Gość jacek61 Opublikowano 5 Stycznia 2017 #26 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Jeśli opał OK, to znaczy że trzeba doprowadzić PW w ogień. U mnie przy palniku szufladowym dałem 2 rurki 1 cal wyprowadzone spod paleniska. W zasadzie przestał dymić. Tylko ja miałem ok 100kW. Myślę że jedna 3/4cala będzie ok. Też doprowadziłem powietrze wtórne nad palnik w moim tłoku i problemy się skończyły, opisałem to w temacie o kotłach Spyra. Nie każdy w ten sposób może doprowadzić powietrze jak ja ale trzeba szukać rozwiązań.
colover Opublikowano 6 Stycznia 2017 #27 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Tak myślałem. Brązowy to węgiel czeski, pośredni pomiędzy brunatnym i kamiennym. Energetycznie najmocniejszy ma 19.8 MJ z kopalni Komorany-Most. On będzie dymił i sadzę produkował. Przepaliłem tego z 80 ton. Dodawanie pw jest niezbędne, żeby jakoś sensownie go spalić. I nie może być mokry, bo bardzo dużo energii idzie na osuszenie paliwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.