Thomas605 Opublikowano 10 Lutego 2017 #1 Opublikowano 10 Lutego 2017 Witam Koledzy Przeglądam forum od miesiąca,głòwnie wątki o pelecie. Postanowiłem się zalogować i stworzyć nowy temat. Jestem na etapie budowy domu,aktualnie stan surowy otwarty. Komin systemowy juz jest w kotłowni,ktòra ma 6m2. Powierzchnia użytkowa 124m2. Myślałem i nadal mysle o pelecie,ale jeszcze wszystko przedemna i kazda alternatywe nadal rozwazam. Moje pytanie,ktòre kieruje do was to: Czym to najlepiej ogrzać? Ktory piec kupic aby jak najdluzej nic nie wymieniac i nie naprawiac w kotlowni?
ayo007 Opublikowano 10 Lutego 2017 #2 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zadałeś pytanie bardzo trudne, na które nikt Ci tutaj nie odpowie...aczkolwiek pytanie nie jest pozbawione sensu... Znajdą się tacy, którzy odradzą Ci kocioł na paliwa stałe i zaproponują, pompę ciepła lub gaz.... Pellet jest ciekawą propozycją, jest już sporo kotłów na rynku, i jest już kilka wyróżniających się producentów... Poszukaj w tym dziale są tematy w których użytkownicy dzielą się spostrzeżeniami...
Thomas605 Opublikowano 10 Lutego 2017 Autor #3 Opublikowano 10 Lutego 2017 To jak pelet to ktòry piec? Mi się spodopały lechma pl350, greń mini16kw, Galmet eko gtkpp.i biawar pelux compact. Lazar smartfire 15. No i rozwiązanie kolegi Sambora znam z opisu bardzo dobrze. Tylko że jak sie wczytać w forum to kazdemu cos brakuje albo cos szwankuje. I zastanawiam sie czy warto tyle kasy wydać na te wynalazki? Czemu na niemieckich stronach kotły peletowe sprzedawane sa w zestawach z buforem?
marw Opublikowano 10 Lutego 2017 #4 Opublikowano 10 Lutego 2017 Najpierw zadaj sobie dodatkowe pytanie. Czy chcesz tanio, drogo, czysto, czy brudno. Czemu na niemieckich stronach kotły peletowe sprzedawane sa w zestawach z buforem?Palenie w kotle peletowym powinno być bardziej ekonomiczne w połączeniu z buforem
Bolczaczko Opublikowano 10 Lutego 2017 #5 Opublikowano 10 Lutego 2017 Ja też jestem na etapie CO, rozważałem wiele opcji, większość wykluczyły koszta inwestycyjne - np pompa ciepła, lub eksploatacyjne - ogrzewanie gazowe lub elektryczne. Zakończyło sie na buforze z kotłem i dodatkowo grzałki w buforze.
Thomas605 Opublikowano 10 Lutego 2017 Autor #6 Opublikowano 10 Lutego 2017 Bardziej mi chodzi aby było bez problemòw ze sprzetem i sprawami technicznymi. W przyszlosci do c.w.u planuje panele słoneczne.
Bolczaczko Opublikowano 10 Lutego 2017 #7 Opublikowano 10 Lutego 2017 Pellet rzekomo w kosztach eksploatacyjnych porównywalny z gazem ziemnym. Problemów nie bedzie z żadnym z rozwiązań, jeżeli za instalacje nie zabierze sie jakiś partacz.
ayo007 Opublikowano 10 Lutego 2017 #8 Opublikowano 10 Lutego 2017 Do pelletu musisz dobrze dobrać moc kotła ponieważ nie dysponuje on nadwyżką jak w przypadku kotłów na ekogroszek... Przy założeniu, że dobierzesz go właściwie, instalacja będzie wykonana prawidłowo, to na pewno eksploatacja będzie tańsza niż ogrzewanie na gaz..
Thomas605 Opublikowano 10 Lutego 2017 Autor #9 Opublikowano 10 Lutego 2017 Korzystałem z kalkulatora i wyszło mi 12kw z c.w.u.
marw Opublikowano 10 Lutego 2017 #10 Opublikowano 10 Lutego 2017 Przy założeniu, że dobierzesz go właściwie, instalacja będzie wykonana prawidłowo, to na pewno eksploatacja będzie tańsza niż ogrzewanie na gaz..Koszta raczej podobne ale jeżeli chodzi o wygodę i bezobslugowość to gaz wygrywa zdecydowanie.
ayo007 Opublikowano 10 Lutego 2017 #11 Opublikowano 10 Lutego 2017 Korzystałem z kalkulatora i wyszło mi 12kw z c.w.u. akurat taką mocą dysponuje jeden z moim zdaniem lepszych kotłów na pellet Biawar Pellux. Są wątki tutaj na forum o tym kotle..
Thomas605 Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor #12 Opublikowano 11 Lutego 2017 Biawar fajny ale forum poleca ten droższy większy model. Greń mini 16kw jest duzo taniej. Ktòry brać? Mam jeszcze troche czasu do zimy ☺ Moze koledzy sprzedawcy maja jakis dobry kocioł za rozsadne pieniądze?
ayo007 Opublikowano 11 Lutego 2017 #13 Opublikowano 11 Lutego 2017 Spokojnie i nic na siłę, pewnie w ciągu roku pojawi się znowu kilka nowych propozycji... Do tego czasu będziesz śledził rynek, forum, uzbroisz się w niezbędną wiedzę i podejmiesz właściwą decyzję..
Thomas605 Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor #14 Opublikowano 11 Lutego 2017 We wrzesniu jest plan sie wprowadzic takze zostalo pol roku maksymalnie. A co sadzicie o greniu? Bo jest promocja w jednym ze sklepów internetoeych.
tomd5 Opublikowano 11 Lutego 2017 #15 Opublikowano 11 Lutego 2017 Jedno ci powiem chytry dwa razy traci t_d :)
Thomas605 Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor #17 Opublikowano 11 Lutego 2017 Jeszcze takie mnie zainteresowały:simple15kw i ecovarm ecofire14kw. Ktoś może napisać coś o tych kotłach?
Thomas605 Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor #18 Opublikowano 11 Lutego 2017 ULTRAX SHP-16 a taki kocioł? Wart uwagi?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.