Rupert Opublikowano 3 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Witam wszystkich użytkowników. Użytkuję pierwszy sezon piec gazowy Vaillanta. Na razie sterownik pogodowy jest jeszcze zainstalowany na piecu i ogrzewam dom z czujnika pogodowego. Tryb pieca jest ustawiony na Auto. Mam ustawione temp. zadane na Dzień 6-22 i Noc 22-6. Piec trzyma temp. cały dzień do godz. 22, ale po 22 wyłącza się na całą noc i nie grzeje w ogóle pomimo zadanej temp. nocnej. Gdy zmienię tryb pracy z Auto na tryb Noc to działa. W instrukcji nie znalazłem odpowiedzi.
aTomek Opublikowano 3 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Wiem, że inna marka kotła ale ja w Buderus ie mam tak: Temperatura dzienna 21, nocna 20. Jeśli przełącza się na nocną i temperatura pomieszczenia wynosi 21 oC lub więcej to kocioł wyłącza ogrzewanie. Jeśli temperatura w nocy spadnie poniżej 20 oC to zaczyna grzać i grzeje dopóki temperatura nie przekroczy o 1 oC zadanej temperatury nocnej.
Mancio Opublikowano 3 Stycznia 2017 #3 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Tryb auto wyłączania daj na noc albo eco i skroc czas ochrony zamar. Na np 1h. Temperatura nocna w eco jest utrzymywana ponizej 3C na zewnątrz . Pisz jak chcesz coś więcej.
Rupert Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor #4 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Mam do wyboru tryby: Auto, Dzień, Noc. Temp. mam w domu 23 - 24 st. w dzień a chciałbym żeby w Nocy spadła z 2 stopnie. Tym czasem wybija godz. 22 i piec przechodzi owszem na tryb nocny, ale wyłącza się całkiem i nie grzeje aż do godz.6 Jedyną rzeczą która mogę zrobić by temp. nie spadała więcej niż 2 stopnie to skrócić czas nocny do np. 3 godz. Dodam jeszcze ze to jest nowy dom, pierwszy sezon grzewczy.
gersik Opublikowano 3 Stycznia 2017 #5 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Z ochrony zamarzania włącz na obniżenie.
Mancio Opublikowano 3 Stycznia 2017 #6 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Musisz wejść w ustawienia instalatora , w nowym sofcie masz tryb auto wyłączania na Eco, albo dasz na noc albo musisz skrócić czas ochr zamarz.
Rupert Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor #7 Opublikowano 3 Stycznia 2017 ok. Sprawdzę to. Gdzie najlepiej umieścić regulator pogodowy? Rys. parteru w załączeniu. Na czerwono zaznaczono podłogówkę i grzejniki. Instalator proponuje w miejscu gdzie jest podłogowe.
gersik Opublikowano 4 Stycznia 2017 #8 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zanim temp. w pomieszczeniach z podłogówką się obniży się na tyle aby sterownik załączył kocioł to w pomieszczeniach z grzejnikami zdążysz zmarznąć. Instalacja jest mieszana to powinno być rozdzielone sterowanie.
Rupert Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor #9 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udało mi się wskrzesać nocne działanie kotła. Czy Vaillant ma coś takiego jak rozdzielone sterowanie? Może zatem nie przenosić regulatora - niech siedzi na kotle? Tak bynajmniej radził instalator.
Mancio Opublikowano 4 Stycznia 2017 #10 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Sterownik będąc w kotle ma wyłączone pewne opcje związane z temperaturą pomieszczenia. Ja wyciągnąłem i używam termostatu z korektą pogodową.
Gość mak Opublikowano 4 Stycznia 2017 #11 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Regulator pogodowy masz na kotle a w pomieszczeniu możesz zainstalować zdalne sterowanie VR 81/2. Poza tym regulator ma sporo funkcji ustawiania temperatury w przedziałach czasowych i jak poczytasz instrukcję to bez problemu sobie ustawisz. Właściwie to powinieneś napisać parę zdań o instalacji i jak jest zbudowana I jeszcze jedna uwaga 24oC to temperatura dobra do...... suszarni a nie mieszkania. Każdy 1o C temperatury to 6 % wzrost kosztów, o czym powinieneś pamiętać płacąc rachunek za gaz.
Rupert Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor #12 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Rozumiem, że taki zdalny sterownik mogę ustawić gdzie chcę? Mam pakiet firmy Vaillant VC 206 5/5 z zasobnikiem VR 120 i regulator pogodowy Clatromatic470. na podłogę grupa pompowa Nie pamiętam nazwy. To wszystko wpięte w moduł mieszacza Vaillant VR 61/4 Nie wiem czy 24 stopnie jest w suszarni, ale dla mnie 21 stopni jest dobre jak się coś w domu robi i się człowiek rusza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.