Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Ustawieniu Żywiec Integra Lux 18 Kw

Pabloklb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dom 180 m2 (nowy z 2011 roku, parterowy z poddaszem użytkowym, grzejniki i podłogówka, ytong, 14 cm styro)

A powyższe "kalafiory" spieki, czasem twarde tak, że nie da się ich rozbić - nie mam już siły do nich.

Od końcówki sierpnia spaliłem 2 tony.

Przy największych mrozach podajnik (125 kg starcza mi na tydzień, więc wydaje mi się że nie jest tak źle ze spalaniem)

W okresie letnim 4 worki na 2 miesiące na CWU

Ale co tydzień wyrzucam dwa pełne czubate wiadra 12 litrowe popiołu, spieków i wszystkiego innego co zostało z palenia.

Patrząc na zdjęcia innych wiem, że tak nie ma prawa być.

Przez te 5 czy 6 lat palenia pozostałościami wyrównałem cały dojazd do mojego domu (droga polna, a wygląda teraz jakby przyjechały ze dwie wywrotki z elektrowni z żużlem i go rozsypały.

Od 2 dni zmieniłem nastawienia.

Obecnie 3/10

nadmuch najmniejszy jaki się da (30%) na tym sterowniku TECH ST 42 a przesłona na dmuchawie otwarta dosłownie na 0,5 cm.

Paliłem różnymi węglami, zeszły sezon i obecny kupiłem od Piechoty ANMAG błękitny (kupowałem w sierpniu - suchy jak pieprz)

Do tego na jednym ze zdjęć widać jak zbiera się największy syf od strony podajnika. Po tygodniu sięga deflektora, jest skamieniały, ciężko rozbić i schodzi w dół tak do połowy palnika.

Wcześniej miałem podawanie 9 s i przerwę 60 s - piec szybciej się nagrzewał.

Teraz około 1 godziny.

Druga sprawa to nie wiem czy też tak macie, ale piec ma zadane 60 st. dobije do 65... i trzyma. jak włączą się pompy np od podłogówki to temperatura spada na 45... i później znowu pracuje przez godzinę albo i dłużej... to że spada to normalne, ale o 20 stopni????

Na podłogówce mam zadane obecnie 34 st. Na wiosnę muszę przerobić cały system ogrzewania i dodać sterowanie automatyczne podłogówki bo przy tych parametrach w łazience mam 27 stopni a w salonie 20... :( ale do tego założę temat w innym dziale

Reasumując pomóżcie mi ustawić ten ch...rny piec, bo wywalanie 10 tyś na gazowy mi się nie uśmiecha biorąc pod uwagę fakt że ten jeszcze działa.

2 doby palenia na ustawieniach:

3/30

nadmuch minimalny (30% i przesłona prawie zamknięta)

Dziś w nocy o 3.30 pisk w kotłowni, kocioł się wyłączył bo w ciągu 100 min nie podniosła się temperatura ani o 1 st.

Włączyłem sterownik, węgiel zaczął się palić od razu, nic nie wygasło.

Woda na kotle spadła na 25 st

Przestawiłem podawanie

4/29

Przesłonę otworzyłem o kilka mm

do 6 rano piec zagrzał wodę do 43 st.

Poniżej zamieściłem dwa zdjęcia po 2 dobie i z dziś rano czyli 3 doba z innymi ustawieniami.

Jest ciut lepsza poprawa w popiole, nie zbryla się w kulki wielkości pomarańczy... teraz jest mała mandarynka albo Liczi...

Nie wiem co mam jeszcze zmienić... mam już dość tego pieca.

Po tygodniu popiołu i spieków jest prawie do górnej korony palnika.

Jeszcze jedna sprawa... czy płomień powinien być na całej płaszczyźnie palnika?

Bo jak widać na zdjęciach u mnie jest tylko w środku...

post-71834-0-07460500-1484896129_thumb.jpg

post-71834-0-40145400-1484896133_thumb.jpg

post-71834-0-53651900-1484896137_thumb.jpg

post-71834-0-31476700-1484896140_thumb.jpg

post-71834-0-57099000-1484896143_thumb.jpg

post-71834-0-22834200-1484896146_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.