mart102 Opublikowano 31 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Witam Czy ktoś może zna jakiś prosty, tani sterownik pompy do zasobnika CWU? Parametry które ma spełniać to: - wyłączyć pompę po osiągnięciu przez bojler zadanej temperatury (np. 50oC) - załączyć pompę jeżeli temperatura spadnie o zadaną histerezę (np. 3oC po spadku poniżej 47oC) - umożliwiać ręczne włączenie pompy na stałe - posiadać cyfrowy wyświetlacz aktualnej temp. bojlera - posiadać zabezpieczenie przed zastaniem pompy - antystop czyli realizować mają to co realizuje sterownik kotła do sterowania pompą bojlera. Oglądałem opisy sterowników do kotłów CO, ale działają one niejako w drugą stronę, czyli włączają pompę po osiągnięciu zadanej temperatury, nie wiem czy np. TECH ST-21 posiada takie funkcje. Konkretne modele mile widziane. Z góry dzięki za odpowiedź.
MikiQ Opublikowano 31 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Kolego prawie każdy sterowników pieca ma także możliwość obsługi pompy cwu i posiada większość funkcji o których pisałeś. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
yachtline Opublikowano 31 Stycznia 2017 #3 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Wszystkie funkcje o których piszesz ma TECH ST-21 CWU. https://www.techsterowniki.pl/pl/produkty/st-21-cwu/ cena od 115 zł.
mart102 Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor #4 Opublikowano 1 Lutego 2017 Dzieki za zainteresowanie; sterownik który podałeś jest OK, problem jest tylko z jedną rzeczą - brak mechanicznego właczenia pompy na stałe (z tego co widzę jest tylko elektroniczne). Nie wiem jak sterownik zachowa się w przypadku gdy palimy w trybie letnim (czyli pompa ma chodzić cały czas) a w tym momencie wyłaczą prąd - czy sterownik zapamięta że był w trybie manualnego włączenia pompy? Może znacie jakieś inne modele dedykowane do pompy CWU z mechanicznym włączeniem pracy ciągłej (niekoniecznie musi być drugi czujnik na zasilaniu CO).
wojtas85 Opublikowano 5 Lutego 2017 #5 Opublikowano 5 Lutego 2017 A może zastosować sterownik różnicowy ? np. solar mr-02 http://diko-tech.pl/oferta/sterowniki-solarne/mr02-solar/ Używam podobnego modelu do sterowania elektrozaworem na zasilaniu wężownicy bojlera cwu. Spisuje się znakomicie. W momencie , gdy na kotle jest temp. mniejsza niż w boljerze (wygaszanie kotła samoczynne) zawór jest zamknięty i bojler się nie wychładza. Układ pobiera prąd tylko gdy otwiera lub zamyka zawór + stałe zasilanie sterownika. Ale zawsze to mniej niż praca pompy przez jakiś czas.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.