alhaz Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor #26 Opublikowano 20 Grudnia 2016 No to relacji z pola bitwy ciąg dalszy: Generalnie wykres o wiele ładniejszy (te drobne wachania to wg. mnie cyrkulacja i czas pryszniców), ALE: 1) znowu pojawiły się spieki (takie czarne z jakby niedopalonym węglem w środku), co robić? aktualnie dmuchawa na 85%, czas podawania na 7,5, pauza 40, przysłona jest otwarta bardzo delikatnie 2) zużycie węgla chyba wzrosło, licznik zresetowałem ok 20:00, zdjęcie z 9:30 - nie wiem dlaczego drugi slupek juz liczy skoro pierwszy jeszcze nie skończył bo licznik liczy 24h, czy coś źle rozumiem z tego? Pieklorz, poratuj i doradź co robić :D
Pieklorz Opublikowano 20 Grudnia 2016 #27 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Odkryło Ci otwory napowietrzające z jednej strony Skróć deczko pauzę np. na ok. 35sekund i spróbuj delikatnie mocniej odchylić przysłonkę
alhaz Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor #28 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Ok, teraz jestem w szoku. Jak wywnioskowałeś te odkryte otwory? :o Pauza na 40->35sekund i przsłonkę trochę mocniej odkryłem - wieczorem dam znać jak efekty. edit: zauważyłem jeszcze jedną rzecz, w wyczystce teraz nie mam juz tyle sadzy(ale nadal jest) tylko więcej takiego jakby szarego popiołu, to dobry znak czy zły?
Pieklorz Opublikowano 20 Grudnia 2016 #29 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Na zdjęciu jakie wkleiłeś widać od strony kosza bliżej tyłu wypalony krater. Tam zatem łatwiej trafia powietrze i pewnie tam odkryło górne otwory. Powietrze leci gdzie ma łatwiej więc juz nie trafia w dalszą część paleniska i tam robi Ci się ta kolba kukurydzy z koksu. Tak mi się wydaje patrząc na to zdjęcie
alhaz Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor #30 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Ok, wszystko ładnie i wykres prawie płaski, ale niestety spieki coraz większe i się zastanawiam czy dobrze zrobiliśmy z tą krótszą pauzą. Pierwsze zdjęcie z 17:00 (rozbiłem pogrzebaczem ten spiek), drugie z 18:00 (nowy już sie robił). Wrócić z tą pauzą do 40 sekund? Chyba, że masz inne sugestie? Węgiel cały czas ten sam a przed wymianą na Cobre, to Skorpion miał spieki, ale bardzo delikatne (miałem na nim ustawienia 88% moc dmuchawy i bardzo mocno zdjętą przesłone, oraz 12sekund podawania i 45 przerwy). Ale Cobra ma inny algorytm więc nie chciałem zostawiać takich samych. Tak przy okazji, czy wiesz może jak działa to liczenie zużycia ekogroszku na dobę? Bo rośnie mi pierwszy i drugi wykres, a dopiero ok 20:00, skonczy mi sie pierwsza doba od resetu. Dziwne to jest. Chyba i tak czeka mnie przesiadka na SPPv2 jak tylko uzbieram kasę :D
Pieklorz Opublikowano 20 Grudnia 2016 #31 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Dziury nie możesz wypalać, palenisko może być płaskie ale nie wklęsłe. Daj kompromisowo coś pomiędzy i ze spokojem trzeba dobrać nadmuch i dane otwarcie przysłony. Zegar jak pamiętam zeruje się o 24, górą bieżąca doba kolejne niżej to pełne zakończone doby
alhaz Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor #32 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Ok, dałem 38sekund pauza podawania. Dmuchawe zostawiam tak jak byla i zobaczymy jutro.
alhaz Opublikowano 21 Grudnia 2016 Autor #33 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Niestety nadal dużo czarnych spieków. Chyba już się poddam, bo wykresy piękne, po ustabilizowaniu zużycie ok 27-28kg/24h więc do przeżycia (160m2 podłogłówki + 2 drabinki + piwnica ocieplona tylko 5cm a tam piec). Chętnie jeszcze poczytam jakieś rady, jeśli komuś się chce, ale ja się już chyba poddaje i zbieram powoli na SPPv2, żeby w przyszłości podłączyć net. Pieklorz, bardzo dziękuje za porady z pompą CWU to był genialny myk.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.