jabcok007 Opublikowano 19 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Witam Proszę o pomoc w ustawieniu kotła "Stefaniaka" chodzi o to że nie dopala mi opału dzisiaj podczas czyszczenia popielnika zauważyłem że na na 3/4 takiego metalowego śmietnika do popiołu połowa była praktycznie czarna, nie wypalona a pozostała część taka jak by zbrylona (sklejona) Sterownik mojego kotła to "ognik plus". Dodam tylko iż kotłem tym zajmuje się od paru dni, no może tygodni, kupiłem dom w którym był już zamontowany. Chcę wymienić ten sterownik bo jest stary i wiem że trochę się już mu pierniczy ale w chwili obecnej wystąpiły drobne komplikacje z finansami i muszę 2 miesiące poczekać, nie miałem czasu zająć się nim bo były remonty, malowania itp. a teraz dopiero widzę ile ja tego opału marnuje a w domu choć grzejniki są ciepłe to jakoś super ciepło nie jest. ustawienia sterownika -"Pa"pauza między dawkami paliwa 70 (wyrażona w sekundach) -"Pd"podawanie paliwa 28 (czas pracy wyrażony w sekundach) -"Ob"limit obrotów dmuchawy 7 (wyrażony w procentach) -"Po"podtrzymanie ognia 30 (cykliczne podawanie paliwa w określonych odstępach czasu wyrażone w minutach) -"Łp"czas pracy dmuchawy podajnika 40 (wyrażony w sekundach) więcej funkcji to ustrojstwo nie ma... dodam tylko że sam kocioł ustawiony jest na 58 stopni i nie ma bojlera bo jet dwu-funkcyjny a podane ustawienia były używane przez poprzedniego właściciela z bdb skutkiem ale na ekogroszku z innego źródła. Zacząłem sam przestawiać te ustawienia ale nic mi za bardzo to nie daje (nie znam się na tym) jak to ustawić ???? :(
Krzychu82 Opublikowano 20 Grudnia 2016 #3 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Witam Tam jest chyba palnik pancerpol okrągły. Wyczyść palnik od dołu -nakrętka klucz 13 (wyczyść szczotką stalową gwint i daj wd40 żeby nie ukręcić szpilki). Kiedy talerze żeliwne były uszczelniane (uszczelniacz kominkowy 1200).? Ustawienie na 25kW na OGNIKU to 15 podawania 42 pauzy. Powietrze zacznij od 5. Podtrzymanie ujdzie. Węgiel też może być niestety "sklejający się" i wtedy będzie trudno. Możesz sprawdzić kondensator w dmuchawie bo mógł wyschnąć jak kocioł ma już parę lat i może nie wchodzić na obroty dmuchawa. Pozdrawiam
jabcok007 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Autor #4 Opublikowano 21 Grudnia 2016 wprowadziłem takie ustawienia (przynajmniej myślę że o takie chodziło) "Pa" 42 "Pd" 15 "Ob" 5 "Po" 30 "Łp" 40 czy takie miałem ustawić ???? Pewnie zadaje dziwne pytania, ale nie rozumiem dokładnie o co chodzi... szczerzę po prostu nie znam się aż tak na tym.Owszem przez jakieś 5-6 lat paliłem w piecu ale takim zwykłym śmieciuchu bez podajnika i do tego ze sterownikiem z PID ustawione było "węgiel" i reszta ustawień mnie nie interesowała, wypalało wszystko, do czyszczenia miałem tylko tą komorę w której się paliło, 3 poziome półki i wylot do komina i tyle a teraz moja niewiedza wychodzi :( Nie mam pojęcia jaki tam jest palnik, kiedy "talerze żeliwne" były uszczelniane (jak znam życie to pewnie nigdy) nawet nie wiem jak to wygląda i gdzie się znajduje ale postaram się do tego dojść i to zrobić. Dzięki za odp Zauważyłem jeszcze coś dziwnego z racji że nie mam bojlera na wodę nie mam też pompy cwu, podłączona jest tylko jedna pod gniazdo CO ale lampka sygnalizacyjna na sterowniku nie pali się cały czas tzn przez jakiś czas owszem kontrolka się pali, pompa pracuje ale za jakiś czas kontrolka gaśnie i już pompy nie słyszę zapala się natomiast lampka od cwu choć nic nie jest podłączone do tego gniazda, po jakimś czasie znowu przełącza się na CO i pompa pracuje. Czy to normalne ??? dodam tylko że piec przy tych dziwnych rzeczach kocioł ma osiągnięta zadaną temperaturę czyli w tym przypadku 60 stopni. W sterowniku który obsługiwałem w poprzednim kotle pompa po osiągnięciu ustawionej temperatury załączała się i kontrolka paliła się cały czas, do tego również tak samo było z pompą cwu i kontrolką od niej. Nie rozumiem tego
Krzychu82 Opublikowano 23 Grudnia 2016 #6 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Tutaj masz instrukcję palnika http://www.pancerpol.com.pl/wp-content/uploads/2015/01/standard.pdf Na ogniku+ pompa c.o. powinna pracować cały czas http://www.elektro-miz.pl//upload/file/instrukcje_prawidlowe/ognik_+_CWU.pdf chyba że masz włączony priorytet c.w.u.
