Mancio Opublikowano 17 Lutego 2017 #26 Opublikowano 17 Lutego 2017 Też tyle wrzucałem przed termomodernizacją. 25 kW polecam. Przemyśl wybór.
tofek Opublikowano 17 Lutego 2017 #27 Opublikowano 17 Lutego 2017 A po termomodernizacji ile wrzucasz ?? Przemyśl wybór, co mam przez to rozumieć ??
Mancio Opublikowano 17 Lutego 2017 #28 Opublikowano 17 Lutego 2017 Po ociepleniu domu zużycie opału spadło o połowę tzn ok. 35 kg przy największych mrozach. Teraz grzeję gazem . Maksymalne zużycie ok 15m3 gazu. Pisałem żebyś przemyślał gaz w domu bez ocieplenia.
tofek Opublikowano 17 Lutego 2017 #29 Opublikowano 17 Lutego 2017 No tak, tylko koszt ocieplenia mojego klocka to 40 tys. tyle dał sąsiad.
Mancio Opublikowano 18 Lutego 2017 #30 Opublikowano 18 Lutego 2017 Ja płaciłem tyle za ocieplenie, okna i rynny 6 lat temu.
mormon Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor #31 Opublikowano 18 Lutego 2017 widze, ze moj temat zszedl na inne tory.. Wracajac do tematu. Moj wynik na cieplowlasciwie.pl to: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/28c6 Uspokoilem sie. To znaczy, ze aktualnie moje spalanie jest zupelnie w normie jak na ten bydynek.. Od kilku dni prowadze dziennik spalania i rzeczywiscie wychodzi 15-16 metrow na dobe. Na 100% na wiosne ocieplam strop piwnicy, bo podajac ten parametr w obliczeniach- moj dom wskakuje na wyzszy poziom energooszczednisci, czyli z aktualnego D na C ;) no i spalanie ma spasc dzieki temu do sredniej 11 metrow na dobe. To juz zadowalajacy mnie wynik. Ggy mojemu Buderusoei skonczy sie gwarancja- pomysle o piecu kondensacyjnym.To tez piwinno cos dac.
mormon Opublikowano 2 Marca 2017 Autor #32 Opublikowano 2 Marca 2017 Po ostatnich kilku tygodniach kontroli spalania i zapisywania wyników mogę stwierdzić, że najekonomiczniej ten kocioł atmosferyczny działa przy zadanej temp. CO ~ 75 stopni Celsjusza. W tych samych warunkach pogodowych (obserwacja kilka dni pod rząd) przy tej temp. spala ok. 10 metrów 3 gazu na dobę, natomiast gdy zniżyłem temperaturę zasilania na 60 stopni Celsjusza spalał ok. 15 metrów. Przy temperaturach pośrednich (65-70 stopni) spalał ok. 12 - 13 metrów. Czyli wynika z tego, że ma zupełnie inną zasadę "ekonomiki" spalania niż kondensacyjny. Wygląda na to, że atmosferyk spala mniej gazu "taktując" niż działając cały czas z niską temp. zasilania. Może powodem jest duża minimalna moc grzania ( u mnie najniższa to 7,8 kW, a kondensaty mają po 2 - 3 kW)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.