mittek Opublikowano 29 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Podłączyłem 2 x po 5 paneli 23,7V szeregowo, doprowadzając te dwa obw. przewodem o identycznym przekroju poprzez regulator do UPSa i zaobserwowałem bardzo ciekawe zjawisko, po starcie systemu napięcie pierwszego obwodu PV-1 jest wyższe i różni się znacznie od drugiego PV-2, po czym nap. PV-1 spada a rośnie na PV-2 i tak kilkakrotnie następuje zamiana, przy prądzie z paneli ok. 1,8A nap. się stabilizują chociaż jest między nimi różnica i tak przy niewielkich wahaniach się to utrzymuje do końca, i znów jak prąd z paneli zaczyna spadać przy 1,8A zaczyna dziać się to samo co przy starcie, dodam że przy zmierzchu obydwa napięcia spadają jednakowo, jak również podnoszą się przy starcie. Może ktoś robił takie pomiary i potrafi to wytłumaczyć, czyżby te moje panele miały tak bardzo różne charakterystyki?, czy już są tak wyeksploatowane? Wszystkie są jednakowego typu i zamontowane są w tym samym miejscu.
szari Opublikowano 29 Stycznia 2017 #4 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Więc masz już odpowiedź, dlaczego napięcie pływa. Szuka najlepszego punktu mocy.
mittek Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor #5 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Myślę że to nie to, Podłączyłem bezpośrednio do obciążenia tj. małej mocy grzałka i to samo, ale suma tych napięć jest zawsze taka sama. Jak prąd przekroczy 1,8A to napięcia już się nie zmieniają, dzieje się to przy małych prądach jak system startuje czy też usypia. gdybym z ciekawości nie pomierzył tych napięć i gdybym nie miał tego wspólnego punktu pomiędzy łańcuchami i miał to połączone wszystko w szereg na dachu to bym się nie zorientował bo prąd nie wykazuje jakichś nagłych zmian, normalnie sobie rośnie czy też opada pod koniec dnia. Myślę że te panele zmieniły trochę charakterystykę bo parę lat już mają. A to PWM szuka najlepszego punktu czy MPPT? bo jeszcze się gubię.
szari Opublikowano 29 Stycznia 2017 #6 Opublikowano 29 Stycznia 2017 PWM to takie bardzo uproszczone MPPT. Poczytaj na jakiej zasadzie działa PWM, bo nie chcę Cię wprowadzić w błąd przeinaczając zasadę działania tego systemu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.