Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Instalacji Do Oceny I Mały Problem Z Temp Powrotu - Co+Cwu

Xris

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników :)

Mam prośbę, czy ktoś może rzucić okiem na poniższy schemat i ocenić czy jest poprawny?

- kocioł Elektromet 25kW z podajnikiem

- zbiornik CWU 300l z podwójną wężownicą (brak solarów na schemacie)

- ok 150m2 podłogówki

- 8 grzejników z zaworami termostatycznymi

- dom piętrowy ok 250m2

Pompy podłogówki i grzejników podłączone równolegle

Pompa CWU ma priorytet (podczas pracy, pompa podłogówki i grzejników nie pracuje)

Ogólnie zrobił się mały problem, temp zadana na kotle 60*C, podczas pracy CWU na powrocie jest ok 1-2*C mniej, gdy sterownik przełączy się z CWU na CO temperatura wody na powrocie spada do ok 35*C co powoduje ciągłą pracę kotła i duże zużycie ekogroszku o szkodliwości dla kotła nie wspominając.

Zawór 3D ustawiony tak żeby na zasilaniu podłogówki było ok 35-40*C (problemy z utrzymaniem temperatury w pomieszczeniach)

Na pewno muszę ustawić zawór 4D bo teraz podaje prawie całą ciepłą wodę na grzejniki (przesłona ustawiona wzdłuż osi rury zasilającej zawór od góry) tylko mam obawę, że jak go przykręcę to w domu będzie zimno...

Wyczytałem na forum, że pompa podłogówki powinna pracować cały czas żeby podłoga się nie wychładzała podczas pracy CWU...

Proszę jakąś mądrą głowę o pomoc w rozwiązaniu problemu, czy instalacja jest poprawna (zastanawiam się czy nie powinno być jeszcze zaworu zwrotnego na zasilaniu podłogówki i grzejników) i jak to wszystko powinno być ustawione żeby było dobrze.

post-72215-0-87551600-1485989491_thumb.jpg

Gość Digitrax
Opublikowano

Źle wykonana instalacja w obrębie kotła:

- podłogówka winna być podłączona za zaworem 4D

- najlepiej byłoby wywalić zawór 4D i wstawić 3D oraz pompę kotłową.

Opublikowano

Takie zmiany to raczej po sezonie grzewczym dopiero, a na chwilę obecną nie da się czegoś poprawić poprzez odpowiednie ustawienie pomp i zaworów?

Gość Digitrax
Opublikowano

Brzydko mówiąc "z gów.. bata nie ukręcisz" masz spapraną instalację w kotłowni i co byś nie kręcił zaworami czy pompami to nie przyniesie pożądanego skutku. Jedyne sensowne wyjście na ta chwilę to wyłączyć podłogówkę i ustawić wyższą temperaturę na kotle i zmniejszyć na zaworze 4D temperaturę obiegu CO lub włączyć na stałe pompę CWU. Może wtedy powrót się dogrzeje...

Opublikowano

co ci doradzic?? na chwila obecna, to zamontuj 2 x sterowniki :1 do cwu i 1 do c.o, tak jak na schemacie , pompa na c.o. ustaw sobie na 40 st.(daj na boiler:: gdy spadnie temp. to pompa sie wył.) na cwu ustaw czujnik (podłogówka) na powrocie na temp 40st (Gdy osiagnie temp 40 st) to pompa off, nie pomyl sterowników, bo różnica nie wielka, ster. c.o --załancza pompe przy np 40st. a ster cwu -- wył przy 40 st.

Gość Digitrax
Opublikowano

Pop nie wprowadzaj zamieszania dodając błędny schemat.

Opublikowano

Mam takie pytanie do znawców tematu czy wpięcie podłogówki przed zaworem 4d, tak jak to jest na schemacie z postu # jest aż tak dużym błędem? Czy trzeba to przerobić?

Moja instalacja jest dokładnie tak zrobiona w dodatku na zaworze 4d  1 cal i bez pompy kotłowej.

Kocioł 60*C, a powrót 35*C. Kocioł pracował tak 4 sezony bo nawet nie miałem świadomości że powrót jest taki zimny bo stary sterownik tego nie pokazywał. Po zmianie sterownika i założeniu siłownika do zaworu byłem zdziwiony że powrót taki zimny.

Tak na szybko zrobiłem mieszanie zasilania z powrotem przy pomocy pompki cyrkulacyjnej 1/2 tak jak na zdjęciu.post-65131-0-62797100-1486651042_thumb.j

Teraz powrót mam jakieś  10 *C chłodniejszy od temperatury kotła. 

Czy jak wepnę podłogówkę za zaworem 4d tak jak to powinno być a na powrót zaworu 4d dam pompę kotłową to czy dT jeszcze się zmniejszy? 

post-65131-0-62797100-1486651042_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.