wiecznystudent Opublikowano 4 Lutego 2017 #1 Opublikowano 4 Lutego 2017 Cześć. Temat trochę jak z Faktu ale prawdziwy. Muszę zmodyfikować, a właściwie zrobić od nowa sterowanie do obiektu, w którego kotłowni jest 10 pomp. Kocioł to Buderus, którego regulator pozwala po dokupienia płytki za 900zl sterowanie 2 obiegami. Sensowny jest podział budynku na 3 strefy. - sala świetlicowa z jedna nagrzewnicą na jednej pompie - mieszkanie na parterze na drugiej pompie (+ rozdzielacz z pompą na podlogowce, narazie włączany ręcznie) - piętro na 2 pompach, ale to może być zrobione w jednym obiegu - ładowanie zasobnika ogarnie sobie kocioł - 3 pompki cyrkulacji cwu (narazie tego nie ruszam) - w mieszkaniu jest kominek i fajnie byłoby go wykorzystać do grzania kiedy się pali (jest opcja puszczenia kominka jedna pompą na mieszkanie lub dwoma na całość awaryjnie Ktoś kto robił kotłownie nie ogarnął już sterowania więc jestem ja.w moim zakresie jest podłączyć nagrzewnice i zrobić sterowanie wszystkiego. Klient chciał jeden termostat gdzieś ale to jest głupie i bez sensu i nie będzie to działać. Dlatego pomyślałem o sterowniku na 3 obiegi grzewcze Eurostera, do tego 3 termostaty bezprzewodowe w sali, mieszkaniu i na piętrze. Nagrzewnica ma w zestawie regulator obrotów z termostatem, ale można odłączyć termostat i puścić zasilanie na regulator obrotów równolegle z zasilaniem pompy z regulatora eurostera - termostat bezprzewodowy daje sygnał do centralki eurostera, a centralka daje sygnał do Buderusa i prąd na pompę i regulator obrotów nagrzewnicy. Pozostałe obiegi grzewcze tak samo tyle że tam grzejniki. Dodatkowo centralka ma czujnik temperatury dodatkowego źródła ciepła. Daje czujnik na wyjście z kominka i mam ful automatykę. Koszt takiego zestawu to kółko 2k. Moim zdaniem bardzo rozsądna cena za tak fajne sterowanie. Dobrze to wymyśliłem?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.