Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Spieki... Żużel..

jabcok007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie do was... a mianowicie:

Czy może mi ktoś wytłumaczyć od czego powstaja spieki taki żużel czy jak to nazwać???

Sterownik Tech st37 rs a ustawienia to: podawane 15 pauza 45 a dmuchawa na 65 procent i jeszcze do tego przesłona prawie że do końca na wentylatorze.  Niby wszystko mi dopala płomień w momencie podawania i dmuchania jest dość wysoki, żółty nawet niekiedy widać taki jak by niebieski kolorek ale powstają jakieś takie spieki.

Opublikowano

1. Spieki koksowe - to taki marny koks, powstający z węgla. Ma wygląd szary, matowy i jest łatwy do rozkruszenia choćby młotkiem. Gdy trafiasz na takie coś, to aż się prosi, aby zwiększyć nieco nadmuch oraz skrócić nieco czas podawania;
  2. Spieki żużlowe - to stopione części mineralne z popiołów o niskiej temperaturze mięknięcia i topnienia. Wyglądają tak, jak stopione szkło z wtrąceniami ziarenek kamienia. Barwy najczęściej brązowej. Gdy trafisz na takie coś, to aż się prosi, aby zmniejszyć nieco nadmuch oraz wydłużyć nieco czas podawania.

Rada

- spieki - nadmiar powietrza (lub / i wysoka spiekalność opału) jeśli jednocześnie to trudno wyeliminować Rada- redukcja mocy nadmuchu

- niedopały - zbyt mało powietrza lub zbyt często podawana dawka co powoduje że brak jest czasu na pełne jej spalenie. Rada- wydłużenie przerwy podawania

Jesli zatem występuje któryś z objawów to stosujesz odpowiednią radę i powinno pomóc - zawsze stosuj aż do skutku lub przekroczenia granicy pomiędzy jednym efektem a drugim czyli np masz spieki więc skracasz podawania o 5 sek -nadal spieki ale mniej znów skracasz o 5 sek jeśli zaczyna się pojawiać niedopalony węgiel znaczy że przekroczyłeś granicę więc cofasz się wydłużając przerwę o 5 sek a następnie skracasz tylko o 1 sek potem o kolejną aż osiągniesz równowagę. jeśli skracanie nie daje rezultatu i znów zacznie się pojawiać niespalony eko to wtedy nadmuchem o 1-2% do góry

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.