia jaką ogrzewam to 180 m2 (powierzchnia użytkowa domu 240 m2). Twoje nastawy są dobre ale na mrozy -20 stopni :D Spieki Ci się robią najprawdopodobniej z dużej ilości podawania groszku oraz z dużego przedmuchu.
Millo Opublikowano 26 Marca 2017 #8 Opublikowano 26 Marca 2017 Witam, mam pytanie odnośnie ustawień w sterowniku/ach Tech w kotłach eko kwp multi, mdp, czy wycofanego ze sprzedaży multi dual premium. W menu mamy wybór paliwa ekogroszek, węgiel kamienny, brunatny, pellet. Sprawdziłem po zmianie na eko, pellet czaasy podawania i przerwy podawania są takie same a producent informuje w instrukcji że parametry ulegają zmianie. Czy ktoś użytkuje na eko i pellecie i zna ustawienia na jednym albo drugim paliwie ? Interesują mnie czas podawania, przerwa podawania, moc dmuchawy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.