Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Pompy Do Zasobnika Cwu

mart102

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś może zna jakiś prosty, tani sterownik pompy do zasobnika CWU?

Parametry które ma spełniać to:

- wyłączyć pompę po osiągnięciu przez bojler zadanej temperatury (np. 50oC)

- załączyć pompę jeżeli temperatura spadnie o zadaną histerezę (np. 3oC po spadku poniżej 47oC)

- umożliwiać ręczne włączenie pompy na stałe

- posiadać cyfrowy wyświetlacz aktualnej temp. bojlera

- posiadać zabezpieczenie przed zastaniem pompy - antystop

czyli realizować mają to co realizuje sterownik kotła do sterowania pompą bojlera.

Oglądałem opisy sterowników do kotłów CO, ale działają one niejako w drugą stronę, czyli włączają pompę po osiągnięciu zadanej temperatury, nie wiem czy np. TECH ST-21 posiada takie funkcje.

Konkretne modele mile widziane.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Kolego prawie każdy sterowników pieca ma także możliwość obsługi pompy cwu i posiada większość funkcji o których pisałeś.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dzieki za zainteresowanie; sterownik który podałeś jest OK, problem jest tylko z jedną rzeczą - brak mechanicznego właczenia pompy na stałe (z tego co widzę jest tylko elektroniczne). Nie wiem jak sterownik zachowa się w przypadku gdy palimy w trybie letnim (czyli pompa ma chodzić cały czas) a w tym momencie wyłaczą prąd - czy sterownik zapamięta że był w trybie manualnego włączenia pompy?

Może znacie jakieś inne modele dedykowane do pompy CWU z mechanicznym włączeniem pracy ciągłej (niekoniecznie musi być drugi czujnik na zasilaniu CO).

Opublikowano

A może zastosować sterownik różnicowy ? np. solar mr-02 

http://diko-tech.pl/oferta/sterowniki-solarne/mr02-solar/

Używam podobnego modelu do sterowania elektrozaworem na zasilaniu wężownicy bojlera cwu. Spisuje się znakomicie.  W momencie , gdy na kotle jest temp. mniejsza niż w boljerze (wygaszanie kotła samoczynne) zawór jest zamknięty i bojler się nie wychładza. Układ pobiera prąd tylko gdy otwiera lub zamyka zawór + stałe zasilanie sterownika. Ale zawsze to mniej niż praca pompy przez jakiś czas.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.