jabcok007 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Autor #7 Opublikowano 25 Grudnia 2016 wyczyściłem palnik, uszczelniłem ten talerzyk, uszczelniłem to miejsce gdzie wkręca się wentylator, odkręciłem jakąś przesłonę która była zamontowana na wentylatorze i ustawiłem na początek podane wyżej przeze mnie ustawienia tj: -"Pa"pauza między dawkami paliwa 70 (wyrażona w sekundach) -"Pd"podawanie paliwa 28 (czas pracy wyrażony w sekundach) -"Ob"limit obrotów dmuchawy 7 (wyrażony w procentach) -"Po"podtrzymanie ognia 30 (cykliczne podawanie paliwa w określonych odstępach czasu wyrażone w minutach) -"Łp"czas pracy dmuchawy podajnika 40 (wyrażony w sekundach) Ustawienia te poprzedni właściciel zapisane miał w instrukcji i podpisane "zima" dlatego pomyślałem że po tych zabiegach zacznę od tego. Efekt po 2 dniach od czyszczenia jest taki że nie ma już niedopalonego węgla tzn. troszkę jest ale w porównaniu do stanu poprzedniego to mega zmiana, po zdjęciu przesłony na wentylatorze troszkę mi go przeciąga do góry przez wiatr choć muszę przyznać że i wczoraj i dzisiaj trochę u mnie wieje więc nie wiem czy w normalny,w miarę bezwietrzny dzień nie będzie tego robił ale chyba zamontuje z powrotem tą przesłonę. Nie mam pojęcia ile węgla wchodzi mi do tego podajnika ale 23 rozpalałem (późnym wieczorem) i z tego co widzę to na jutrzejszy dzień jeszcze wystarczy a potem już pustynia, do ogrzania mam 125 m2 plus woda w kotle ponieważ jest dwu-funkcyjny i nie mam bojlera. Czy to nie za dużo ???? nadmienię może że węgiel nie jest super jakości ale to i tak jakoś dużo. Ogólnie to Dzięki za podpowiedzi :D nawet na tą chwilę jest o niebo lepiej....
Krzychu82 Opublikowano 25 Grudnia 2016 #8 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Hej Spokojnych Świąt. Ustawienie pa70 i pd 28 to jak 35/14 a ustawienie na moc 25kW dla palnika pancerpol 25 to 42/15. Załóż przesłonę i zmniejsz dmuchanie bo wszystko w komin dmuchasz.
jabcok007 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Autor #9 Opublikowano 27 Grudnia 2016 A jak ktoś mi tu gdzieś już pisał że mam kocioł przewymiarowany bo grzeje 125 m2 i wodę więc powinien być 19 kw to wprowadzić te ustawienia o których ty piszesz ???? czy inne ???
Krzychu82 Opublikowano 27 Grudnia 2016 #10 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Ustawienie 42/15 jest na 25kW. 70/28 to jest moc 27,4kW czyli jeszcze więcej, Jak grzejesz tylko 125m to możesz dać 55/15 to będzie ok. 20kW, tylko obroty dmuchawy zmniejsz na 4 max 5.
Duszek Opublikowano 28 Grudnia 2016 #11 Opublikowano 28 Grudnia 2016 A ja myślałem że mam przewymiarowany piec 25KW/220m2 ;) zajrzyj do moich prób okiełznania tematu, mam ten sam kocioł. Dla porównania dopiszę tylko, że w tej chwili spalanie CO+CWU z obiegiem cyrkulacyjnym - to około 25KG na dobę przy temp -3noc +5dzień. Jeżeli chodzi o mój budynek to nie będę płakał jak spale 30-35KG przy mrozie -20. Tak szacuje - też pierwszy rok na nowej posiadłości :) pozdrawiam PS. Mam palnik Ekoenergia, aktualne ustawienia to 7/52/25%/1,5cm przesłona. Paliłem przez chwilę groszkiem z Chwałowic 27MJ - katastrofa - pełno koksu. Teraz palę Skarbkiem z Piekar 26MJ i jest LUX!
Krzychu82 Opublikowano 28 Grudnia 2016 #12 Opublikowano 28 Grudnia 2016 PS. Mam palnik Ekoenergia, aktualne ustawienia to 7/52/25%/1,5cm przesłona.Paliłem przez chwilę groszkiem z Chwałowic 27MJ - katastrofa - pełno koksu. Teraz palę Skarbkiem z Piekar 26MJ i jest LUX! Tylko kolega ma kocioł z palnikiem okrągłym i sterownikiem OGNIK+ i tam ustawienia troszkę inaczej wychodzą dla tych samych mocy.
jabcok007 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor #13 Opublikowano 28 Grudnia 2016 w chwili obecnej mam 65/15 przy 55/15 nie wiem czemu ale prawie mi zgasł tzn żaru już praktycznie nie widziałem ale teraz jest ok dmuchawę mam na 5 ale przesłonę praktycznie domkniętą do końca. Dzisiaj wynosiłem popił z popielnika i powiem że się nie spodziewałem takiego efektu... praktycznie w 3/4 popił tzn proszek 1/4 spieki gdzieniegdzie owszem widać taki ciemniejszy kolor jak by niedopalony ale jest tego mało a poprzednio w 3/4 to ja miałem niewypalone bryłki eko groszku. Temperatura zadana 58 przeciąga go gdzieś tak do 62-64 i bardzo wolno opada z tego co widziałem to do około 52-54 stopnia i znowu odbija do góry czy to jest ok ????
Krzychu82 Opublikowano 30 Grudnia 2016 #14 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Taka praca jest ok. Jak kocioł długo stoi w podtrzymaniu to na wierzchu retorty żaru nie widać.
jabcok007 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor #15 Opublikowano 30 Grudnia 2016 dzięki "krzychu82" jak dla mnie to diametralna różnica w porównaniu z tym co było na początku :D
Krzychu82 Opublikowano 31 Grudnia 2016 #16 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Szczęśliwego i spokojnego nowego roku dla wszystkich.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.