Qurter Opublikowano 24 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 24 Grudnia 2016 Witam otóż nigdy za bardzo nie wchodziłem w szczegóły na temat palenia ale przez przypadek się zainteresowałem i chciałbym wiedzieć jak najwięcej. A więc posiadam piec Zębiec KWK 25/s. Głównie palę drzewo jak i węgiel (zazwyczaj na noc). Dom nie ocieplony. Dotychczas rozpalalem od dołu i podkładalem drzewo co jakiś czas aby temperatura utrzymywała się na poziomie min. 50 stopni. Moje pytanie brzmi jak palić w tym piecu ? Czy warto jest rozpalac na górze ? Czy zostać przy tym jak dotychczas robilem ? Proszę o wskazówki dotyczące użytkowania przy tym piecu, gdyż nigdy nie wchodziłem aż tak mocno w szczegóły. Oraz co i jak ustawić w sterowniku aby było dobrze. Pozdrawiam.
drewniak Opublikowano 25 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Poczytaj czysteogrzewanie.pl. Palimy tylko od góry.
lukasior Opublikowano 25 Grudnia 2016 #3 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Palę od góry w Zębcu SWK 10kW-zmniejszony szamotem o ok 1/3. Dorobiłem kierownice powietrza wrórnego. Stałopalność jest miedzy 12-13 godz. a na rozgrzanej instalacji ok 14-15 godz. Więc na pewno warto.
Gość miki1212 Opublikowano 25 Grudnia 2016 #4 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Ale podaj jeszcze parametry czyli jaka ciepła woda idzie na instalacje ile jest na kotle jaki dom duży i ocieplony ile kilo zasypujesz czego itd. Bo takie posty typu ja pale 28 godzin na dobe 10 dni na tydzień to nikomu dużo nie mówią
lukasior Opublikowano 25 Grudnia 2016 #5 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Dom ok. 70 m2. Ocieplony 5 cm styropianu +nowe okna plastikowe. Cześć domu nieocieplona, poddasze częściowo ocieplone. Zasypuje ok. 10 kg orzecha Ziemowit po 680 zl/t. Sam masz Zębca to wiesz jaki marny jest tam wymiennik. Jak uczyłem się palić w zeszłym roku to podobny zasyp ale wegla Bobrek (czyli bardziej kalorycznego) palił mi się ok 7 godz. Później dorobiłem KPW i było już tylko lepiej. Spróbuj palić od góry i sam musisz się przekonać co jest lepsze.
Gość witek1234 Opublikowano 25 Grudnia 2016 #6 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Mam nieocieplony dom, palę obecnie dwa razy dziennie, zasyp po ok 17 kg Bogdanki.Czas spalania jednego wsadu to 12 -13 godzin. Temperatura 65 stopni. Sterownik ustawiony na 30 % nadmuchu, temperatura spalin 260 stopni.Takie są u mnie realia.Jaki masz sterownik?
lukasior Opublikowano 25 Grudnia 2016 #7 Opublikowano 25 Grudnia 2016 A zapomniałem-temperatura na piecu 55 stopni. Jest 7 grzejników (+1 w pomieszczeniu gosp. ale jest zakręcony). Na 4 grzejnikach głowice termostatyczne
Gość witek1234 Opublikowano 26 Grudnia 2016 #8 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Jeszcze raz, jaki masz sterownik.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.