defroeko15 Opublikowano 2 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Hejka mam pytanie odnośnie ustawień pieca Komfort Eko 15KW. Ogrzewam nim 30 letni dom, powierzchnia użytkowa 80m2, poza tym dom ma piwnicę i poddasze. Dach jest nieocieplony. Jedynie ocieplenie to mury, jednak nie wiem do końca co to jest. Piec stoi na polu, w okół nie ma innych domów, który mogłoby go osłonić przed wiatrem.Piec mam od roku. Pierwszej zimy spaliłam 4 tony węgla, wcześniej na normalnym piec było 5/6 ton. Obecnie próbuje ustawić tak piec aby spała równe 4 tony, ponieważ tego roku od października do teraz spaliłam już 2 tony, a tak naprawdę zimy jeszcze nie było. Wszyscy kazali mi wymienić węgiel, i rzeczywiście po kupnie innego węgla sytuacja uległa zmianie. Póki co testuje jaki węgiel zakupić aby był kaloryczny. W domu jest chłodno aczkolwiek tragedii nie ma, termometr pokazuje 18 stopni. Obecne ustawienia pieca: 5 sekund podaje 90 sekund podtrzymanie 25 bieg dmuchawy plus zasłonięta osłona prawie na max Piec w podtrzymaniu 15 sekund podawanie co 15 minut dmuchawa w podtrzymaniu 30 sekund co 15 minut Praca w podtrzymaniu 25 Piec jest działa na jednej pompie, bez pompy CWU i podłączony jest na grawitacji. Posiada też zawór trójdrożny. Mimo tych ustawień w domu nie jest cieplej ale to nie jest główny problem. Kiedy piec pracuje w podtrzymaniu to węgiel się tylko tli w ogóle nie ma ogania, kiedy dobija to temperatury zadanej 55 stopni to pali się ładnie. Jednak zostają niespalone kawałki węgla. Czy ktoś może pomóc mi wyregulowaniu węgla?
Piotreq34 Opublikowano 2 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Grzanie na 5/90 to jakieś 5KW mocy! Piec nie grzeje i przy takiej mocy jego sprawność jest bardzo niska. Zalecana jest moc min 80% dla uzyskania dobrej sprawności spalania. Spróbuj ustawić 5/35 i dostosuj do tego dmuchawę - zacznij na 35-40%
defroeko15 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor #3 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Dziekuje za odpowiedź ;)
defroeko15 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor #4 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Mam pytanko jeszcze tylko jak odsłonić dmuchawę przy wentylatorze? Teraz jest jakieś 10%? I jak ustawić piec w podtrzymaniu?
Piotreq34 Opublikowano 4 Stycznia 2017 #5 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Osłonę ustaw wstępie na 1/2, a potrzymania nie ruszaj.
Haki Opublikowano 7 Stycznia 2017 #6 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Przesłonę ustaw tak by płomień nie był za ostry , ma omiatać deflektor jeśli jest takowy u ciebie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.